Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 apr 2009 - Anul XIV, nr. 96 (4082)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mecanismul genetic de declanşare al cancerului de prostată a fost identificat

O variaţie genetică curentă se află la originea dezvoltării cancerului de prostată, iar gena incriminată este deja cunoscută pentru rolul pe care îl are în funcţionarea acestei glande, potrivit unui studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), relatează AFP.

Studiile precedente au identificat deja anumite zone din genomul uman asociate cu un risc sporit de cancer de prostată, dar noul studiu a mers şi mai departe, explicând mecanismul biologic care face ca riscul să fie mai mare la anumiţi indivizi, au declarat cercetătorii americani.

Diferenţele înregistrate în secvenţa ADN-ului anumitor persoane reprezintă variaţiile genetice despre care oamenii de ştiinţă ştiu deja că sunt asociate cu un risc crescut de declanşare a unor maladii, printre care se numără şi cancerul de prostată.

Cel mai frecvent tip de variaţie este o modificare apărută într-o singură nucleotidă - unul din elementele de bază din structura ADN-ului.

Două studii recente, independente, efectuate asupra genomului uman, au identificat o variaţie genetică ce apare în regiunea celui de-al zecelea cromozom şi care joacă un rol important în activarea genei MSMB. Această genă produce o proteină care reprezintă un marcator potenţial pentru cancerul de prostată. Această proteină are şi un efect puternic împotriva tumorilor.

Aceste studii precedente au arătat că proteina în cauză scade progresiv în organism, atunci când celule canceroase din zona prostatei încep să se dezvolte.

Pentru acest studiu, o echipă de cercetători de la National Institutes of Health (NIH) a examinat modul în care această variaţie genetică simplă este asociată cu funcţionarea genei MSMB şi cu dezvoltarea cancerului.

Pentru aceasta, oamenii de ştiinţă au comparat zona din al zecelea cromozom, unde se află, la anumiţi bărbaţi, această variaţie genetică şi gena MSMB, analizând eşantioanele de sânge recoltate de la 6.118 pacienţi suferind de cancer de prostată şi de la 6.105 pacienţi care nu sufereau de această maladie.

Analiza lor comparativă a confirmat o asociere foarte puternică între variaţia genei MSMB şi dezvoltarea cancerului de prostată.

Cercetătorii au analizat, ulterior, modul în care cele mai frecvente variaţii genetice, denumite T şi C, afectează funcţionarea genei MSMB.

Ei au descoperit că variaţia T, cea mai frecventă la bărbaţii suferind de cancer la prostată, era şi ea asociată cu o activitate mai redusă a genei MSMB.

Analizele au relevat faptul că proteina CREB, care joacă un rol important în funcţionarea genelor, este strâns legată de variaţia genetică C, dar nu şi de variaţia T.

Autorii studiului au descoperit cu această ocazie că nici o altă variaţie genetică, din regiunea zonei coordonată de gena MSMB, de pe al zecelea cromozom din genom, nu influenţează funcţionarea acestei gene.

Cancerul de prostată reprezintă cel mai frecvent tip de cancer la bărbaţi, după cancerul de piele, constituind, totodată, a doua cauză de mortalitate a bărbaţilor bolnavi de cancer din Statele Unite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mecanismul genetic de declanşare al cancerului de prostată a fost identificat.
 Vizualizări articol: 761 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mecanismul genetic de declanşare al cancerului de prostată a fost identificat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei