Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 feb 2009 - Anul XIV, nr. 40 (4026)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fumatul are un impact mai mare asupra longevităţii decât venitul

Fumatul are un impact mai mare asupra sănătăţii şi longevităţii decât nivelul veniturilor obţinute, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii scoţieni publicat în British Medical Journal, informează AFP.

Dacă un venit ridicat contribuie la creşterea duratei de viaţă, mai ales în cazul femeilor, fumatul anulează acest efect, potrivit acestui studiu recent, cel mai mare realizat vreodată în domeniu.

La studiu, care s-a desfăşurat în perioada 1972 - 1976, au participat 15.000 de persoane din două oraşe scoţiene, cu vârsta cuprinsă între 45 şi 64 de ani. Voluntarii au fost împărţiţi în patru grupuri, în funcţie de nivelul lor social şi de veniturile obţinute. Ei au fost clasificaţi apoi în funcţie de sex şi de dependenţa de fumat - fumători, foşti fumători, nefumători.

După 28 de ani, cercetătorii au studiat rata mortalităţii înregistrată în cele patru grupuri.

În grupul nefumătorilor cu un bun nivel social, rata de supravieţuire a fost de 65% pentru femei şi de 53% pentru bărbaţi. La nefumătorii cu niveluri scăzute, rata de supravieţuire a fost de 56% pentru femei şi 36% pentru bărbaţi.

În ceea ce priveşte femeile fumătoare, rata de supravieţuire a fost de 40% în rândul celor cu venituri ridicate şi de 35% în rândul celor cu venituri modeste. În ceea ce priveşte bărbaţii fumători, rata a scăzut la 25% în rândul celor bogaţi şi la 18% în rândul celor săraci.

Cercetătorii au constatat că rata mortalităţii creşte mai mult în rândul fumătorilor, indiferent dacă sunt bogaţi sau săraci, decât în rândul nefumătorilor.

Acest studiu arată că "tutunul îi ucide pe cei care îl folosesc, indiferent de statutul lor social", a declarat Laurence Gruer, de la NHS Health Scotland, unul dintre autori.

Cercetătorii spun că există un aspect pozitiv, reprezentat de principiul care susţine că nu este niciodată prea târziu pentru a renunţa la fumat. În rândul foştilor fumători se înregistrează rate de supravieţuire mult mai apropiate de cele din rândul nefumătorilor, decât de cele din rândul persoanelor care n-au renunţat la viciu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fumatul are un impact mai mare asupra longevităţii decât venitul .
 Vizualizări articol: 602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fumatul are un impact mai mare asupra longevităţii decât venitul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei