Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 iul 2008 - Anul XIII, nr. 168 (3849)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cercetătorii au identificat două gene care ar putea împiedica infectarea cu HIV

Cercetătorii au izolat două gene care ar putea împiedica infectarea cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) sau încetini ritmul cu care persoanele infectate dezvoltă SIDA, potrivit unui nou studiu publicat în cotidianul AIDS şi preluat de AFP.

Genele au fost izolate comparând profilul genetic al unor pacienţi care se aflau în primul an de infecţie cu HIV cu cel al unor persoane care nu s-au infectat, în ciuda expunerilor repetate la virus.

Versiunile "bune" ale celor două gene erau prezente la 12,2% dintre persoanele care au rezistat la infecţie, însă doar la 2,7% dintre pacienţii contaminaţi recent cu HIV.

Cercetătorii nu cunosc, încă, modul în care aceste gene funcţionează pentru a proteja organismul de infecţie.

 

Mecanismul de funcţionat, neexplicat

Una dintre cele două gene comandă un receptor la suprafaţa celulelor ucigaşe ale sistemului imunitar care distrug celulele infectate. Cealaltă comandă o proteină ce este asociată primei gene şi care diminuează activitatea celulelor ucigaşe.

Explicaţia cea mai plauzibilă este că HIV împiedică difuzarea proteinei care diminează activitatea celulelor ucigaşe, lăsându-le să distrugă celulele infectate de virus.

Pentru că acest lucru se poate produce la puţin timp după infecţia iniţială, persoanele care posedă cele două gene ar avea şanse mai mari de distrugere a celulelor infectate şi de reducere a riscurilor de a dezvolta SIDA.

"Mai sunt necesare studii pentru a determina mecanismul din spatele acestei protecţii pe care am remarcat-o, însă concluziile ne-au arătat o metodă încurajatoare", a declarat coautorul lucrării, Nicole Bernard, de la Institutul de cercetări din cadrul centrului de sănătate al Universităţii McGill din Montréal.

"Pe viitor, concluziile noastre vor putea servi pentru îmbunătăţirea sistemului imunitar natural şi combaterea mai eficientă a virusului, încă de la intrarea acestuia în organism", a adăugat aceasta.

 

O altă genă protejează de malarie dar creşte riscurile pentru HIV

Un alt studiu, apărut, miercuri, în revista Cell Host & Microbe, realizat de cercetătorii americani, a scos la iveală că o genă care există exclusiv la persoanele de culoare, ce protejează organismul împotriva malariei, poate creşte cu până la 40% riscul de infecţie cu HIV în rândul acestei populaţii.

Purtătorii genei, numită DARC (Duffy antigen receptor for chemokines - receptor antigen pentru chemokine), par totuşi a fi protejaţi împotriva progresiei virusului, responsabil de apariţia maladiei SIDA, fapt care le permite bolnavilor să trăiască cu, în medie, doi ani mai mult decât ceilalţi pacienţi.

Aproximativ 90% dintre africani sunt purtători ai acestei gene, care ar putea fi responsabilă de 11% dintre contaminările de pe continentul negru, potrivit autorilor studiului.

Matthew Dolan de la centrul medical Wilford Hall al armatei aeriene americane, coautor al studiului, spune că această mutaţie genetică "a devenit din ce în ce mai frecventă, pentru că ea contribuie la protecţia împotriva malariei".

Însă, "în prezent, cu o altă pandemie globală în zonă, mutaţia contribuie la creşterea riscului de infectare cu HIV", a adăugat acesta.

"Misterul caracterului variabil al infectării cu HIV şi al progresiei acestuia a fost, iniţial, atribuit caracteristicilor virale, însă, în ultimii ani, a devenit evident că există un factor genetic important", a explicat Sunil Ahuja, de la Serviciul de sănătate pentru veterani din Texas, coautor al studiului.

La studiu, care a durat 22 de ani, au participat 3.500 de membri ai armatei aeriene americane - dintre care 1.200 purtători de HIV.

Prevalenţa variaţiei genetice la afro-americani a fost mai mare în rândul purtătorilor de HIV.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetătorii au identificat două gene care ar putea împiedica infectarea cu HIV.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cercetătorii au identificat două gene care ar putea împiedica infectarea cu HIV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei