Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 mar 2010 - Anul XV, nr. 62 (4353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studii

Inima, protejată de patru ceşti de cafea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consumul a cel mult patru ceşti de cafea în fiecare zi v-ar putea ajuta să vă menţineţi sănătatea inimii, a anunţat recent comunitatea ştiinţifică din domeniul medical. În ciuda ideii generale potrivit căreia cafeaua ar afecta negativ inima, provocând palpitaţii şi creşterea tensiunii arteriale, rezultatele unui studiu recent indică faptul că persoanele care beau cantităţi moderate de cafea sunt supuse unui risc mai mic de a suferi tulburări de ritm cardiac. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 130.000 de persoane, atât bărbaţi, cât şi femei. S-a constatat că subiecţii care zilnic beau patru sau mai multe ceşti de cafea prezentau un risc crescut de probleme cardiace, în timp ce în cazul persoanelor care beau una până la trei căni de cafea, riscul era cu 7 la sută mai mic. În general, persoanele care beau foarte multă cafea tare suferă de fibrilaţii atriale (sau palpitaţii), acestea fiind cea mai comună formă de tulburări de ritm cardiac. Netratate, aceste probleme cresc în mod semnificativ riscul apariţiei unui atac de cord. Cele mai recente studii sugerează faptul că doctorii greşesc recomandându-le acestor pacienţi să renunţe la cafea şi că, de fapt, cafeaua nu are nimic de-a face cu iregularităţile bătăilor inimii.

 

Dozele moderate de cafeină ar putea proteja inima

Cardiologul german Arthur Klatsky, angajat al unei companii importante de asigurări de sănătate, a ţinut să precizeze că rezultatele acestui studiu recent nu dovedesc în mod incontestabil faptul că sănătatea inimii este protejată de cafea, ci doar arată faptul că există o oarecare legătură între cele două elemente. "Consumul de cafea este asociat unui risc mai mic de spitalizare din cauza unor tulburări de ritm cardiac, însă asocierea nu dovedeşte relaţia cauză-efect şi nici nu confirmă cu dovezi solide efectul protector al cafelei", a explicat Klatsky.

El a anunţat că, după părerea lui, dozele moderate de cafeină ar putea proteja inima blocând acţiunea substanţei chimice adenozină, cea care poate cauza o tulburare de ritm cardiac.

 

Cei cu probleme cardiace pot consuma cafea cu moderaţie

Alte explicaţii ale rezultatelor ar putea fi date de diverse particularităţi ale băutorilor de cafea - e posibil ca efectuarea de exerciţii fizice regulate sau o alimentaţie mai bună să aibă un efect pozitiv asupra sănătăţii inimii, însă aceste aspecte nu au fost analizate.

Arthur Klatsky a mai spus că, deşi studiul nu furnizează suficiente dovezi ca să-i convingă pe oameni să bea cafea pentru a preveni problemele cardiace, rezultatele arată totuşi că nu este necesar ca pacienţii care au astfel de probleme să se abţină de la a consuma licoarea aromată.

 

Aceleaşi efecte la fumători şi nefumători

Dintre cei 130.054 de participanţi la studiu, cu vârste cuprinse între 18 şi 90 de ani, aproximativ 2 la sută au raportat că, la un moment dat, au ajuns la urgenţă şi apoi au fost internaţi din cauza tulburărilor de ritm cardiac, jumătate dintre aceştia suferind şi în prezent de fibrilaţie atrială.

Reducerea riscului de probleme cardiace în cazul celor care beau cel puţin patru ceşti de cafea pe zi a fost aceeaşi şi în cazul bărbaţilor, al femeilor, al fumătorilor şi nefumătorilor. Un procent de 14 la sută dintre participanţi au declarat că beau mai puţin de o cafea pe zi, 42 la sută dintre subiecţi beau cel mult trei cafele, 17 procente s-au declarat consumatori înrăiţi, bând peste patru cafele zilnic, iar restul au raportat că nu au băut niciodată cafea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inima, protejată de patru ceşti de cafea.
 Vizualizări articol: 1929 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Inima, protejată de patru ceşti de cafea5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei