Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 aug 2008 - Anul XIII, nr. 192 (3873)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O modificare genetică poate provoca apariţia cancerului la colon

Cercetătorii americani au descoperit o caracteristică genetică, prezentă în 10% din cazurile de cancer colorectal, care contribuie semnificativ, pe parcursul vieţii, la creşterea riscurilor dezvoltării acestui tip de tumoare, potrivit AFP.

În cazul în care o persoană moşteneşte această trăsătură genetică, riscurile dezvoltării cancerului la colon sunt de 50% mai mari, spre deosebire de restul populaţiei care nu este purtătoare a acestei variaţii şi în cazul căreia riscurile sunt mai mari doar cu 6%, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Northwestern, din Chicago.

"Această variaţie a genei numite TGFBR1 este, probabil, cea mai recentă cauză genetică descoperită în cazul cancerului colorectal. Cu ajutorul acestei variaţii genetice vom putea identifica un număr mai mare de persoane care prezintă un risc ridicat de dezvoltare a cancerului colorectal, iar acest lucru va permite diminuarea pe termen lung a numărului de noi cazuri şi decese, prin efectuarea unor controale frecvente", a declarat doctorul Boris Pasche, de la centrul oncologic din cadrul facultăţii de medicină a Universităţii Northwestern, principalul autor al studiului publicat, joi, în ediţia online a revistei americane Science.

Cancerul la colon reprezintă una dintre cele mai întâlnite forme ale acestei boli în ţările industrializate, cu un număr de 149.000 de cazuri noi şi 50.000 de decese înregistrate anual în Statele Unite. Această maladie reprezintă a doua cauză de deces provocat de cancer în SUA.

La nivel mondial, cancerul la colon afectează, anual, aproximativ un milion de persoane.

Această variaţie a genei TGFBR1 (Transforming growth factor beta receptor) provoacă o diminuare a producţiei unui receptor cheie (TGF-beta), care reprezintă cea mai importantă modalitate de a opri creşterea celulelor canceroase.

Dacă nivelul acestei substanţe vitale pentru stoparea creşterii celulare scade, atunci celulele cancerigene din zona colonului se multiplică, au explicat cercetătorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O modificare genetică poate provoca apariţia cancerului la colon.
 Vizualizări articol: 876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O modificare genetică poate provoca apariţia cancerului la colon0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei