Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 mar 2009 - Anul XIV, nr. 70 (4056)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Dragos Mircea DANUBIANU

Dragoş Mircea DANUBIANU


Forţa Democrată

Lecţia congresului PNL

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Atenţia deosebită acordată recentului congres al liberalilor este perfect explicabilă, în această  perioadă de criză acută, care întruneşte condiţiile pentru erodarea rapidă a celor aflaţi la putere, prin faptul că PNL este singurul partid în opoziţie. Chiar şi în perspectiva prezidenţialelor, deşi liberalii pleacă de pe poziţia a treia, candidatul acestora nu poate fi considerat un outsider. Efectelor sociale şi economice generate de criză, fac posibile evoluţii surprinzătoare, în condiţiile în care preşedintele Băsescu este perceput ca stând la butoanele de comandă ale guvernării, iar candidatul din partea PSD va fi, de asemenea, asimilat guvernării.

Schimbarea la vârful partidului, adusă de Congresul PNL, era previzibilă şi necesară, confirmând o evoluţie democratică firească. Dacă în 1996, în 2000 şi în 2004 s-a testat capacitatea populaţiei de a răsturna de la putere un partid sau un grup politic care dezamăgise. Acum în 2008 la PNL, ca şi în 2004 la PSD, s-a testat capacitatea unui partid de a-şi schimba liderul, după exercitarea unui mandat de Prim Ministru de patru ani, în condiţiile în care acesta a eşuat atât în bătăliile electorale, cât şi în echilibrarea relaţiilor de putere din propriul partid. Guvernarea erodează. Dacă erodarea determină pierderea alegerilor şi intrarea partidului în opoziţie, atunci schimbarea liderului este benefică. Nevoia de supravieţuire politică obligă partidele să ia decizii în spiritul sănătăţii democratice.

Congresul PNL a fost un bun exemplu de democraţie, civilizaţie şi chiar eleganţă. Predarea ştafetei s-a produs firesc. Tăriceanu a plecat cu fruntea sus, in timp ce Antonescu vine ca o mare speranţă. S-au creat premisele deschiderii partidului către România tăcută, către cei dezamăgiţi de politic, cei care nu mai vin la vot. În plus, schimbarea de gardă din PNL redeschide posibilitatea jocului politic la toate capetele. Din păcate, desfăşurare fericită a congresului nu a cuprins şi fixarea obiectivelor pe termen mediu şi lung şi a strategiile aferente, sub forma unor documente politice concrete. În fine, congresul a conturat candidatura şi strategia pentru prezidenţiale. Crin Antonescu - aşa cum s-a autoprezentat: „un om normal, un cetăţean fără pile, nici bogat, nici sărac, care nu face parte din nomenclatură şi care a reuşit, totuşi, să ajungă la vârful  unui partid important”- vine cu un discurs nou, în măsură să atragă nu numai pe liberali ci şi pe cei dezgustaţi de politică. Mai mult, aşa cum deja s-a constatat public, Crin se poate baza pe sprijinul unor personalităţi din afara partidului.

Să sintetizez. În opinia mea, lecţia congresului, însuşită de majoritatea liberalilor, sună cam aşa: interesul partidului cere ca liderii erodaţi, liderii care nu au performat în alegeri, să fie aşezaţi pe poziţii secundare. În egală măsură, însă, meritele lor trebuie respectate. Mai mult, un partid în opoziţie trebuie să se deschidă către zonele de competenţă din societate, în contextul unor criterii transparente de promovare.

După rezultatele catastrofale de la locale, care au impus demisia doamnei Zarojanu şi a echipei sale, organizaţia din municipiul Suceava se află tocmai acum, după congres, la ceasul alegerii unei noi conduceri. Dacă gruparea steiciuco-zarojancelor - numită de răutăcioşi, pe la colţuri, „unchiul Sam şi surorile Kessler de Dorohoi” - va reveni la şefia organizaţiei, atunci PNL Suceava va rămâne cu etichetele de „club inaccesibil” sau „aripă politică a unor afacerişti”, iar scorurile electorale vor staţiona în preajma acelui 8%, de pomină, înregistrat la locale. Vom vedea, după votul de sâmbătă, dacă liberalii suceveni au înţeles sau nu câte ceva din lecţia de la congres.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lecţia congresului PNL.
 Vizualizări articol: 8425 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Lecţia congresului PNL3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei