Alimentele procesate contribuie la o creştere substanţială a riscului de apariţie a depresiei, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici de la University College din Londra, publicat în British Journal of Psychiatry, informează bbc.co.uk.
În schimb, persoanele care mănâncă multe legume, fructe şi peşte, alimentele specifice unei diete mediteraneene, beneficiază de o reducere substanţială a acestui risc, au adăugat cercetătorii britanici.
Studiul s-a bazat pe informaţiile despre stilul alimentar culese de la 3.500 de voluntari de vârstă medie din Marea Britanie, care au fost comparate cu datele statistice privind depresia. Perioada de monitorizare a voluntarilor a fost de cinci ani.
Participanţii la acest studiu au fost împărţiţi în funcţie de dieta alimentară în două grupuri - grupul voluntarilor a căror dietă se baza pe alimente integrale, bogată în fructe, legume şi peşte, şi grupul a cărui dietă se baza pe alimente procesate, precum dulciuri, alimente prăjite, carne procesată, grăsimi rafinate şi produse lactate bogate în grăsimi.
După ce au fost luaţi în calcul factori precum sexul, vârsta, educaţia, activitatea fizică, dependenţa de fumat, bolile cronice, cercetătorii au descoperit diferenţe semnificative între cele două grupuri în privinţa riscului viitor de declanşare a depresiei.
Voluntarii din grupul a cărui dietă era bazată pe alimente integrale au beneficiat de o reducere cu 26% a riscului de declanşare a depresiei, comparativ cu celelalte persoane.
În schimb, voluntarii care consumau multe alimente procesate se confruntau cu o creştere cu 58% a riscului de depresie, comparativ cu celelalte persoane.