Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 feb 2009 - Anul XIV, nr. 28 (4014)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Descoperire

O proteină din creier poate preveni maladia Parkinson

O anumită proteină sintetizată de astrocite, un tip de celule din creier, poate să prevină declanşarea maladiei Parkinson, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, relatează AFP.

Caracterizată prin mişcări greoaie, dezordonate şi involuntare ale corpului, maladia Parkinson apare atunci când celulele nervoase care produc dopamină mor sau îşi pierd celula pereche, făcând ca muşchii organismului să fie mai puţin capabili să efectueze mişcări fluide şi coordonate.

Boxerul Muhammad Ali, actorul Michael J. Fox şi regretatul papă Ioan Paul al II-lea se numără printre persoanele cele mai cunoscute care suferă de această maladie.

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea Wisconsin-Madison au studiat şoareci ale căror astrocite (celule de ţesut nervos propriu emisferelor cerebrale, n.r.) produceau proteina Nrf2 într-o cantitate de două ori mai mare decât cea obişnuită.

Chiar şi atunci când şoarecilor li se administrat substanţa chimică despre care se ştie că declanşează maladia Parkinson, aceştia au rămas în continuare complet protejaţi împotriva bolii. Proteina Nrf2, produsă de astrocite, oferă imunitate faţă de efectele toxice ale substanţei chimice care provoacă Parkinson, potrivit lui Jeffrey Johnson, profesor în ştiinţe farmaceutice de la Universitatea din Wisconsin, coordonatorul studiului.

În decembrie 2008, cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin au descoperit că prin creşterea nivelului de Nrf2 se poate amâna şi declanşarea sclerozei amiotrofice laterale, cunoscută şi sub numele de maladia Lou-Gehrig. În prezent, mai multe studii sunt în curs, pentru a determina efectul acestei proteine asupra bolnavilor care suferă de maladii neurodegenerative, precum Alzheimer sau Huntington.

"Instinctul îmi spune că disfuncţiile acestor astrocite reprezintă cauza comună a tuturor acestor maladii", a declarat Johnson. "Dacă am putea să facem ca aceste astrocite să devină mai bune şi mai puternice sau să prevenim deteriorarea lor, atunci am putea să protejăm neuronii", a explicat Johnson.

Cercetătorii au demarat deja experimente pe şoareci, în cadrul unor studii pe termen lung, pentru a determina dacă este posibilă inversarea efectelor maladiei Parkinson, după declanşarea bolii.

Potrivit National Parkinson Foundation, aproximativ 1,5 milioane de americani suferă de maladia Parkinson, iar 60.000 de noi cazuri sunt diagnosticate în fiecare an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O proteină din creier poate preveni maladia Parkinson .
 Vizualizări articol: 688 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
O proteină din creier poate preveni maladia Parkinson3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei