Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 110 (5317)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Poveste tristă

Încă o dramă, cu medici acuzaţi de malpraxis, în Maternitatea Spitalului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

La aproximativ două săptămâni după ce Monitorul de Suceava a prezentat cazul unui cuplu de tineri care şi-a pierdut bebeluşul în maternitatea Spitalului Suceava, acuzând medicii că nu au intervenit la timp pentru a le salva copilul, un bărbat care a citit drama respectivei familii a venit la sediul redacţiei noastre, pentru a povesti o experienţă traumatizantă pe care el şi soţia sa au trăit-o în aceeaşi secţie a celei mai mari unităţi sanitare din judeţ.

Vasile Silviu Ianoş, în vârstă de 38 ani, din municipiul Suceava, reclamă, exact ca şi în cazul prezentat anterior în ziar, pasivitatea medicilor care au întârziat, nejustificat susţine el, aducerea pe lume a primului lor copil, provocând decesul micuţului în pântecele mamei. Povestea tristă a familiei Ianoş s-a petrecut acum doi ani, timp în care bărbatul a încercat să-şi caute dreptatea, însă, declară el, s-a luptat cu morile de vânt. El a ţinut să-şi facă publică tragedia pentru a trage un semnal de alarmă, sperând că mediatizarea mai multor cazuri de acest gen ar putea reduce culpele medicale şi ar îndolia mai puţine familii.

 

Reclamaţii pe numele a trei doctori şi al unei asistente medicale

În data de 16 noiembrie 2011, Vasile Silviu Ianoş a formulat la Colegiul Judeţean al Medicilor Suceava o plângere împotriva colectivului medical din cadrul secţiei de Obstetrică-ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava care a fost de serviciu în perioada în care soţia sa, Iuliana Elena Ianoş, în vârstă de 31 ani la acea vreme, s-a internat pentru a naşte.

Conform sesizării, femeia era gravidă în nouă luni, fiind vorba de o sarcină la termen, de 40 de săptămâni, când se consideră că fătul este complet dezvoltat. Potrivit familiei, viitoarea mămică s-a internat la cea mai mare unitate sanitară în data de 10 noiembrie, în jurul orei 06.30, după ce au apărut primele semne de travaliu, iar investigaţiile medicale efectuate în acea zi nu au depistat probleme deosebite. În data de 11 noiembrie, la ora 10.00, în urma unui control de rutină, gravidei i s-ar fi comunicat de către asistenta de serviciu, Gabriela Dascălu, că inima copilului nu mai bate. O oră mai târziu, pacienta ar fi solicitat o nouă examinare, însă i s-a transmis de către aceeaşi asistentă să mai aştepte întrucât nu este nici un medic disponibil, iar ea are „balamuc”.

La contravizita efectuată în salon, în cursul serii, în intervalul orar 19.00-20.00, Iuliana Elena Ianoş a informat-o pe doctoriţa Laura Coca, medicul de gardă din acea zi, asupra problemelor apărute între timp. Gravida ar fi fost investigată imediat cu ecograful, când i s-a spus că fătul este decedat şi că i se va efectua o operaţie cezariană de urgenţă. Doctoriţa Carmen Andrei a fost chemată de-acasă, pentru a asista la naştere, având în vedere că ea a monitorizat sarcina Iulianei timp de nouă luni.

Intervenţia a fost realizată de medicul curant, doctoriţa Laura Coca asigurând „mâna a doua”. Operaţia s-a practicat în sala de naşteri unde de gardă era medicul Mădălina Bostan.

 

Cercetările Colegiului Judeţean al Medicilor nu s-au lăsat cu nici o sancţiune pentru doctorii implicaţi

În data de 30 iulie 2012, Colegiul Judeţean al Medicilor (CJM) Suceava a dat verdictul în acest caz. Comisia care a anchetat moartea primului copil al familiei Ianoş, un băieţel de 2,750 kg, a considerat că nu este vorba de malpraxis şi nu a aplicat nici o sancţiune. Prin decizia emisă de acest for medical, celor doi soţi li s-a explicat că „atitudinea de evaluare şi monitorizare a pacientei de către medici pe parcursul internării a fost corectă”.

„Faptul că pacienta era la prima sarcină, fără probleme medicale materno-fetale pe perioada gravidităţii, că sarcina era la termen, că pacienta nu a avut naştere declanşată, nu a impus evaluări paraclinice suplimentare ale fătului sau ale mamei. De asemenea, diagnosticul de făt mort s-a pus în condiţiile în care pacienta era cu stare generală bună, echilibrată hemodinamic, fără travaliu declanşat, fără acuze subiective ale pacientei. Măsurile de evaluare paraclinică suplimentare, date de patologia apărută ulterior, au fost luate corect”, se justifică anchetatorii.

De menţionat că, în faţa comisiei CJM, dr. Laura Coca a susţinut că în intervalul în care pacienta s-a aflat în grija sa nu a fost sesizată cu privire la vreo problemă medicală, nefiind anunţată de aşa ceva nici la contravizita din data de 11 noiembrie, pe care declară că a efectuat-o târziu, la ora 19.30, din cauza programului operator intens din acea zi.

 

Moartea bebeluşului, pusă de anchetatori pe seama unei fatalităţi şi argumentată cu statistici negre

Având în vedere aspectele constatate cu ocazia cercetărilor, comisia CJM a apreciat că decesul copilului în pântecele mamei reprezintă de fapt o fatalitate. Anchetatorii şi-au susţinut părerea cu câteva tratate de specialitate şi studii internaţionale publicate în revistele din domeniu care „arată clar că moartea fetală <in utero> este de foarte multe ori neprevăzută, iar cauzele rămân neelucidate în până la 50 la sută din cazuri”.

„Rezultatul necropsiei arată că nou-născutul era la termen, iar examenele macroscopice şi microscopice, precum şi probele negative de viaţă extrauterină relevă faptul că fătul s-a născut mort. În acest context suntem în faţa unui caz de moarte fetală intrauterină a cărei cauză rămâne neelucidată. Moartea fătului înaintea naşterii este o complicaţie ce apare la aproximativ 1% din sarcini, incidenţa variind în funcţie de ţară”, se precizează în decizia emisă de forul medical sucevean.

În răspunsul înaintat de CJM se menţionează şi faptul că această organizaţie profesională nu are competenţa de a analiza comportamentul asistenţilor medicali şi modul în care aceştia s-au achitat de obligaţiile de serviciu.

 

Părinţii solicită reanalizarea cazului la nivel central, de către Colegiul Medicilor din România

Verdictul dat pe plan local i-a nemulţumit pe soţii Ianoş, care au cerut ca moartea primului lor copil să fie cercetată de forul superior, Colegiul Medicilor din România. „Consider că verificările efectuate de comisia din Suceava nu au putut stabili cronologic, obiectiv şi real toate evenimentele petrecute în secţia Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Suceava, pe perioada internării. Este de neconceput faptul că, într-un spital de urgenţă, în anul 2011, o pacientă gravidă împlinind 40 de săptămâni, cu făt viu, se prezintă pentru a naşte, iar o perioadă foarte mare de timp medicii şi asistenţii nu îi aplică proceduri standard pentru a salva viaţa copilului”, spune Vasile Silviu Ianoş. Bărbatul crede că angajaţii de la Maternitate au dat dovadă de „o neglijenţă crasă”, neîndeplinindu-şi atribuţiile de serviciu pentru că nu li s-au oferit atenţii în bani.

„Este inadmisibil ca o comisie de disciplină să argumenteze moartea fătului, într-un act oficial, prin prezentarea unor studii de cercetare ştiinţifică la nivel global privind procentajul de morţi <in utero>, în loc să cerceteze amănunţit de ce a durat atât timp până când s-au făcut manevrele medicale de salvare a copilului”, este revoltat bărbatul.

Vasile Silviu Ianoş este de părere că pe lângă culpa medicală sunt întrunite toate elementele constitutive ale săvârşirii infracţiunilor de omor din culpă, neglijenţă în serviciu, cu urmări deosebit de grave, omiterea anunţării organului judiciar, când s-a luat cunoştinţă de comiterea unei fapte penale, tăinuire a unei fapte penale, motiv pentru care în urmă cu doi ani a depus o sesizare şi la poliţie, dosarul fiind în prezent pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

 

Acuză mediciică nu au intervenit la timp pentru a le salva copilul

În urmă cu aproximativ două săptămâni, un cuplu de tineri din comuna Fundu Moldovei, Nicoleta Niga, de 25 de ani, şi Nicanor Solcan, de 23 ani, au reclamat la Colegiul Judeţean al Medicilor Suceava că fiul lor s-a născut mort fiindcă medicii „au ţinut” prea mult copilul în pântecele mamei. Tânăra era însărcinată în luna a noua când a fost adusă de rude la Maternitatea din cadrul Spitalului Suceava, în după-amiaza zilei de 24 aprilie, pentru că nu se simţea bine, decesul bebeluşului survenind a doua zi, când s-a practicat şi intervenţia de extragere a fătului mort.

Potrivit familiei, copilul cântărea 2,890 kg, iar rezultatele parţiale ale examenului anatomo-patologic au arătat că acesta nu ar fi suferit de malformaţii congenitale care să fi condus la deces.

În replică, medicii incriminaţi, dr. Carmen Andrei şi Gabriela Siniavschi, vorbesc despre o multitudine de factori de risc, arătând că la cele 36 de săptămâni de sarcină bebeluşul era prematur, iar morţile subite în uterul mamei sunt frecvente şi greu de evitat.

În urma articolului publicat în ediţia de luni, 29 aprilie, a cotidianului Monitorul de Suceava, o casă de avocatură din București, „Bărcan, Winzer & Asociații”, şi-a exprimat intenția de a reprezenta în justiţie, cu titlu gratuit, familia îndoliată. În apărarea părinţilor a venit şi o fundaţie din Bucureşti, Neminem Laedere, care, de asemenea, a aflat din ziarul nostru de tragicul eveniment.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încă o dramă, cu medici acuzaţi de malpraxis, în Maternitatea Spitalului Suceava.
 Vizualizări articol: 8141 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Încă o dramă, cu medici acuzaţi de malpraxis, în Maternitatea Spitalului Suceava4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   La lupta suceveni trimis de
(17 mai 2013, 10:02:10
ii inteleg pe doctori sa primeasca o atentie, un cadou, hai sa i spunem spaga. dar dupa ce si au dat interesul, dupa ce au aratat ceva. E una sa fii recunoscator fata de un om care te a ajutat, si alta e sa fii la mana unui om in halat alb care te ajuta doar in anumite conditii. Sunt oameni amarati in oraul asta. astia ce fac?, pur si simpli nu au de unde. Dragi tatici suceveni cand vine sorocul luati va topoarele in bocseluta sotiei si daca doctorii fac figuri de felul asta, si se mai intampla tragedii de genul asta, infigeti-l in biroul doctorului si puneti l sa lucreze sub presiune, daca in conditii normale se transforma in criminali pasiv. Decat sa cautam dreptatea in vant, mai bine sa ne-o facem singuri. Cum traiesc oare acei parinti care li s au intamplat acele tragedii cumplite?? Oare nu se gandesc in fiecare zi ca poate ar mai fi putut face ceva pentru copilasul nenascut????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei