Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 aug 2009 - Anul XIV, nr. 183 (4169)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Harta genetică a virusului HIV, decodată de cercetătorii americani

O nouă tehnică le-a oferit cercetătorilor americani posibilitatea de a obţine o "imagine de ansamblu" asupra genomului virusului HIV, după ce aceştia au reuşit să decodeze pentru prima oară harta genetică a virusului, potrivit unui studiu recent publicat în revista Nature, informează Reuters.
Această tehnică ar putea să conducă la noi tratamente împotriva virusului HIV, incurabil pentru moment, dar şi împotriva altor virusuri care provoacă diverse maladii grave.
"Sperăm că această descoperire să deschidă calea pentru noi oportunităţi", a declarat Kevin Weeks, de la Universitatea din Carolina de Nord, coordonatorul studiului. "Avem o listă lungă cu lucrurile pe care le putem încerca", a adăugat acesta.
Virusul imunodeficienţei umane (HIV) este unul asociat ARN-ului uman. Ca şi virusurile care provoacă gripa sau poliomielita, el foloseşte ARN-ul în locul ADN-ului pentru a se răspândi în organism.
ADN-ul depinde de nucleotide - component protidic al acizilor nucleici - pentru a transporta informaţia către cele două lanţuri care îl compun. Aceste nucleotide ale codului genetic pot fi de tipul A, C, T şi G. ARN-ul are un singur lanţ şi depinde de un model complex de dispunere a părţilor componente pentru a transmite informaţia, dar şi de nucleotide.
Cercetătorii americani au pus la punct o nouă metodă chimică, intitulată SHAPE, pentru a obţine o imagine nu doar a nucleotidelor din ARN, ci a întregii forme şi structuri a lanţului ARN.
Alte metode, precum cristalografia cu raze X, pot să capteze cu precizie poziţia exactă a fiecărui atom, dar numai pe o suprafaţă mică. Metoda SHAPE oferă o imagine la scară mai mare, dar nu la nivel atomic.
"Această tehnică funcţionează ca un zoom făcut pe o hartă, care ne oferă o imagine mai mare a peisajului, în detrimentul detaliilor", a explicat Hashim Al-Hashimi, de la Universitatea Michigan, într-un comentariu asociat acestui studiu.
Cercetătorii vor putea în acest fel să conceapă medicamente mai eficiente în combaterea acestor virusuri. Noile medicamente sunt adeseori create pentru a se potrivi într-o structură specifică a virusului, împiedicându-l pe acesta să atace celulele din organism sau să se înmulţească.
În prezent, există pe piaţă peste 20 de medicamente împotriva virusului HIV, dar ele trebuie să fie administrate în anumite combinaţii, în funcţie de starea fiecărui pacient. Multe rădăcini de virusuri suferă mutaţii şi devin rezistente la medicamente din generaţie mai veche.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Harta genetică a virusului HIV, decodată de cercetătorii americani.
 Vizualizări articol: 667 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Harta genetică a virusului HIV, decodată de cercetătorii americani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei