Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 apr 2010 - Anul XV, nr. 83 (4374)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Arsenicul poate să trateze leucemia

Oamenii de ştiinţă chinezi au evidenţiat felul în care arsenicul, o substanţă utilizată în multe crime săvârşite în Evul Mediu, poate să vindece leucemia, prin identificarea şi distrugerea unor proteine specifice responsabile cu declanşarea şi răspândirea acestei forme de cancer, informează Reuters.

Studiul a fost coordonat de Zhang Xiaowei, cercetător principal la State Key Laboratory of Medical Genomics din Shanghai.

"Spre deosebire de chimioterapie, efectele secundare ale arsenicului folosit în tratamentul leucemiei promielocitice acute sunt foarte slabe. Părul nu cade şi nici nu se produce o blocare a funcţiilor măduvei osoase. Acum suntem interesaţi să aflăm felul în care arsenicul ar putea fi folosit şi în tratamentul altor tipuri de cancer", a declarat Zhang Xiaowei, cercetător la State Key Laboratory of Medical Genomics din Shanghai, coordonatorul studiului.

Renumit pentru toxicitatea lui, arsenicul a fost considerat în trecut drept "regele otrăvurilor", deoarece simptomele pe care le declanşează sunt asemănătoare celor ale holerei, iar prezenţa lui în organism nu este detectată în multe cazuri.

În China, însă, arsenicul are de multe secole un dublu scop. În afara cazurilor de otrăvire cu intenţie, această substanţă este folosită de cel puţin 2.000 de ani în medicina tradiţională.

În 1992, mai mulţi medici chinezi au raportat că au folosit arsenicul pentru a trata leucemia promielocitică acută (LPA), un cancer al sângelui şi al măduvei osoase, obţinând o rată de vindecare surprinzător de mare (90% din totalul cazurilor).

Până la acest studiu recent, pentru care a fost utilizată tehnologie modernă, medicii nu au cunoscut însă felul în care arsenicul interacţionează cu ţesuturile canceroase.

Studiul lor, publicat în revista Science, descrie felul în care aceste echipamente moderne au evidenţiat eficienţa deosebită a arsenicului asupra unor proteine specifice, care, dacă nu sunt stopate, contribuie la menţinerea şi evoluţia cancerului în organism.

LPA determină o scădere a producţiei de celule roşii şi trombocite, iar această scădere are ca rezultat apariţia anemiei şi a trombocitopeniei. Măduva osoasă a pacienţilor suferind de această maladie nu mai este capabilă să producă suficiente celule sănătoase. Până în 1970, nu exista un tratament eficient împotriva acestei maladii, care avea o rată de mortalitate de 100%.

"Rezultatele clinice ale folosirii arsenicului în tratarea LPA sunt bine cunoscute. Peste 90% din pacienţii din China suferind de LPA care au fost trataţi cu arsenic au supravieţuit cel puţin cinci ani după tratament, iar în această perioadă boala nu a mai reapărut", a declarat Zhang Xiaowei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arsenicul poate să trateze leucemia.
 Vizualizări articol: 744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arsenicul poate să trateze leucemia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei