Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 nov 2012 - Anul XVII, nr. 280 (5185)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În 2012

Circa 7.000 de bebeluşi, vaccinaţi cu serul considerat nesigur de autorităţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vaccinul BCG contra tuberculozei importat din Danemarca şi responsabil de apariţia unor grave reacţii adverse post-imunizare, inclusiv la copiii suceveni, a fost administrat de la începutul anului unui număr de aproximativ 7.000 de nou-născuţi din judeţ, arată evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava. În 2012, pentru vaccinarea contra tuberculozei a sugarilor, DSP a achiziţionat 24.000 de doze de ser de provenienţă daneză. O parte dintre acestea, respectiv 6.000 de doze de ser, au fost împrumutate ulterior Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, pentru imunizarea bebeluşilor din acest judeţ.

După ce Ministerul Sănătăţii a sistat imunizarea, pentru evaluarea situaţiei create după apariţia cazurilor de reacţii adverse post-vaccinare BCG, în maternităţile sucevene şi în depozitele DSP Suceava au mai rămas circa 9.300 de doze de ser. Acestea nu vor fi folosite până când experţii străini sosiţi marţi în ţară nu vor stabili cauza reacţiilor adverse înregistrate după injectare, a informat ieri conducerea Direcţiei de Sănătate Publică.

 

Patru sugari suceveni, în spital, din cauza vaccinului

În judeţul Suceava au fost semnalate, de la începutul anului, patru cazuri de reacţii adverse post-vaccinare BCG, ultimul în data de 7 septembrie, la o fetiţă de o lună, din localitatea Ulma, căreia i s-au inflamat ganglionii latero-cervicali şi a fost spitalizată la Iaşi.

Serul contra tuberculozei de provenienţă daneză este importat de Ministerul Sănătăţii după ce Institutul Naţional Cantacuzino şi-a sistat producţia (ultimele stocuri de vaccin BCG românesc au fost epuizate în 31 ianuarie 2010). În aceste condiţii, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătăţii, achiziţionarea de vaccin BCG cu sprijinul UNICEF, bugetul alocat pentru achiziţia dozelor de vaccin fiind de 81.732,50 de dolari.

Imunizarea sugarilor contra tuberculozei cu vaccinul BCG importat din Danemarca a fost oprită temporar săptămâna trecută, pentru evaluarea situaţiei create după apariţia mai multor cazuri de reacţii adverse grave produse ca urmare a administrării serului. Măsura a fost luată  de Ministerul Sănătăţii (MS) şi pusă în aplicare de Direcţia de Sănătate Publică Suceava. Vaccinarea bebeluşilor va fi sistată timp de câteva săptămâni, până când va fi finalizată expertizadin partea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), solicitată de MS.

 

115 cazuri de reacţii adverse severe după imunizare, în ţară

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata estimată de reacţii adverse severe la BCG este de una la mie. România are, în perioada 2011 - 6 noiembrie 2012, pe un singur lot, rata de reacţii adverse severe de 0,8 la mie, iar Franţa, de 0,6 la mie. Ministerul Sănătăţii a cumpărat 588.000 de doze de vaccin de import, din care au fost livrate 340.000. Până în 6 noiembrie, în ţară au fost înregistrate 115 cazuri de reacţii adverse, cele mai multe, respectiv 114, fiind dintr-un lot, iar una, din altul.

Din totalul celor 115 cazuri de reacţii adverse severe, 44,3 la sută au necesitat tratament tuberculostatic, 20,8% tratament chirurgical, iar 6% tratament cu antibiotic.

Printre reacţiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca se numără mărirea ganglionilor axiali şi latero-cervicali, precum şi ulceraţiile. Autorităţile estimează că peste 200.000 de copii din România au fost vaccinaţi cu produsul danez.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circa 7.000 de bebeluşi, vaccinaţi cu serul considerat nesigur de autorităţi.
 Vizualizări articol: 1023 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Circa 7.000 de bebeluşi, vaccinaţi cu serul considerat nesigur de autorităţi4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei