Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 nov 2010 - Anul XV, nr. 279 (4570)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decalajele orare frecvente afectează pe termen lung funcţionarea creierului

Decalajele orare frecvente afectează pe termen lung funcţionarea creierului hamsterilor, în special memoria, potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică americană PloS One (Public Library of Science), informează AFP.

Acest studiu confirmă concluziile unor cercetări anterioare efectuate pe membrii personalului de bord al companiilor aeriene şi pe angajaţii care lucrează noaptea.

În afară de dificultăţi de concentrare şi de tulburări de memorie, aceste persoane suferă cel mai adesea de diabet, hipertensiune arterială, maladii cardiace, cancer şi au un nivel de fertilitate scăzut.

Pentru pasagerii ocazionali, efectele decalajului orar au efecte benigne, care dispar după câteva zile, uneori cu ajutorul melatoninei, un hormon care stimulează somnul.

Însă decalajele orare frecvente şi schimbările repetate ale orarului de lucru afectează funcţionarea creierului astfel încât poate altera memoria şi puterea de concentrare, mult timp după revenirea la normal, a explicat Lance Kriegsfeld, profesor de psihologie la Universitatea Berkeley din California, principalul autor al studiului.

Pentru acest studiu, cercetătorii americani au supus hamsterii de laborator, de două ori pe săptămână, unui decalaj de şase ore, echivalentul decalajului dintre ora din New York şi ora din Paris.

Cercetătorii au evaluat apoi performanţele de memorie şi capacitatea de învăţare a acestor hamsteri, în ultimele două săptămâni ale perioadei de manifestare a decalajului orar, efectuând noi măsurători la o lună după revenirea animalelor la un regim de viaţă normal.

Animalele care se aflau sub efectul decalajului au prezentat dificultăţi majore în ceea ce priveşte executarea unor sarcini simple, comparativ cu exemplarele din grupul de control.

Faptul că aceste efecte persistă timp de o lună, după revenirea la normal, i-a surprins pe cercetători.

În plus, aceştia au remarcat o serie de leziuni permanente la nivelul creierului acestor rozătoare, în special în zona hipocampusului, o regiune a creierului care joacă un rol cheie în procesul de memorare.

Cercetătorii au constatat astfel că hamsterii supuşi unor decalaje orare repetitive prezentau de două ori mai puţini neuroni în hipocampus, comparativ cu animalele din grupul de control.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Decalajele orare frecvente afectează pe termen lung funcţionarea creierului.
 Vizualizări articol: 651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Decalajele orare frecvente afectează pe termen lung funcţionarea creierului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei