Mâncatul în timpul conducerii automobilului creşte riscul de apariţie a toxiifecţiilor alimentare, potrivit unui studiu comandat de compania producătoare de accesorii auto Halfords din Marea Britanie, informează dailymail.co.uk.
Germenii asociaţi cu declanşarea toxiinfecţiilor alimentare, infecţiilor cutanate şi a senzaţiei de vomă au fost descoperiţi în urma verificării minuţioase a interioarelor automobilelor.
Cercetătorii britanici au identificat în interioarele automobilelor bacteria Bacillus cereus şi mai multe tulpini de stafilococ, inclusiv pe volan, pe schimbătorul de viteze şi pe mânerele uşilor.
Infecţiile stafilococice sunt contagioase şi pot cauza infecţii cutanate şi toxiinfecţii alimentare.
Bacillus cereus este o bacterie care se înmulţeşte prin spori, care pot rămâne în stare latentă până găseşte condiţii ideale pentru a se replica. Pornirea apartului de căldură, parcarea automobilului într-o zonă însorită sau abandonarea unor resturi de alimente în interiorul automobilului permit răspândirea rapidă a germenilor, cauzând toxiinfecţii alimentare, greaţă, vărsături şi diaree.
Cercetătorii britanici au prelevat probe de pe volan, mânerele uşilor, schimbătorul de viteze, butoanele aparatului de radio şi de sub scaunele din automobil. Rezultatele testelor au fost analizate de un laborator independent.
Tulpinile de stafilococ au fost detectate pe uşi, volan şi sub scaune. Bacillus cereus, care se găseşte în sol şi în praf, adus probabil în vehicul de tălpile pantofilor şi de ghearele animalelor de companie, a fost detectat pe mânerele uşilor, schimbătorul de viteză, covoraşele auto şi sub scaunele din automobil.
În acest studiu, realizat de agenţia One Poll, 70% dintre conducătorii auto intervievaţi au recunoscut că obişnuiesc să mănânce şi să bea în timp ce conduc, iar aproape jumătate dintre ei au admis că lasă de obicei peste noapte în automobilele lor resturi de alimente şi ambalaje de băuturi.
Aproape 50% dintre persoanele intervievate au declarat că îşi curăţă interiorul maşinii mai puţin de o dată pe lună. Tot jumătate dintre ei au recunoscut că li se întâmplă adeseori să verse alimente şi băuturi în automobil, fără să cureţe imediat, lăsând această activitate pentru mai târziu, iar o treime din totalul conducătorilor auto participanţi la acest sondaj permit cu regularitate accesul animalelor lor de companie în interiorul automobilului.
Cele mai curate automobile au fost descoperite în Scoţia, unde 20% dintre conducătorii auto curăţă interiorul vehiculului personal cel puţin o dată pe săptămână. În schimb, în Londra şi în partea de sud a Angliei, doar unul din şapte conducători auto procedează astfel.