Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 iun 2012 - Anul XVII, nr. 132 (5037)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

De râsul curcilor!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Românii au un formidabil talent să prindă din zbor fel de fel de prostioare lingvistice pe moment la modă, care, după aceea, acolo rămân, încuibate în limbă de nu le mai scoţi nici cu tancul. Aflăm, din „Monitorul Oficial”, despre „persoanele care desfăşoară  activitate de picnic” (adică, prăjesc cârnaţi), din reclamele magazinului Dechatlon, că pantofii Simond sunt „concepuţi pentru căţărătorii experimentaţi, care îşi desfăşoară activitatea (adică, se caţără) în sală, ori pe versanţii abrupţi”, din gazeta Patriarhiei, că „Protopopiatul Ploieşti îşi desfăşoară activitatea (adică, îndrumă biserici) dintr-o nouă locaţie”. Fi-v-ar desfăşuratul să vă fie! Cum se vede, în România nu se mai munceşte, nu se mai lucrează, în România „se desfăşoară activitatea”.

-         Unde-ţi desfăşori dumneata activitatea? – îl întrebi pe măturătorul de stradă.

-         Eu îmi desfăşor activitatea (adică, dă cu mătura) în Hală.

Ce-i cu „desfăşuratul” ăsta? Întrebarea „unde lucrezi?” a devenit desuetă şi inoperantă. Şi profesorul universitar, şi hingherul, şi poliţistul, şi dentistul „îşi desfăşoară activitatea”. Evident, în afara celor opt ore de muncă, activitatea rămâne înfăşurată. Sul. Fiindcă, dacă mergem la DEX, aflăm că ”a desfăşura” înseamnă ”a face un obiect să nu mai fie înfăşurat sau ghemuit, a întinde pe toată lungimea sau suprafaţa.” Ăsta fiind sensul principal. Mai poate semnifica şi „efectuare, executare, îndeplinire, prestare, prestaţie” –  de aici trăgându-se „desfăşurarea activităţii”.

În mod cert, penibilitatea lingvistică aparţine limbii de lemn: a făcut carieră începând de prin 1980. Parcă-i aud pe vorbitorii de la conferinţele şi congresele de partid care, după obligatoria referire la „eroul între eroi”, treceau la punctul doi: „Filatura la care îmi desfăşor activitatea a depăşit planul cu 1,2%”, ori „SMT-ul la care îmi desfăşor activitatea a arat 46 de hectare peste plan”. Se sugera astfel o mai mare implicare a subiectului vorbitor în destinele colectivităţii. Una-i să dai cu ciocanul, alta-i să-ţi desfăşori activitatea: noi nu numai că lucrăm, ci şi activăm! Ba chiar desfăşurat!

Cum de a rămas neclintit acest dinozaur lingvistic în subconştientul românilor, greu de înţeles. Nimeni nu-i mai sesizează ridicolul şi-i cu zel folosit în actele oficiale, în emisiunile radio şi tv, în comunicarea cotidiană. Şi, la urma urmei, nu-i chiar de mirare: incultura (fiindcă astfel de exprimări tiribombistice nu-s decât rodul tentativei incultului de a-şi ascunde, plusând la cacealma, precaritatea cunoştinţelor în materie de limbă română) face bună casă cu alte tâmpenii de care mă tem că n-o să scăpăm în veci. Le inventariază cineva pe internet, păcat că nu şi semnează. Iată alte prostioare cu pretenţii: noi nu mai avem prilejuri, ci oportunităţi, nu mai introducem, ci implementăm, nu ne mai ducem într-un loc, ci într-o locaţie (vezi mutarea Protopopiatului...), nu mai luăm în considerare, ci anvizajăm, nu mai consimţim, ci achiesăm, nu mai avem speranţe, ci expectaţiuni, nu ne mai concentrăm, fiindcă ne focusăm, nu mai aşteptăm un răspuns, ci un feed-back, nu mai avem frizeri şi croitorese, ci hair-stilişti şi fashion-designeri. Încheierea e apoteotică: „Cu alte cuvinte, obţinem o oportunitate pe care suntem determinaţi să o implementăm într-o locaţie pe care am anvizajat-o achiesând la o mentenanţă asupra căreia e must să ne focusăm în expectaţiunea unui feed-back pozitiv.”

Ptiu! Râd şi curcile!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De râsul curcilor!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
De râsul curcilor!5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De râsul curcilor trimis de
(11 iun 2012, 15:56:20
Parcă ar fi gândirea mea! Prea puţine comparaţii faţă de realitate! De ce summit şi nu întâlnire, nu înţeleg cum se traduce trend ...parcă dezvoltare.. si atunci, ce înseamnă suntem în trend, referitor la modă? Dar dacă ar fi numai astea...este un amalgam, pardon, amestecătură de cuvinte din engleză, din franceză, din română ,folosite aiurea, lupte intestine în partide... Vedeţi că folosesc şi eu o "hemoragie" de idei...Doamne, dar rău am mai ajuns...NU putem spune cuvinte curate, clare, româneşti, că slavă Domnului avem ....UN articol de nota 10.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei