Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 aug 2010 - Anul XV, nr. 182 (4473)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tatuajele temporare cu "henna neagră" pot provoca reacţii alergice grave

Persoanele care se tatuează cu "henna neagră" pot suferii alergii grave, din cauza coloranţilor adăugaţi plantei, în unele cazuri reacţiile pot fi violente, fiind necesară intervenţia medicală de urgenţă sau chiar spitalizarea, atenţionează specialiştii din Ministerul Sănătăţii (MS).

Reacţiile alergice grave pot apărea din cauza coloranţilor adăugaţi plantei de henna, care dau culoarea neagră. Simptomele apar după câteva zile şi se manifestă prin mâncărimi, roşeaţă, pete, pustule sau chiar decolorarea permanentă a pielii şi cicatrici, se arată într-un comunicat de miercuri al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit medicilor specialişti din MS, persoanele care utilizează produsul "henna neagră" pot dobândi o sensibilitate permanentă la această substanţă şi pot dezvolta dermatită de contact alergică. În aceste cazuri, reacţiile pot fi violente, câteodată necesitând intervenţie medicală de urgenţă şi chiar spitalizare.

Medicii spun că aceste efecte se pot limita la zona tatuajului, la zona din apropierea acestuia sau se pot răspândi pe tot corpul. De aceea, orice persoană care prezintă o reacţie de iritare sau cu apariţie de pustule la o pată neagră de pe corp trebuie să meargă imediat la medic şi să spună dacă i s-a aplicat pe piele un tatuaj cu "henna neagră".

"Trebuie reţinut că sensibilitatea şi poli-sensibilitatea sunt procese ireversibile şi determină vulnerabilitatea organismului pentru toată viaţa", au precizat medicii specialişti.

Începând cu anul 2008, Ministerul Sănătăţii a avertizat populaţia cu privire la posibilitatea apariţiei unor reacţii adverse după utilizarea tatuajelor cu "henna neagră".

Comisia Europeană şi statele Uniunii Europene au avertizat asupra riscurilor aplicării de tatuaje temporare cu "henna neagră" şi despre dificultatea de a controla circuitele de distribuire a produselor şi locurile în care se aplică tatuajele.

Tatuajele cu "henna neagră" se practică în România, ca şi în Europa, mai ales în timpul verii.

Specialiştii susţin că artiştii care le practică migrează de la un eveniment în aer liber la altul, în special în zonele frecventate de turişti. Tatuajele temporare cu "henna neagră" sunt cel mai frecvent oferite turiştilor, adolescenţilor, tinerilor, celor aflaţi pe plaje, în staţiuni sau la târguri şi sunt foarte populare, deoarece culoarea neagră place mai mult decât nuanţa naturală a plantei henna.

Deoarece reacţia alergică sub formă de pustule apare la 3-12 zile de la aplicare, majoritatea turiştilor pleacă şi nu revin în locul respectiv pentru a demonstra efectele tatuajelor cu "henna neagră".

"Există astfel situaţii în care artiştii continuă să afecteze alţi oameni, neconştientizând efectele grave pe care le provoacă. Având în vedere sezonalitatea fenomenului, Ministerul Sănătăţii din România continuă, alături de alte state europene, această campanie şi trage un semnal de alarmă asupra riscurilor la care se supun cei care utilizează tatuajele temporare cu henna neagră", a conchis sursa citată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tatuajele temporare cu "henna neagră" pot provoca reacţii alergice grave.
 Vizualizări articol: 1022 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tatuajele temporare cu "henna neagră" pot provoca reacţii alergice grave0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei