Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 iun 2012 - Anul XVII, nr. 133 (5038)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Copiii dislexici citesc mai bine atunci când distanţa dintre litere este mai mare

 

Copiii dislexici prezintă o capacitate mai bună de lecturare a unui text atunci când distanţa dintre litere este mai mare, potrivit unui studiu publicat în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informează AFP.

Acest studiu, realizat de cercetători europeni pe 54 de copii italieni şi 40 francezi, cu toţii suferind de dislexie şi cu vârste cuprinse în intervalul 8-14 ani, a evidenţiat o capacitate de descifrare a unui text de două ori mai bună şi o viteză de lectură mai mare cu 20% atunci când spaţiile dintre litere erau mai mari.

"Rezultatele noastre oferă o metodă practică de ameliorare a lecturii pentru dislexici, fără a fi nevoie de o perioadă de pregătire", a declarat Marco Zorzi de la catedra de psihologie a Universităţii din Padova (Italia), coordonatorul studiului.

Oamenii de ştiinţă atribuie acest succes atenuării, prin intermediul spaţiilor, a fenomenului de "aglomerare" a literelor, care îi face pe dislexici să nu poată să perceapă, distinct, caracterele dintr-un text.

Textele prezentate copiilor din acest studiu conţineau 24 de fraze scurte pe care ei le-au citit în două versiuni - una normală, cealaltă mai "aerisită", cu spaţii mai mari între litere.

Textul normal a fost scris cu caractere de 14 puncte, în timp ce pentru cealaltă versiune, spaţiul dintre litere era cu 2,5 puncte mai mare (1 punct măsoară 0,353 milimetri). "Spaţiul dintre literele «i» şi «l» din cuvântul italian «il» a crescut astfel de la 2,7 puncte la 5,2 puncte", au explicat autorii studiului.

Rezultatele sunt cu atât mai încurajatoare, nu doar pentru faptul că voluntarii citeau mai repede, ci mai ales pentru faptul că aceia care sufereau de formele cele mai grave de dislexie au beneficiat cel mai mult de această mărire a spaţiilor dintre litere, fapt care dovedeşte eficienţa metodei.

În schimb, metoda nu a avut nici un efect asupra copiilor nedislexici, afirmă autorii, care provin şi de la Universitatea Aix-Marseille şi de la Centre national de la recherche scientifique (CNRS) din Franţa.

Dislexia este o disfuncţie cerebrală care afectează acea parte a creierului responsabilă cu interpretarea limbajului. Această disfuncţie nu are remediu şi, potrivit unor estimări recente, ar afecta circa 15% dintre americani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copiii dislexici citesc mai bine atunci când distanţa dintre litere este mai mare.
 Vizualizări articol: 463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Copiii dislexici citesc mai bine atunci când distanţa dintre litere este mai mare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei