Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 mar 2009 - Anul XIV, nr. 70 (4056)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Consumul de carne roşie creşte rata mortalităţii

Consumul de carne roşie sporeşte rata mortalităţii, iar consumul de carne albă pare să o micşoreze, potrivit unui studiu publicat în revista Archives of Internal Medicine, informează AFP.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de peste 500.000 de persoane, timp de doi ani. Voluntarii, femei şi bărbaţi, aveau vârste cuprinse între 50 şi 71 de ani la începutul studiului, în anul 1995. La momentul respectiv, ei au completat un chestionar în care şi-au precizat preferinţele faţă de carnea roşie sau cea albă.

Participanţii la studiu au fost monitorizaţi, timp de zece ani, prin intermediul statisticilor oficiale furnizate de autorităţile abilitate. În acest interval de timp, 47.976 de bărbaţi şi 23.276 de femei au decedat.

O cincime din bărbaţii şi femeile care au consumat cantităţi mai mari de carne roşie (o cantitate medie de 62,5 grame la mia de calorii absorbite pe zi) prezentau un risc mult mai mare de deces, comparativ cu voluntarii care au consumat cantităţi mai mici (9,8 grame la mia de calorii pe zi). Cercetătorii au constatat aceeaşi tendinţă şi în cazul persoanelor care au consumat cantităţi mari de carne procesată (22,6 grame la mia de calorii pe zi), comparativ cu persoanele care au consumat cantităţi mai mici (1,6 grame la mia de calorii).

În urma analizei statisticilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că 11% din totalul deceselor înregistrate în rândul bărbaţilor şi 16% din totalul deceselor din rândul femeilor participante la studiu ar fi putut fi evitate printr-o reducere a consumului de carne roşie şi de carne procesată, pentru a se obţine o scădere a cantităţii consumate cu 20%.

În schimb, o comparaţie făcută între cei 20% de voluntari care au consumat cele mai mari cantităţi de carne albă şi cei 20% dintre voluntari care au consumat cele mai mici cantităţi de carne albă a relevat faptul că primul grup de voluntari prezenta o rată a mortalităţii mult mai mică.

În cadrul grupului de voluntari care au consumat mai puţină carne roşie şi procesată, riscul de deces din cauza maladiilor cardiovasculare era mai mic cu 11% la bărbaţi şi cu 21% la femei, comparativ cu acelaşi risc înregistrat de grupul voluntarilor cu cel mai mare consum de carne roşie şi procesată, au declarat autorii acestui studiu, cercetătorii americani de la National Cancer Institute.

Există mai multe explicaţii care fac legătura între consumul de carne roşie şi creşterea ratei mortalităţii. Una dintre explicaţii face trimitere la compuşii cancerigeni care se formează atunci când carnea este gătită la temperaturi ridicate, în timp ce o alta face referire la cantităţile mari de grăsimi saturate din carnea roşie, care cauzează cancer colorectal şi maladii cardiovasculare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consumul de carne roşie creşte rata mortalităţii .
 Vizualizări articol: 493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consumul de carne roşie creşte rata mortalităţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei