Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 aug 2009 - Anul XIV, nr. 183 (4169)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Exproprieri

Vor încasa aproape 200.000 de euro pentru 53 de ari de teren

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Au venit banii pentru primii proprietarii de terenuri expropriaţi ca urmare a lucrărilor demarate la şoseaua de centură a Sucevei. Printr-o Hotărâre de Guvern aprobată la sfârşitul lunii iunie a acestui an, s-a stabilit alocarea a circa trei milioane de euro, bani care vor fi distribuiţi către proprietarii celor 79 de parcele pe unde trec 3,1 km din această şosea de centură, care va avea în total 13,2 km.

 

Primele exproprieri ale proprietarilor de terenuri în zona pe unde va fi construită şoseaua de centură a Sucevei sunt aproape de finalizare. În urma expertizelor realizate şi a documentaţiei depuse, Guvernul condus de Emil Boc a aprobat sumele de bani care vor ajunge în conturile proprietarilor.
Deocamdată, s-au finalizat actele pentru 3,1 km, începând de la intersecţia cu drumul european 85, dinspre Fălticeni, şi până la Moara.
În total, pe această distanţă au fost 79 de parcele, unele aparţinând unor persoane fizice, altele Statului Român şi altele diferitor primării sau parohii, suma alocată pentru acordarea despăgubirilor ridicându-se la peste 12 milioane de lei (120 de miliarde de lei vechi).

 

Nemulţumiţii pot face plângere la Tribunal

În funcţie de suprafeţele deţinute, amplasarea acestora şi utilitatea pe care ar fi putut-o avea, un expert a stabilit valoarea terenurilor. Majoritatea celor vizaţi au fost de acord cu sumele pe care urmează să le primească, dar au existat şi cazuri de refuz. Din datele pe le deţinem este vorba de cinci refuzuri şi alte cinci cazuri în care proprietarii nu au fost de găsit pentru a se discuta cu ei.
În cazul proprietarilor nemulţumiţi de sumele acordate există şi varianta acţiunii în instanţă.
„Persoanele fizice sau juridice care nu acceptă sumele de bani propuse pot depune o contestaţie la instanţa abilitată, respectiv Tribunalul Suceava. În aceste cazuri, banii se consemnează pe numele titularului într-un cont deschis la CEC Bank, sucursala Iaşi, iar la finalul procesului îi vor putea ridica de acolo”, a explicat avocatul Vasile Tudor, cel a cărui firmă a fost desemnată să se ocupe cu exproprierile pentru şoseaua de centură a Sucevei.

 

A vrut 70.000 de euro pentru 257 de metri pătraţi

Cele mai multe discuţii cu proprietarii au decurs fără incidente. Au existat şi cazuri aparte. De exemplu, proprietarul unei suprafeţe de 257 de metri pătraţi a solicitat suma de 70.000 de euro, adică 272 de euro/mp, bani care se plătesc probabil în centrul Bucureştiului.
În final, din expertiză a rezultat că are de primit doar 27.880 de lei, echivalentul a circa 6.600 de euro.
În schimb, alţi proprietari cu terenuri în zonă construibilă vor primi în conturi sume frumuşele.
Cei mai mulţi bani vor ajunge în buzunarele a trei persoane care deţin 5.321 de mp (53,21 ari), suprafaţă situată în apropierea şoselei care duce de la Suceava spre Moara, şi care vor încasa ]n total 818.500 lei, adică în jur de 195.000 de euro.

 

Primăria Ipoteşti, mai bogată cu aproape două milioane de lei

Dintre primăriile care vor încasa bani din exproprieri, cei de la Ipoteşti şi-au tras partea leului. În conturile acestei administraţii locale vor intra 1,97 milioane de lei (19,7 miliarde de lei vechi).
Şi Primăria Moara îşi va rotunji bugetul cu bani încasaţi de la şoseaua de centură, suma ce urmează a fi virată ridicându-se la 113.100 de lei (1,13 miliarde de lei vechi).
Şi Statul Român este titular pe două parcele expropriate. Suprafaţa totală de 2,76 hectare ar fi trebuit să aducă Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare în Agricultură Suceava suma de 2.011.700 lei (20,11 miliarde de lei vechi), dar banii nu vor mai fi viraţi efectiv, având în vedere că este vorba tot de instituţii ale statului.

 

Bani frumoşi pentru mai multe parohii

Şi câteva parohii care au teren în zonă au fost prinse în planul de expropriere.
În conturile Parohiei Mitocu Dragomirnei vor intra 520.100 de lei (5,2 miliarde de lei vechi), sumă aferentă pentru suprafaţa de 7.929 mp. Sume mai mici vor primi Parohiile Sf. Nicolai Suceava şi Arhiepiscopia Bisericii Armene - Mănăstirea Hagigadar. Dacă primii vor încasa 190.700 de lei (1,9 miliarde de lei vechi), reprezentanţii armenilor îşi vor rotunji veniturile cu 237.900 de lei (2,37 miliarde de lei vechi).
Dintre parohii, suma cea mai mare va ajunge tot în Suceava. Este vorba de Parohia Sf. Dumitru, care deţinea în zonă două terenuri, în suprafaţă totală de 15.631 mp (1,56 hectare), şi pentru care a fost calculată o valoare de expropriere de 1.476.850 de lei (14,76 miliarde de lei vechi).

 

Hotărârile de expropriere vor fi transmise în câteva zile

Primul lot de hotărâri de expropriere întocmite de Cabinetul de avocatură Tudor va fi transmis proprietarilor şi expropriatorului, respectiv Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România, la începutul săptămânii viitoare.
„Cei care au fost de acord cu sumele propuse au semnat procesele verbale, iar plata va fi făcută de expropriator în conturile indicate de proprietari”, a explicat avocatul Vasile Tudor.
Acesta a mai menţionat că serviciile juridice pentru întocmirea documentaţiei tehnico-cadastrale privind expropriere cuprind şi lucrările efectuate de firmele de specialitate în domeniul cadastral, precum şi cele de evaluare a terenurilor expropriate.
Următorul tronson pentru care este aproape de finalizare documentaţia ce va fi depusă în vederea obţinerii Hotărârii de Guvern necesară alocării banilor este cel care face legătura cu E85, în zona Pătrăuţi.
Avocatul Vasile Tudor a ţinut să menţioneze şi faptul că primăriile au oferit informaţiile necesare pentru expropriere destul de greu, fiind nevoie de mai multe intervenţii ale preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

 

Exproprieri de trei, patru sau cinci mp

Suprafeţele expropriate au diferite mărimi. Dacă cea mai compactă suprafaţă, de aproape 23.000 mp, aparţine Primăriei Ipoteşti, sunt şi cazuri de suprafeţe liliputane. Printre expropriaţi se numără o familie care deţine trei mp şi pentru care va primi 325 de lei. Pe listă se mai regăsesc persoane cu patru mp, suma echivalentă calculată fiind de 400 de lei, dar şi cu cinci mp de teren, evaluarea fiind de 540 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vor încasa aproape 200.000 de euro pentru 53 de ari de teren.
 Vizualizări articol: 898 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Vor încasa aproape 200.000 de euro pentru 53 de ari de teren4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Unde-i harta centurii? trimis de
( 7 aug 2009, 11:58:12
Stie cineva unde poate fi vazuta harta centurii? La primaria Suceava nu este afisata.
2.   ... trimis de
( 8 aug 2009, 08:53:59
Cati dintre cei care acu' primesc bani frumosi pe respectivul pamant au stiut de construirea soselei de centura, si au cumparat pamantul chiar inainte de a se face planurile publice.

Acesti "baieti destepti" ar trebui afisati ca sa stim pe cine sa nu mai votam.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei