Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 231 (5438)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un analgezic sintetic, descoperit în stare naturală în Africa

O substanţă fabricată la începutul anilor '70 de industria farmaceutică pentru un medicament de sinteză, Tramadol, a fost descoperită de curând în stare naturală, în Africa subsahariană, informează lefigaro.fr.

Este una dintre acele poveşti frumoase care reunesc toate "ingredientele" succesului: cercetări ştiinţifice de top, medicină tradiţională africană, colaborări umane şi o descoperire ştiinţifică surprinzătoare.

Totul a început atunci când un tânăr student camerunez l-a cunoscut pe Michel De Waard, neurobiolog la Institutul de ştiinţe neuronale din Grenoble (Inserm, Université Joseph-Fourier, CNRS). El i-a atras atenţia asupra virtuţilor unui mic arbust din Africa subsahariană, denumit piersic african, care poate ajunge la o înălţime de 4-6 metri. În medicina tradiţională, mai ales în Camerun, această plantă este folosită în tratamentul mai multor patologii, precum epilepsie, febră, malarie şi durere.

Oamenii de ştiinţă bănuiau că arbustul conţine concentraţii ridicate de alcaloizi. Colaborând cu departamentul de farmachimie moleculară (CNRS/ Université de Grenoble) şi cu Universitatea Buea din capitala regiunii sud-vest din Camerun, Michel De Waard şi colegii săi au decis să identifice acei alcaloizi. Rezultatele studiului lor au fost publicate în revista Angewandte Chemie.

Ei au testat astfel toate părţile plantei - frunze, trunchi şi rădăcini - şi au avut succes. Au reuşit să izoleze compusul responsabil cu presupusele efecte antidurere ale arborelui, pornind de la un extract din rădăcină. "Cel mai surprinzător pentru noi a fost să constatăm că acea moleculă nu ne era necunoscută. Era identică cu Tramadol, un medicament de sinteză, pus la punct în anii '70 şi folosit în mod frecvent în tratarea durerilor", a declarat Michel De Waard.

"Medicamentul este utilizat în lumea întreagă, întrucât efectele sale secundare, mai ales dependenţa, sunt mai puţin pronunţate decât cele ale morfinei din care derivă", a explicat acesta.

Tramadolul este într-adevăr o formă sintetică simplificată a morfinei. Potrivit oamenilor de ştiinţă, este pentru prima dată când un medicament de sinteză creat de industria farmaceutică este descoperit într-o concentraţie ridicată într-o sursă naturală. Într-adevăr, din punct de vedere cantitativ, concentraţia de tramadol din extrasul de rădăcină uscată de păr african este foarte ridicată în substanţă activă (între 0,4% şi 3,9%). "Cu 20 de grame de plantă, obţinem o pastilă de Tramadol", a explicat Michel De Waard.

Autorii studiului au alcătuit deja un plan al acţiunilor următoare: studierea altor specii înrudite cu această plantă - aproximativ 10 - pentru a testa prezenţa tramadolului. Şi, chiar înainte de a se gândi la o viitoare exploatare comercială, cercetătorii consideră că descoperirea lor deschide calea către noi posibilităţi pentru populaţiile locale - accesul la o sursă de tratament ieftină şi producerea de tinctură din rădăcină de păr african, care validează anumite "reţete" din medicina tradiţională. În schimb, autorii studiului nu au detectat nicio urmă a acestei molecule în partea aeriană a arbustului, în frunze, ramuri şi trunchi.

Cercetătorii avertizează însă şi în privinţa unui anumit risc de farmacodependenţă asociat cu consumul excesiv de rădăcini de păr african, întrucât acestea produc un opiaceu care acţionează la fel ca morfina şi trebuie, deci, să fie folosit cu moderaţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un analgezic sintetic, descoperit în stare naturală în Africa.
 Vizualizări articol: 1338 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Un analgezic sintetic, descoperit în stare naturală în Africa5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei