Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 feb 2014 - Anul XIX, nr. 41 (5550)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În 2013

Aproape o sută de funcționari MAI din judeţ, cercetaţi de ofiţerii anticorupţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape o sută de funcționari din cadrul instituțiilor sucevene aparținând Ministerului Afacerilor Interne au fost cercetați în cursul anului trecut de către ofițerii anticorupție.

Potrivit statisticilor Direcției Generale Anticorupție -Serviciul Judeţean Suceava, în 2013 au fost înregistrate 91 de dosare penale, în urma cărora au fost cercetate 190 de persoane, 96 dintre acestea fiind din rândul personalului MAI.

În privința funcționarilor MAI, se arată în aceleași statistici, 36 aveau funcţii de conducere, iar restul funcții de execuție.

„Pe structuri, 32 de persoane cercetate fac parte din Poliția Română, 33 din cadrul Poliţiei de Frontieră, opt din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgentă şi una din cadrul Jandarmeriei”, se arată într-o situaţie prezentată de cei de la DGA Suceava, restul funcţionarilor făcând parte din alte instituţii ale MAI.

Multe dintre acuzaţiile aduse funcționarilor respectivi s-au dovedit a fi nejustificate, însă au fost dosare în care s-a dispus trimiterea în judecată sau, cel puţin, s-au aplicat sancţiuni administrative.

 

Manevră de poliţist: Şofer fără permis, înlocuit la volan cu o altă persoană

Printre funcţionarii MAI trimişi în judecată în cursul anului trecut se numără şi un fost subofiţer al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava (pensionat între timp), dat pe mâna judecătorilor pentru nu mai puţin de şase infracţiuni: abuz în serviciu, instigare la fals în declaraţii, participaţie proprie la fals intelectual, fals intelectual, sustragere sau distrugere de înscrisuri, favorizarea infractorului.

Inculpatul se numește Petru Pîslariu şi, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, respectivul este acuzat că, în calitate de agent-şef principal la Postul de poliţie Arbore, a încercat să măsluiască un eveniment rutier al cărui protagonist nu avea permis de conducere. Acesta din urmă a rupt cu maşina un stâlp de susţinere a reţelei electrice pe raza comunei Arbore.

Poliţistul Pîslariu este acuzat că a instigat o altă persoană să declare în fals că se afla la volan, după care a determinat o colegă de serviciu, poliţistă tot la postul din Arbore, să completeze în mod fals procesul verbal de contravenţie pe numele respectivei persoanei şi nu al adevăratului contravenient, pe care astfel l-a scăpat de dosar penal pentru conducere fără permis a unui autovehicul pe drumurile publice. 

Pentru a acoperi toate urmele, agentul Pîslariu a făcut pierdută şi declaraţia unui martor luată chiar în ziua comiterii respectivului eveniment rutier. 

 

Ani la rând a decontat chirii fictive într-o casă în care nu locuia 

Un alt angajat al IPJ Suceava trimis în judecată anul trecut este un tânăr în vârstă de 29 de ani, Dănuţ Păun, agent la postul de poliţie Mălini.

Respectivul a fost acuzat de procurori că, timp de patru ani, a decontat de la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava chirii fictive, prezentând contracte falsificate de închiriere într-un imobil în care nu locuia.

Prejudiciul: 17.457 de lei (achitat integral în timpul procesului).

Între timp, dosarul a şi fost soluţionat de către Tribunalul Suceava, poliţistul primind o amendă administrativă de 1.000 de lei şi fiind achitat pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Pentru chirii fictive sau „umflate” decontate la IPJ Suceava au fost cercetaţi în 2013 şi alţi opt poliţişti, faţă de care procurorii au dispus direct sancţiuni administrative, fără a-i mai da pe mâna judecătorilor. 

 

De la simpli agenţi, la şefi

Cel mai mediatizat caz al unui funcţionar MAI cercetat de structurile anticorupţie este cel al fostului şef al IPJ Suceava, comisar-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, trimis în judecată în cursul anului trecut în afacerea achiziţionării sediului Poliţiei municipiului Suceava la o valoare supraevaluată.

Diferenţa dintre preţul de achiziţie şi valoarea de piaţă a imobilului respectiv, au stabilit anchetatorii,  este de aproape 5,9 milioane de lei.

În acelaşi dosar a fost dat pe mâna judecătorilor şi fostul şef al Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava, comisarul-şef Alexa Dumitru Teodorovici. 

 

Angajaţi ISU şi un jandarm, în vizorul ofiţerilor DGA

Pe lista angajaţilor MAI din judeţ cercetaţi de ofiţerii anticorupție în 2013 s-au aflat şi opt cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

E vorba de trei dosare înregistrate la Secţia Militară a Direcţiei Naţionale Anticoprupţie, din care unul, în care erau vizaţi şase angajaţi, cercetaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, a fost soluţionat cu neîncepere a urmăririi penale.

Alte două dosare sunt încă în lucru, efectuându-se cercetări faţă de alţi doi angajaţi ISU pentru primire de foloase necuvenite, respectiv abuz în serviciu contra intereselor publice.

Tot la DNA -Secţia Militară se află în lucru şi un dosar privind un angajat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, acuzat că este implicat în activități comerciale.

 

Unde sesizaţi fapte de corupţie ale funcţionarilor MAI

 Pentru sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii Ministerului Administraţiei şi Internelor, cetăţenii se pot adresa Direcției Generale Anticorupție -Serviciul Judeţean Suceava.

„Cetăţenii pot face sesizări prin intermediul liniei gratuite TELVERDE 0800.806.806, prin e-mail la adresa anticoruptie_petitii@mai.gov.rosau la numărul de telefon 0230/203340, respectiv la adresa de e-mail suceava.dga@mai.gov.ro”, explică reprezentanţii DGA Suceava.

Audienţele se desfăşoară la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava, adresa str. Petru Rareş nr. 5, în incinta Camerei de Conturi Suceava, de luni până vineri între orele 08:00-16:00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape o sută de funcționari MAI din judeţ, cercetaţi de ofiţerii anticorupţie.
 Vizualizări articol: 3121 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Aproape o sută de funcționari MAI din judeţ, cercetaţi de ofiţerii anticorupţie5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pentru PISLARU- Arbore trimis de
(21 feb 2014, 12:13:11
A facut in sfarsit Dumnezeu dreptate,cat a fost omuletul asta in arbore de toata lumea si_a batut joc.pe unde mergea numai dupa profit umbla.la brutarii dupa paine,la service cu masina la reparat,miercuri umplea loganul de la pietari cu marfa,accidentele le musamaliza,alocatia tiganilor le lua,infractiunile le acoperea pentru bani el se vindea si dreptate nu facea.
2.   :)) trimis de
(21 feb 2014, 16:01:13
si agentul sef VASILE APARASCHIVEI din comuna Boroaia deconteaza chiria asta in cazul in care sta pe gratis in blocul care apartine primariei ... dar cum la primarie nu este greu de scos o hartie la imprimanta acesta ia un ban in plus ..il mai scoate pe primar cand conduce beat ii mai face un plin de benzina la masina personala .tot de la statia peco administrat DIN UMBRA DE SOTIA PRIMARULUI ..doar doar sa mearga treaba ...si mai ia si ajutor social de la primarie ...saracu FRATE VASILE ... nu iti ajunge spaga primita de la cei pe care II VEGHEZI SII II APERI ??? tigari , lemn fara acte ,si multe altele .... FRATE VASILE CREZI CA PSALMUL 50 TE VA IERTA ??....:) daca esti cuminte si faci campanie cum trebuie la europarlamentare domnu primar o sa.ti cumpere si o masina noua stii ce ai de facut de impartit pixuri si brighete cu renumitul U.S.L. BAFTA
3.   Noi te FACEM ! trimis de
(21 feb 2014, 16:32:06
Taz,dar unde-s gaborii care zilele trecute mâncau rahat ?Au primit ordin să-și țină botul și să nu răscolească kăkatul ?
4.   Da zdrastvuite UKRAINA ! trimis de
(21 feb 2014, 17:11:13
Nu am înțeles,nu înțeleg și nu voi înțelege de ce Miliția a devenit Poliție.Ca să ce ? S-a schimbat ceva ? Nu ! Singurul lucru ce s-a schimbat sunt țoalele lor,în rest ,aceleași lucruri au rămas:prostia,limbajul „specific” de lemn,bancurile despre ei .
Ce frumos suna cuvântul TABLAGIU ! Cuprinde TOTUL despre această tagmă.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei