Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 mar 2009 - Anul XIV, nr. 70 (4056)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Blocaj

Ciobanii din judeţ nu-şi pot vinde mieii din cauza lipsei crotaliilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Ciobanii din judeţul Suceava sunt în situaţia de a nu-şi putea vinde mieii în pieţe din cauză că aceştia nu au fost crotaliaţi. Această operaţiune, prin care animalul primeşte un cod unic de identificare şi care dă garanţii asupra calităţii mielului comercializat, nu a fost realizată nici până în prezent din cauză că autorităţile sanitar-veterinare nu au în dotare aceste crotalii.

Criza de crotalii, existentă în mai multe judeţe din ţară, se resimte puternic în Suceava, unde mieii înregistraţi sunt doar excepţii apărute în localităţi unde veterinarii au mai avut crotalii în stoc.

 

Nemulţumiri

Gheorghe Alin Cerlincă, în vârstă de 30 de ani, este unul dintre crescătorii de oi din satul Sf. Ilie, comuna Şcheia. El povesteşte că în satul în care locuieşte sunt în jur de zece mari crescători de oi, şi la nici unul dintre ei mieii nu au fost crotaliaţi de medicul veterinar.

„Nu vin să ne pună crotalii. Nu am fost la medicul veterinar, pentru că aici, la noi, nu a pus la nimeni, şi ştiu că degeaba mă duc. El vine numai când e de luat bani, la vaccin şi de astea, în rest nu-l vezi. Am peste o sută de miei şi vreau să merg cu ei în piaţă, dar dacă nu ne dă voie, ce să fac eu?”, se întreabă tânărul, care are la stâna sa 165 de oi adulte.  

El se plânge că afacerea nu este profitabilă în cea mai mare parte a anului, iar acum, nici de Sărbătorile de Paşti, una din puţinele perioade din an când un cioban poate obţine un câştig mai substanţial, nu are şanse să facă prea mulţi bani.      

Gheorghe Alin Cerlincă spune că va vinde kilogramul de carne de miel, la viu, cu 20 de lei, şi în cazul în care nu va ajunge în piaţă se va mulţumi să vândă mieii direct de la stână, deşi în acest fel poate vinde un număr mult mai mic de animale.

Pentru ciobanii din Sf. Ilie, stânele dotate cu faianţă ori mulgători electrice, aşa cum cer normele Uniunii Europene, par o glumă pe care nu au de gând să o ia în seamă.

„Nu avem aşa ceva, nimeni pe aici nu are. Mulgătoarele îs scumpe, iar până mulgi o oaie cu una din aia băieţii mei (n.r. - angajaţii) mulg zece. Dacă îmi cere obligatoriu aşa ceva, mă las de oi”, spune convins tânărul. 

Familia Cerlincă, care are trei copii, trăieşte exclusiv din banii obţinuţi la stână.

 

DSV Suceava aşteaptă o redistribuire la nivel naţional

Doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a confirmat criza de crotalii din tot judeţul. 

„La începutul acestei săptămâni am participat la o şedinţă organizată la nivel naţional în care s-a discutat despre insuficienţa crotaliilor. Noi am avea nevoie de un total de cel puţin 50.000-60.000 de crotalii pentru animalele existente acum. Ca soluţie urgentă se va face o redistribuire la nivel naţional, de la judeţele care au rămas cu crotalii pe stoc. Prin aceasta, însă, putem primi cel mult 15-20.000 de crotalii”, spune Dulgheru.

În ceea ce priveşte cea mai mare urgenţă, crotalierea mieilor, acesta spune că situaţia s-ar putea rezolva la timp.

„Pentru cele câteva mii de miei care ar putea fi aduşi în pieţe vom găsi soluţii, chiar dacă suntem în întârziere”, dă asigurări Dulgheru.

Pentru a fi crotaliaţi, mieii trebuie să aibă analizele şi vaccinările obligatorii la zi. Aceste date sunt trecute într-un formular de medicul veterinar, şi de aici sunt introduse într-o bază de date existentă la nivel naţional.  

Cu ajutorul codului unic de identificare încorporat în crotal, mielul adus în piaţă este controlat de medicul veterinar, care verifică datele introducând codul într-un calculator. Conform legii,  această operaţiune de crotaliere este gratuită, fiind suportată integral de stat.

Locaţiile în care se vor vinde mieii în acest an nu au fost încă stabilite cu certitudine.

„În mod sigur vom permite comercializarea mieilor în pieţele existente. Comerţul va fi acceptat şi în alte localităţi, acolo unde primăriile vor amenaja spaţii conforme cu cerinţele sanitar-veterinare”, a precizat şeful DSVSA Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciobanii din judeţ nu-şi pot vinde mieii din cauza lipsei crotaliilor.
 Vizualizări articol: 2477 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ciobanii din judeţ nu-şi pot vinde mieii din cauza lipsei crotaliilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei