Cercetătorii au dat undă verde curelor de slăbire celebre, cum ar fi Slim Fast, Atkins, Weight Watchers şi Rosemary Conley Eat Yourself Slim, după ce au analizat eficienţa şi conţinutul lor nutriţional, considerând că acestea au efect în reducerea aportului energetic, fără modificări în nutriţie.
Un studiu apărut în Nutrition Journal şi citat de BBC News Online arată că toate cele patru diete au ca rezultat un aport scăzut de calorii, care ajută la controlul greutăţii, totodată oferind organismului suficiente substanţe nutritive.
Studiul are la bază jurnalele de dietă a 293 de persoane din Marea Britanie.
Conform cercetătorilor, ţinerea unui jurnal pe timpul curei de slăbire reprezintă o "analiză care furnizează dovezi importante şi semnificative în ceea ce priveşte eficienţa şi conţinutul nutriţional pentru patru diete comerciale destinate publicului larg".
Voluntarii care au participat la studiu au ţinut un jurnal de dietă timp de două luni, ei fiind apoi comparaţi cu un "grup de control", format din persoane care au urmat o dietă normală.
Potrivit cercetării, toate curele au avut ca rezultat pierderea în greutate, dar nu au fost observate diferenţe semnificative între numărul de kilograme pierdute în funcţie de diete.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că toate dietele incluse în studiu, cu excepţia celei Atkins, îi sfătuiesc pe oameni să mănânce mai multe fructe şi legume, cercetătorii au descoperit că doar persoanele care au urmat dieta Weight Watchers au făcut acest lucru, însă cu doar cu o singură porţie pe zi.
"Aceste rezultate nesatisfăcătoare sugerează că oamenii nu iau în considerare sfatul de a mânca mai multe fructe şi legume, chiar dacă primesc acest sfat ca parte a unui program de modificare a greutăţii", a declarat cercetătorul Helen Truby, de la University of Queensland.
Detractorii dietei Atkins au sugerat că persoanele care urmează această cură de slăbire, scăzută în carbohidraţi, riscă să dezvolte tulburări de alimentaţie. Astfel, cercetătorii au descoperit că cei care urmează regimul alimentar Atkins prezintă un nivel scăzut de fier şi acid nicotinic în organism, cel mai probabil din cauza unui aport scăzut de cereale şi făină. Dar, per ansamblu, cercetătorii au demonstrat că nu există riscuri majore în folosirea dietei Atkins, cel puţin nu pe termen scurt.
"Este păcat că dietele nu duc la creşterea consumului de fructe şi legume, dar faptul că subiecţii au pierdut în greutate reduce riscul de boli cum ar fi cele cardiovasculare şi chiar anumite forme de cancer", susţine Heather Caswell, specialist al British Nutrition Foundation.