Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 aug 2010 - Anul XV, nr. 201 (4492)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Diabetul, asociat cu maladia Alzheimer

Persoanele care suferă de rezistenţă la insulină sau de diabet de tipul II, forma cea mai răspândită a acestei boli, prezintă un risc crescut de a dezvolta plăci amiloide pe creier, asociate maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu japonez citat de AFP.

Studiul, publicat în revista Neurology, a Academiei de neurologie americane, a fost realizat pe 135 de persoane, care locuiau în Hisayama, Japonia, şi care la începutul studiului aveau vârsta medie de 67 de ani.

Participanţii la studiu au fost supuşi unor teste de evaluare a nivelului de zahăr în sânge şi au fost monitorizaţi pentru detectarea simptomelor maladiei Alzheimer, timp de 15 ani.

În timpul studiului, circa 16% dintre voluntari au dezvoltat această maladie neurodegenerativă a ţesutului cerebral, responsabilă de pierderea progresivă şi ireversibilă a funcţiilor mintale, în special a memoriei.

După decesul participanţilor, cercetătorii au analizat creierele acestora pentru a căuta manifestările fiziologice ale maladiei Alzheimer, în special plăci amiloide, acumulări de proteine patogene.

În timp ce 16% dintre subiecţi au avut simptomele maladiei Alzheimer încă din timpul vieţii, 65% au prezentat în momentul decesului plăci senile de amiloid.

Autorii studiului au constatat că subiecţii în cazul cărora minimum trei teste sangvine au demonstrat un nivel crescut de zahăr în sânge au prezentat mai multe riscuri de a dezvolta plăci senile în creier.

Astfel de plăci au fost descoperite în cazul a 72% dintre participanţii diagnosticaţi cu rezistenţă la insulină şi a 62% din cei fără rezistenţă la acest hormon.

O astfel de rezistenţă este calificată drept stadiu precursor diabetului de tipul II şi se produce în corp când insulina nu poate scădea în mod eficient nivelul de zahăr din sânge.

"Alte studii sunt necesare pentru a determina dacă rezistenţa la insulină este o cauză a dezvoltării acestor plăci senile", a spus Kensuke Sasaki, de la Universitatea Kyushu din Fukuoka, principalul autor al studiului. Dar, adaugă el, "este posibil ca în încercarea de a controla sau bloca diabetul să se poată preveni şi maladia Alzheimer". "Diabetul de tipul II (asociat cu obezitatea) şi maladia Alzheimer sunt boli care ating niveluri alarmante în lume", a mai spus acesta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diabetul, asociat cu maladia Alzheimer.
 Vizualizări articol: 768 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diabetul, asociat cu maladia Alzheimer0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei