Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 oct 2008 - Anul XIII, nr. 235 (3916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O radioterapie pe termen scurt, la fel de eficientă ca cea tradiţională împotriva cancerul mamar

O nouă formă de radioterapie, mai intensivă şi pe termen mai scurt, este la fel de eficientă împotriva formelor incipiente de cancer la sân ca şi tratamentele tradiţionale, care durează între cinci şi şapte săptămâni, conform unui studiu canadian, citat de AFP.

Echipa medicală canadiană care a efectuat acest studiu, ale cărui concluzii au fost prezentate în timpul conferinţei anuale a Societăţii Americane de Radiologie şi Oncologie, susţine că acest nou tratament durează trei săptămâni, cu şedinţe de 15 minute pe zi, faţă de cele cinci - şapte săptămâni pentru radioterapia standard.

Cercetătorii canadieni au testat acest nou tratament, denumit "iradiere accelerată", în perioada 1993 - 1996, pe un grup de 1.234 de pacienţi. Jumătate dintre aceştia au fost supuşi acestui nou procedeu, iar cealaltă jumătate unei radioterapii standard.

Dupa 12 ani de la începerea studiului, riscul de reapariţie a cancerului mamar a fost similar pentru ambele grupuri de voluntari, adică de aproximativ 6-7 %.

"Am fost surprinşi să constatăm că riscul de reapariţie a tumorii şi a efectelor secundare a rămas la fel de mic, chiar şi după 12 ani, la pacienţii trataţi prin radioterapie accelerată", a declarat Timothy Whelan, de la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada, coordonatorul principal al acestui studiu.

Acest studiu clinic a confirmat rezultatele unui alt studiu similar publicat în martie şi efectuat în Marea Britanie.

Un alt studiu, prezentat în cadrul aceleiaşi conferinţe, face cunoscute concluziile cercetătorului Peter Beitsch, de la Centrul Medical din Dallas. El a folosit, în cercetare, nuclee de iod radioactiv implantate în locul unde se află tumoarea, după ce aceasta a fost extrasă pe cale chirurgicală. Această procedură, denumită brahioterapie, a fost experimentată pe un grup de 400 de femei bolnave de cancer mamar în stadiu incipient. Jumătate dintre acestea au fost tratate prin radioterapia standard, aplicată la nivelul întregului sân.

După o atentă supraveghere a evoluţiei pacientelor, cercetătorii nu au constatat nicio diferenţă între procentele de reapariţie a cancerului pentru cele două grupuri de femei.

"Nu numai că această radioterapie este mai practică, dar ea le permite multor femei să evite alegerea mastectomiei, care era practicată pentru că locuiau prea departe de centrele de tratament şi nu aveau nici timpul şi nici mijloacele financiare pentru a urma un tratament timp de cinci-şapte săptămâni departe de casele lor", a explicat oncologul si chirurgul Peter Beitsch.

Conform estimărilor Societăţii Americane de Oncologie, cancerul la sân este prima cauză de mortalitate dintre toate formele de cancer la femei, cu 465.000 de decese în 2007 în întreaga lume.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O radioterapie pe termen scurt, la fel de eficientă ca cea tradiţională împotriva cancerul mamar.
 Vizualizări articol: 798 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O radioterapie pe termen scurt, la fel de eficientă ca cea tradiţională împotriva cancerul mamar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei