Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 231 (5438)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Coană Franțo, suntem în Schengen!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Surata noastră mai mare și mai pieptoasă, Franța, graseiază, prin miniștrii ei cu epoleți, refrenul că românii nu-s copți de Schengen, vorbesc țigănește și, la contactul cu lenjeria pielii lor, te ții de nas. Nefiind buni, trebuie stăviliți cu pistolul, la graniță, să nu încapă cumva înăuntru. Dacă a scăpat vreunul în Schengen, trebuie musai pușcat afară, fiindcă strică aerul. Asta îmi aduce aminte un banc vechi cu Bulă, care a fost dat afară din clasă fiindcă, la ancheta efectuată de învățătoare, a rezultat limpede că el scăpase un pârț care, olfactiv, asasinase adunarea de nasuri și făcuse irespirabilă atmosfera. De ce râzi, Bulă?, îl chestionează directorul, descoperindu-l în curte, vesel nevoie mare. M-a dat afară doamna, zice elevul problemă, hohotind. Și ăsta-i motiv de râs, elev? – se rățoiește autoritatea de vârf a instituției. E, zice Bulă, fiindcă pe mine m-au dat afară, unde respir aer curat, iar ăia au rămas înăuntru!

Păi, coană Franțo, că tot ne zici ”România, țara romilor”, țiganii noștri, care sunt deja și ai tăi, încă din vremea în care pașaportul nu se înființase în formele lui subtil-elegante din zilele noastre, bântuie prin spațiul Schengen, ciordesc portofele și fac ce știu ei mai bine de când lumea. Îi dai afară pe ușă, a doua zi intră pe geam. Cine ți-a spus ție că au nevoie de atestat de Schengen când mulți dintre ei n-au certificat de naștere? Nu, coană mare, țiganii mei, care acum sunt și ai tăi, sunt acolo și vor fi acolo mereu, te vei împiedica de ei pe Champs Elysee, iar dacă nu-i educi și nu te ocupi de ei cu responsabilitate și chiar cu un pic de dragoste, îți vor strica mereu aerul. În rest, noi, românii care nu suntem chiar toți țigani, cum sugerezi tu, arătăm ca și voi, câteodată chiar mai bine, unii un pic mai citiți și câțiva chiar geniali.

Îți dau câteva exemple de cetățeni planetari născuți în bătătura României pe care țeposul tău ministru de Interne, cuprins de un nestăvilit avânt electoral, i-ar ține afară fiindcă, la cum vorbește, sigur nu-i știe. Pe unul, decretat de tine drept cel mai mare eseist al Franței, îl chema Emil Cioran. L-ai înmormântat în literatura franceză, cu onoruri de pe Sena, dar el rămâne român. Român e și Eugen Ionesco (dintr-o familie evreiască), părinte al teatrului absurdului cu care te lauzi în sanctuarele Thaliei, pline ochi de lume. Român a fost și violonistul Ion Voicu, etnic țigan, care ți-a catifelat urechile în concerte la care găseai cu pile bilet. Constantin Brâncuși, cel mai mare sculptor modern al lumii, țăran din Hobița Gorjului, cu care te lauzi mereu, n-ar fi încăput nici el în Schengenul tău și n-ar fi avut atelierul expus în Centrul Pompidou, în miezul Parisului, dacă miniștrii tăi de Interne și Externe, vocali ca niște flașnete, ar fi aflat că-i român. Mai am și alte nume pe care, dacă ți le înșir, leșini aflând că-s români. Franțo, fii madamă serioasă și nu mă mai insulta și măscări în discursuri politice și emisiuni de doi lei, în care ne arăți nespălați, cerșetori și proști, că-ți graseiez și eu vreo două de-o să te doară Arcul de Triumf. Dacă tot spui că suntem țară de țigani, apoi lasă-mă să mă exprim.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coană Franțo, suntem în Schengen!.
 Vizualizări articol: 2995 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Coană Franțo, suntem în Schengen!4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 4 oct 2013, 13:29:37
coane Avrămescu...permite-mi o părere :
noi NU suntem în Schengen şi nici NU merităm a fi !
nu ne gestionăm nici "aerul" din calorifere
nici politicienii nu ni-i controlăm ( graşi & durdulii )

lipsa de şuturi în cwr din organism ne-a creat o lene
că nici într-o fantezie distropică nu găseşti
"traficăm" pe căi (sub)maritime, rutiere şi aeriene
despre ce Schengen vrei mata(le) să ne grăieşti?happy

2.   Allez France ! trimis de
( 4 oct 2013, 18:56:16
Aavrame,în sfârșit ai venit cu picioarele pe pământ ! Vezi că se poate și fără să pomenești de Băsexu și locul tău de mlaștină ?
3.   Surumâna nașule ! trimis de
( 5 oct 2013, 16:55:49
„ La noi, ţiganii din sat, doar două familii altădată, au ajuns acum la 1.500, adică un sfert din locuitori. Mai pleacă ei prin străinătate. Nici nu ştiu ce fac pe acolo. Suntem mai apropiaţi. Acum doi ani am botezat vreo cinci ţigani. A venit la mine un fin, Oiţă îl cheamă, şi are peste 70 de ani. „Botează-mi şi mie nepoţelul, naşule“, mi-a zis. Bunicul a creştinat toată ţigănia, aşa că le sunt naş prin descendenţă. A venit nu cu un prunc de leagăn, ci cu un vlăjgan, Vasile, mai înalt decât mine cu un lat de palmă. După ăsta a mai venit cu alte patru copile, între 12 şi 19 ani. Le-am botezat fără tam-tam, invitând la biserică doar primarul şi poliţistul.”
Haoleu rumâne da' tu ești mai țigan ca Bă..scu !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei