Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 aug 2009 - Anul XIV, nr. 183 (4169)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Destin

Preotul Constantin Mihoc, înmormântare în loc de nuntă de argint

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preotul Constantin Mihoc ar fi trebuit să vină pe 17 august la Suceava, pentru a sărbători, împreună cu familia, nunta de argint. Destinul tragic a făcut ca un perete al unei clădiri vechi, care urma să fie demolată, să transforme o nuntă într-o înmormântare. Florile de nuntă vor fi înlocuite cu panglici negre de înmormântare, de durere, de lacrimi. Nimic şi nimeni nu poate explica de ce o întâlnire de familie, care se dorea a fi un moment de bucurie, s-a transformat într-o tragedie greu de trecut.

 

A plătit cu jertfa supremă

„Toată familia se pregătea să fie alături de fratele nostru Constantin, la frumosul moment în care, alături de soţie, preoteasa Cristina, şi de copii, Teodora, Antuza şi Iustin, să sărbătorească nunta de argint, 25 de ani de căsătorie. Toată viaţa i-a slujit lui Dumnezeu, dar parcă în ultimii ani era mai aplecat către cele sfinte. Îşi pusese în gând să ridice o biserică pentru comunitatea de români din Berlin, şi muncea foarte mult”, ne-a povestit preotul Viorel Mihoc, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi slujitor la biserica monument „Sfântul Ilie”, unul dintre fraţii preotului decedat în Germania.
Construirea unei biserici, a mai completat preotul Viorel, cere jertfă, dar părintele a plătit cu jertfa supremă.
„El a avut o misiune, pentru că a fost trimis de Patriarhia Română pentru a sluji comunitatea de români din Berlin, şi a dorit să o facă cât mai bine. Nu era un om formal. Ce făcea, făcea din suflet, cu multă răspundere”, ne-a mai povestit preotul Viorel Mihoc.

 

Un perete, între viaţă şi moarte

Preotul Constantin Mihoc, în vârstă de 49 de ani, slujea de aproximativ zece ani la Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Berlin.
Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” aparţine de Mitropolia Ortodoxă Română pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord, care, la rândul ei, este subordonată Patriarhiei Ortodoxe Române, cu sediul la Bucureşti.
Accidentul în care şi-a pierdut viaţa preotul Constantin Mihoc, împreună cu un alt muncitor român, Nicolae, s-a produs marţi seară, în jurul orei 19:00, în momentul în care se lucra la dărâmarea uneia dintre laturile clădirii vechi. Părintele visa să ridice în locul clădirii vechi o nouă biserică.
Tragedia a făcut ca în aceeaşi clădire, doar că la parter, să se afle sora mai mică a preotului decedat, Rodica, profesor de teologie în Iaşi, care se afla în vizită la fratele ei, pentru câteva zile, cât soţia preotului şi copiii erau plecaţi în România.
„Rodica făcea curăţenie la parter, iar la etaj s-a produs tragedia. I-a despărţit doar un perete”, ne-a povestit preotul Viorel.

 

Moarte tragică, cu semnificaţie mistică

ÎPS Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord a declarat, imediat după aflarea tragediei, că părintele Constantin Mihoc a fost cel mai bun preot al Mitropoliei, cu o credinţă profundă, cu o evlavie exemplară. Moartea tragică a părintelui, a mai declarat Mitropolitul Serafim, nu poate fi explicată raţional, dar are o semnificaţie mistică, duhovnicească, este o jertfă care se pune la temelia acestei noi biserici româneşti de la Berlin.
La locul accidentului, în aceste zile vin cu flori şi aprind lumânări zeci de credincioşi din Berlin şi împrejurimi, români şi germani, deopotrivă, oameni care l-au cunoscut şi apreciat, sau doar au citit în ziare despre dispariţia lui fulgerătoare. Atât la Berlin, cât şi la Suceava, se fac slujbe de pomenire întru pomenirea celui care a fost preotul Constantin Mihoc.

 

Nu se ştie încă data înmormântării

Funerariile preotului Constantin Mihoc vor fi suportate de familia Mihoc, care este formată din aproape 140 de membri.
Preotul Viorel Mihoc ne-a spus că familia are toate aprobările, atât de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, cât şi din partea Primăriei Şcheia, ca părintele Constantin Mihoc să fie îngropat lângă Capela „Buna Vestire” de la intrarea în Suceava dinspre Şcheia.
Data când vor avea loc funerariile nu sunt încă cunoscute nici măcar de familie, pentru că durează foarte mult formalităţile aducerii în ţară a defunctului. Soţia preotului a plecat, imediat ce a aflat năprasnica veste, în Germania.
Familia crede că trupul neînsufleţit al preotului Constantin Mihoc va ajunge, cu sprijinul autorităţilor germane, în câteva zile, în Bucovina.
„Am fost informaţi că, după ce va fi adus în Bucovina, va fi depus, pentru câteva minute, în Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, unde se va oficia o slujbă, apoi în casa părintească, unde, la fel, vom face o slujbă de pomenire, după care va fi depus, pentru măcar două zile, în Capela „Buna Vestire”, unde fratele Constantin este şi ctitor”, ne-a mai spus părintele Dimitrie Mihoc, un alt membru al familiei Mihoc.



Mitropoliţi, arhierei şi peste o mie de credincioşi, la funeralii

La funeraliile părintelui Constantin Mihoc sunt aşteptaţi peste o mie de credincioşi din toată ţara, dar şi din străinătate. Nu vor lipsi înalte feţe bisericeşti, mitropoliţi (ÎPS Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei), arhierei, preoţi, profesori, colegi de la Facultatea de Teologie din Bucureşti.
Fraţii preotului Constantin, surorile, nepoţii au început deja pregătirile pentru înmormântare. Preotul Viorel ne-a spus că înmormântarea va fi conform regulilor Bisericii ortodoxe.

 

 

 

Rămas bun...

„Cu deosebită durere în suflet şi cu profund regret am aflat de trecerea în viaţa veşnică a distinsului preot, coleg şi bun prieten Constantin Mihoc. Ne rugăm cu toţii pentru mântuirea sufletului părintelui Constantin şi ne vom aduce aminte cu respect de momentele în care am conlucrat cu Dânsul la Catedră.
Adresăm sincere condoleanţe familiei îndoliate a părintelui şi îl rugăm pe bunul Dumnezeu să îl odihnească în pace!”
Profesorii Catedrei de Teologie Istorică a Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul”, Universitatea Bucureşti.

 

 

Familie de preoţi

Cu lacrimi în ochi, Aglaia Mihoc, la 89 de ani, îşi numără fiii care i-au rămas, după plecarea la cele veşnice a fiului Constantin.
Cel mai mare băiat, preotul George Mihoc, s-a pensionat de câţiva ani. Vasile Mihoc este al doilea ca vârstă dintre fraţi, el fiind profesor la Facultatea de Teologie de la Sibiu. Viorel Mihoc este al treilea, fiind consilier în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi preot la biserica monument „Sfântul Ilie”. Ioan Mihoc este director al Seminarului Teologic de la Neamţ. Constantin Mihoc a fost al cincilea dintre băieţi şi al optulea dintre fraţi. Era doctor în Teologie şi lector la Facultatea de Teologie din Bucureşti. Cel mai mic dintre fraţii Mihoc este Dimitrie, acesta din urmă fiind preot paroh la Capela „Buna Vestire”, locul în care vor avea loc funerariile fratelui Constantin.
În familia Mihoc mai sunt nepoţi, gineri care au parohii în SUA şi Italia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul Constantin Mihoc, înmormântare în loc de nuntă de argint.
 Vizualizări articol: 2207 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 14 voturi
Preotul Constantin Mihoc, înmormântare în loc de nuntă de argint4.7514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei