O dietă alimentară dezechilibrată, adoptată în timpul sarcinii sau pe perioada alăptării, poate afecta serios sănătatea copilului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în The Journal of Physiology şi preluat de BBC.
Puii cobailor, care au primit pe tipul sarcinii alimente procesate, au prezentat un nivel mare de grăsimi în sânge şi în jurul organelor importante din corp, chiar şi după adolescenţă.
Puii au prezentat, de asemenea, un risc înalt de diabet, chiar dacă au avut o dietă alimentară echilibrată.
Cercetătorii de la Royal Veterinary College şi London's Wellcome Trust, autorii lucrării, au mai demonstrat deja prin alte studii că puii cobailor care au primit hrană de tip "junk food" în timpul sarcinii şi pe perioada alăptării prezentau mai multe probabilităţi de a dezvolta o slăbiciune pentru astfel de gustări.
Însă, noul studiu demonstrează că sănătatea puilor este afectată încă din perioada fetală, deşi aceştia au primit de la naştere o alimentaţie echilibrată.
Profesorul Stephanie Bayol, unul dintre autorii studiului, a indicat că dieta pe timpul sarcinii şi alăptării este foarte importantă pentru sănătatea pe termen lung a bebeluşului.
"Întotdeauna spunem: «Eşti ceea ce mănânci» când, de fapt, eşti ceea ce mănâncă mama ta", a spus cercetătorul.
Îngrijorătoare este mai ales tendinţa de a acumula grăsime în jurul organelor vitale, un fenomen asociat diabetului de tipul II.
Cercetătorii au descoperit diferenţe între sexe, puii masculi prezentând un nivel mai mare de insulină, dar o glicemie în limite normale, spre deosebire de femele, care aveau, de asemenea, tendinţa de a fi mai grase.
Profesorul Neil Stickland, un alt autor al studiului, a indicat că nu există motive pentru care aceste lucruri să nu poate fi aplicate şi la oameni, pentru că împart cu cobaii aceleaşi sisteme biologice fundamentale.
Mai multe studii anterioare au stabilit o asociere între greutatea părinţilor şi cea a copiilor lor.