Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 mai 2014 - Anul XIX, nr. 98 (5607)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Controale CAS

Prejudicii de zeci de mii de lei, recuperate de la medici de familie, farmacii şi laboratoare de analize medicale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

26 de acţiuni de control care s-au finalizat în mare parte cu sancţiuni, unele dure, ce au vizat recuperarea unor prejudicii financiare, au fost efectuate de reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava în cursul lunii martie. Verificările au urmărit atât activitatea medicilor de familie şi a celor de specialitate, cât şi a farmaciilor şi laboratoarelor de analize medicale. Nu  au scăpat de controale nici pacienţii asiguraţi, care au fost puşi la plată atunci când s-a constatat că au prejudiciat statul. Aşa reiese dintr-un raport al CAS Suceava, dat publicităţii ieri, de preşedintele director general al instituţiei, Adela Băişanu.

Potrivit documentului, 15 medici de familie au emis o serie de reţete fără a respecta protocolul de prescriere a medicamentelor, doctorii în cauză fiind obligaţi să achite integral prejudiciul creat,  de 54.727,13 lei. În trei cazuri, medicii de familie s-au făcut vinovaţi denecompletarea corectă şi la zi a documentelor de evidenţă a serviciilor medicale, situaţii în care au primit un avertisment, ei aflându-se la prima abatere de acest gen constatată. Cu avertisment s-au ales şi trei medici de familie care nu au respectat programul de lucru.

 

Nereguli în emiterea de reţete compensate cu 90%

În acelaşi timp, au fost emise două decizii de recuperare a sumelor de la doctorii care au prescris reţete compensate în Programul de compensare 90% ce se aplică pensionarilor cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei/lună, fără să aibă la fişă declaraţia pacientului că nu realizează alte venituri în afară de cele din pensii. Suma pe care au trebuit să o achite medicii de familie în cauză a fost de 230,25 lei. Totodată, au fost dispuse două măsuri de recuperare, de la medicii de familie, a contravalorii compensate a reţetelor duble, eliberate într-o lună, pentru pacienţii beneficiari ai programului de compensare 90%. În aceste cazuri, doctorii au avut de plătit 1.528,64 lei.

Şirul medicilor de familie care au trebuit să scoată bani din buzunar nu se opreşte însă aici. Alţi cinci doctori au fost nevoiţi să dea înapoi o sumă totală de 717,41 lei, reprezentând contravaloarea reţetelor medicale off-line. Conform reglementărilor legale, medicii de familie au obligaţia să utilizeze prescripţia medicală electronică on-line şi, în situaţii justificate, prescripţia medicală electronică off-line. În cazul prescrierii off-line, doctorii au datoria să introducă în sistemul informatic toate prescripţiile off-line, până cel târziu în ultima zi a trimestrului în care s-a făcut prescrierea off-line, explică Adela Băişanu.

 

Au susţinut că au venituri mici pentru a primi subvenţii mai mari la medicamente

În raportul transmis ieri de şefa CAS Suceava se mai arată că, în luna martie, 11 pacienţi asiguraţi au prejudiciat bugetul instituţiei şi au fost buni de plată. Bolnavii respectivi au beneficiat de reţete compensate 90% din preţul de referinţă, ca urmare a declaraţiilor depuse la medicii de familie şi a încadrării acestora în categoria „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei pe lună”, deşi conform bazei de date de la Finanţe aceştia aveau şi alte venituri impozabile, nu doar venituri din pensie. În aceste situaţii, Compartimentul Juridic al CAS Suceava a emis asiguraţilor notificări pentru recuperarea contravalorii de 40% din preţul medicamentelor de care au beneficiat nejustificat, în valoare de 1.888,10 lei.

În martie, de sancţiuni nu au fost scutite nici farmaciile, se mai arată în documentul semnat de Adela Băişanu, în care se precizează că un avertisment a fost datpentru neanunţarea la CAS despre modificarea structurii de personal, iar alte două pentru neconcordanţe identificate în gestiunea cantitativ-valorică. Pe de altă parte, în două cazuri s-a constatat introducerea eronată a datelor cuprinse în reţetele medicale prescrise off-line de medici, dispunându-se returnarea unei sume de 908,84 lei. Nereguli au fost găsite şi la medicii specialişti din ambulatorii, însă minore, care nu s-au finalizat decât cu un avertisment emis pentru necompletarea corectă şi la zi a documentelor de evidenţă a serviciilor medicale. A fost vorba de un medic care se afla la prima abatere de acest gen constatată. În luna martie, o măsură de recuperare a prejudiciului a mai fost aplicată în cazul unui laborator de investigaţii paraclinice, care a raportat eronat servicii medicale în sumă de 1.981,40 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prejudicii de zeci de mii de lei, recuperate de la medici de familie, farmacii şi laboratoare de analize medicale.
 Vizualizări articol: 1401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Prejudicii de zeci de mii de lei, recuperate de la medici de familie, farmacii şi laboratoare de analize medicale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei