Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 feb 2009 - Anul XIV, nr. 40 (4026)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Spirit de luptător

Un tânăr din Liteni a învins cancerul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Acum doi ani, un tânăr din Liteni se pregătea să dea probe pentru a fi acceptat la echipa de fotbal de juniori a Cetăţii Suceava. Juca de ceva timp fotbal la echipa Viitorul Liteni, dar îşi dorea să devină un mare fotbalist. În câteva zile, însă, visul său frumos s-a transformat într-o tragedie. A fost diagnosticat cu cancer osos. În câteva luni, a slăbit aproape 20 de kilograme şi i-a căzut tot părul de pe cap. Medicii din România au vrut să-i amputeze piciorul stâng. După doi ani de operaţii în ţară şi străinătate, Claudiu a scăpat de cancer, dar încă merge şchiop. Nu mai are bani pentru a ajunge în Italia să-şi scoată şuruburile de la picior.

 

Vis spulberat la 17 ani

Claudiu Anghelea, în vârstă de 19 ani, povesteşte că durerile au început în ianuarie 2007, la piciorul stâng, în zona gleznei. Mai întâi cârcei, furnicături, după care dureri locale tot mai mari.

Timp de două săptămâni a suportat aceste dureri cumplite, după care a mers la un consult la Spitalul Judeţean Suceava. Pentru că nu se vedeau urmele unei lovituri şi nu au găsit o cauză a durerilor, medicii suceveni l-au trimit pe Claudiu la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi.

La spitalul din Iaşi i s-a făcut o radiografie la os, după care a fost trimis la secţia de oncologie a spitalului, unde i s-a făcut o biopsie. După câteva zile de aşteptare, timp în care durerile deveneau din ce în mai mari, Claudiu a primit o veste tulburătoare: suferă de cancer osos.

 

La un pas de amputarea piciorului stâng

Tânărul a fost supus unui tratament de chimioterapie – citostatice. A fost cea mai grea perioadă. La două săptămâni, cinci zile mergea la clinica ieşeană, unde făcea citostatice. În acea perioadă a slăbit 20 de kilograme, i-a căzut tot părul de pe cap, iar vărsăturile şi durerile au persistat pe tot parcursul tratamentului. A fost nevoit să îngheţe anul şcolar, pentru că stătea mai mult în spital decât acasă.

După un an şi două luni de tratamente cu citostatice, operaţii, analize repetate, Claudiu şi familia sa aveau să primească o altă veste tulburătoare, cum că tumoarea canceroasă a crescut de la 3 centimetri la 7 centimetri.

Medicii ieşeni i-au spus tânărului că este obligatorie amputarea piciorului, pentru a opri infecţia. Chiar dacă se afla într-o situaţie foarte dificilă, Claudiu a refuzat ideea că va rămâne infirm pe viaţă şi a ales să consulte şi alţi medici din ţară, pentru a găsi o altă soluţie pentru suferinţa sa.

 

Solidaritate

Claudiu s-a internat la Spitalul Budimex, din Bucureşti, la doctorul Gheorghe Burnei, unde a repetat analizele. Doctorul i-a recomandat tânărului o intervenţie chirurgicală la o clinică din Bologna, unde alţi pacienţi cu acelaşi diagnostic ca şi Claudiu s-au vindecat. Spirit de luptător, băiatul din Liteni a început să prindă aripi, să spere că va reuşi să scape de acest flagel numit cancer şi nu va fi nevoit să accepte amputarea piciorului.

A urmat o perioadă grea, în care părinţii, colegii, cunoştinţele lui Claudiu s-au mobilizat să adune bani pentru operaţia din Italia. Cu sprijinul Fundaţiei Mobexpert, a lui Flavius Roşca, un întreprinzător din Liteni, care i-a ajutat cu aproape 8.000 de euro, precum şi cu banii donaţi de alte fundaţii şi persoane fizice, Claudiu a ajuns în Italia la operaţie.

 

„Fotbalist” în cârje

Medicii italieni au fost nevoiţi să taie 15 centimetri de os din piciorul stâng al tânărului cu cancer. În timpul internării la Institutul de Ortopedie Rizzoli din Bologna, secţia de chirurgie ortopedică – traumatologică (director profesor Mario Mercuri), Claudiu a fost supus unor repetate „intervenţii chirurgicale de îndepărtare a spaţiatorului de ciment şi artrodeză a gleznei stângi prin implant osos masiv şi cui intramedular retrograd plus limb liber de acoperire”.

Claudiu a fost internat de mai multe ori la clinica din Italia. Circa şase luni a mers doar în cârje. Visa noaptea că joacă fotbal pe teren, cu colegii, dar dimineaţă îşi dădea seama că nu poate face nici un pas fără cârje.

I s-a recoltat grefă de pe burtă şi i s-a „reconstruit” glezna, doar că nu s-a simţit bine după prima intervenţie. „Am trecut prin perioade de disperare. Mi s-a înnegrit piciorul, nu ştiam ce se întâmplă, şi a trebuit să merg din nou în Italia. După mai multe încercări, organismul nu a mai respins grefa şi rana de la picior s-a vindecat. Am în picior o tijă şi patru şuruburi. Încă merg şchiop, pentru că nu pot îndoi laba piciorului, din cauza tijei”, ne-a povestit Claudiu.

El a completat că trebuia să meargă anul trecut, în noiembrie, din nou în Bologna, pentru a i se scoate şuruburile din picior, doar că nu a avut bani şi a tot amânat.

 

Merge şchiop, dar a scăpat de cancer

Vestea cea mai îmbucurătoare pentru Claudiu este aceea că, după ultimele analize, medicii i-au spus că a scăpat de cancer. Nu mai are dureri, doar că trebuie să aibă grijă cu alimentaţia (să evite carnea de porc, produsele care conţin multe E-uri).

După intervenţiile chirurgicale din Italia şi după ce a scăpat de obositoarele tratamente cu citostatice, Claudiu a luat în greutate şi şi-a recăpătat şi podoaba capilară. În toată această perioadă au fost alături de el familia, părinţii şi cei doi fraţi, prietenii de fotbal, colegii de clasă, care l-au încurajat mereu. Un rol important în vindecarea lui Claudiu, atât fizic, cât şi psihic, l-a avut şi doctoriţa Ingrith Miron, de la Spitalul „Sf. Maria” Iaşi.

 

Urgent, 500 de euro

Tânărul din Liteni are nevoie urgent de 500 de euro, pentru a ajunge la clinica din Bologna, să i se scoată şuruburile din picior şi, eventual, să i se facă o nouă operaţie. Tânărul este acum în clasa a XI-a, după ce a fost nevoit să întrerupă un an şcoala, şi îşi doreşte foarte mult să devină inginer.

„Ştiu că nu voi putea să joc fotbal de performanţă, dar măcar voi putea să lucrez cu o echipă de oameni pe şantier, eventual în construcţii. Înainte de a mă îmbolnăvi, în vacanţe am lucrat în construcţii, pentru a câştiga bani de buzunar”, ne-a mai povestit Claudiu.

Veniturile familiei Anghelea sunt formate din pensia de boală a lui Claudiu (270 de lei), ajutorul de însoţitor pe care îl primeşte mama băiatului, Ileana Anghelea, de circa 500 de lei, şi alocaţiile celor doi băieţi încă în şcoală. Şi-au cheltuit toate economiile cu internările lui Claudiu. Băiatul a învins boala, dar are nevoie de ajutorul nostru pentru a renunţa la cârje.

Cei care pot să îl ajute pe Claudiu pot să sune la numerele de telefon 0752 143 984 şi 0230 535 927( (Ileana Anghelea, localitatea Liteni – Dolhasca).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un tânăr din Liteni a învins cancerul.
 Vizualizări articol: 5429 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.47/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 15 voturi
Un tânăr din Liteni a învins cancerul4.5515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei