Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 aug 2008 - Anul XIII, nr. 192 (3873)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cremele hidratante contribuie la creşterea riscului de cancer al pielii

Cremele hidratante, utilizate zilnic de milioane de persoane, pot contribui la creşterea riscului de dezvoltare a formelor cele mai frecvente de cancer al pielii, potrivit unui studiu efectuat pe cobai, publicat în Journal of Investigative Dermatology şi preluat de AFP.

Echipa profesorilor Yao-Ping Lu şi Allan Conney (Universitatea Rutgers, New Jersey), autoarea acestui nou studiu, recunoaşte însă că efectul acestor creme hidratante asupra cancerelor de piele dezvoltate de oameni mai trebuie verificate.

Potrivit acestui studiu, cremele cresc efectul cancerigen al razelor solare, mai precis al celor ultraviolete (UV). Experimentele s-au realizat pe cobai, cărora li s-a aplicat cremă hidratantă pe pielea de pe care s-a eliminat blana. Pielea cobailor este mult mai sensibilă decât cea a omului.

Cremele testate, după expunerea cobailor la doze înalte de UV - care depăşeau dozele normale care ar putea fi absorbite de pielea umană pe parcursul vieţii -, au contribuit cu creşterea riscurilor de dezvoltare a tumorilor pielii cu, în medie, 69%.

 

Rezultatele, sub semnul întrebării

Mai mulţi cercetători, însă, avertizează că autorii studiului au extrapolat rezultatele obţinute pe cobai asupra sănătăţii umane.

Profesorul Gordon McVie, consultant la Institut european de oncologie, spune că studiul nu demonstrează că produsele hidratante provoacă apariţia cancerului la om şi că mai sunt necesare studii care să analizeze această asociere.

Forma de cancer de piele studiată de autorii noului studiu nu a fost melanomul, cea mai gravă, care numai în Marea Britanie provoacă 1.000 de morţi, anual. Este vorba de leziuni care se pot, în general, trata cu uşurinţă şi care nu ameninţă viaţa.

 

Cum a decurs studiul

Experimentele pe cobai au demonstrat că un consum regulat de cofeină, sau aplicarea acestei substanţe direct pe piele pare a avea o acţiune inhibatoare asupra cancerului. Din acest motiv, cercetătorii vor să analizeze rolul de prevenire a cancerului avut de cofeină, prin încorporarea acesteia într-o cremă hidratantă obişnuită, Dermabase. Însă înainte de a utiliza crema au testat-o pentru a verifica dacă nu este cancerigenă. Spre marea lor surpriză, cobaii în prealabil expuşi razelor UV şi pe pielea cărora s-a aplicat una dintre cele patru creme testate (Dermabase, Dermovan, Eucerin, Vanicream), au dezvoltat un număr de tumori net mai ridicat decât cobaii care nu au fost trataţi cu cremă hidratantă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cremele hidratante contribuie la creşterea riscului de cancer al pielii.
 Vizualizări articol: 624 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cremele hidratante contribuie la creşterea riscului de cancer al pielii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei