Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 feb 2014 - Anul XIX, nr. 41 (5550)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Risc de infecţie

Saci cu deşeuri medicale periculoase, abandonaţi printre blocuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pericol de infecţie pe strada Veronica Micle din municipiul Suceava, acolo unde, ieri dimineaţă, puteau fi văzuţi mai mulţi saci de deşeuri medicale, abandonaţi printre blocuri şi case, în calea a sute de oameni, inclusiv a copiilor care puteau fi tentaţi să-i atingă. Sacii rupţi şi goliţi de conţinut erau împrăştiaţi de-a lungul străzii şi pe lângă ghena de gunoi din zonă, alături de mai multe recipiente goale pentru dezinfectanţi (clor), şi au fost descoperiţi în jurul orei opt, de un părinte care-şi ducea fetiţa la grădiniţă. Situaţia a fost semnalată responsabililor de la Garda de Mediu, care urmează să stabilească cine şi când a aruncat resturile ce pot reprezenta un real pericol pentru sănătatea locatarilor şi a trecătorilor din zonă. SIDA şi hepatita C nu sunt decât două dintre bolile care pot fi răspândite în urma unei proaste gestionări a deşeurilor medicale periculoase, care ar trebui sterilizate sau arse şi nicidecum aruncate la voia întâmplării.

 

Conducerea Spitalului Suceava neagă orice implicare în acest caz

Primele bănuieli cu privire la provenienţa sacilor şi a recipientelor pentru dezinfectanţi s-au îndreptat către Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, care utilizează produse similare de ambalat şi foloseşte pentru curăţat aceeaşi marcă de clor. Cabinele medicale din zonă au fost excluse de Garda de Mediu după ce s-a constatat că pe sacii de plastic, de culoare galbenă, destinaţi special depozitării de deşeuri cu risc de contaminare, era scris de mână, cu un marker roşu, specialitatea unor secţii medicale: ATI, Operaţii, Pediatrie sau Maternitate.

Contactată de reporterii Monitorului de Suceava, conducerea Spitalului Suceava a negat vehement orice implicare în acest caz. Directorul adjunct medical al unităţii sanitare, dr. Tiberius Brădăţan, a explicat ieri că deşeurile medicale au un regim special de colectare şi apoi de distrugere. El a arătat că spitalul are deşeuri nepericuloase pentru sănătatea oamenilor, asimilabile celor menajere, care sunt ridicate de firma Rosal, şi deşeuri periculoase, în care sunt cuprinse deşeurile anatomopatologice (fragmente de ţesut sau organe, lichide organice, material biopsic) şi deşeurile chimice sau infecţioase, cum ar fi substanţele de curăţat, seringile, acele sau feşele îmbibate cu secreţii şi sânge. Acestea din urmă sunt ambalate corespunzător şi depozitate în spaţii speciale, de unde sunt preluate, în condiţii sigure, de firma Mondeco.

 

Amenzi până la 40.000 lei pentru cei care au pus în pericol sănătatea oamenilor

„Este exclus să provină de la noi. Suntem un spital acreditat, care a încheiat un contract cu o firmă specializată, cu clauze ferme în acest sens. Avem nişte protocoale stricte de ambalare, depozitare şi preluare şi nu avem cunoştinţă de o situaţie de transport defectuos al acestor deşeuri medicale”, a spus adjunctul Spitalului Suceava.

Adriana Iordache, comisar-şef al Gărzii de Mediu Suceava, a declarat ieri că instituţia pe care o conduce a declanşat o anchetă, iar cei care vor fi găsiţi vinovaţi riscă amenzi între 20.000 şi 40.000 lei. Pe de altă parte, firma Mondeco Suceava a anunţat ieri că va sprijini autorităţile în demersul de identificare a celor care au pus în pericol sănătatea oamenilor. „Noi avem posibilitatea de a depista sursa sacilor şi a recipientelor pentru substanţe chimice găsite pe strada Veronica Micle”, a informat  directorul de reglementări Cosmin Mănăilă, respingând ipoteza potrivit căreia aceste deşeuri medicale  ar fi fost pierdute pe traseul către incinerator de unul dintre angajaţii firmei Mondeco: „Ele sunt introduse în pubele şi apoi transportate în maşini securizate, deci sub nici o formă nu se putea întâmpla aşa ceva pe drum”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Saci cu deşeuri medicale periculoase, abandonaţi printre blocuri.
 Vizualizări articol: 2792 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Saci cu deşeuri medicale periculoase, abandonaţi printre blocuri3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   !? trimis de
(21 feb 2014, 11:43:50
ieri dupa amiaza, fiind in trecere pe langa "Centrul de dializa BRAUN"(langa Kaufland) am observat cum acestia incarcau intr-o masina saci pe care scria "risc biologic"....acum ca or fi ai lor sau nu...cine stie ....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei