Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 iun 2008 - Anul XIII, nr. 142 (3823)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Consumul de cafea pe termen lung nu are efecte malefice

Consumul de cafea pe termen lung nu contribuie la creşterea riscurilor de deces prematur şi ar putea reduce probabilităţile de moarte provocată de o maladie cardiovasculară, potrivit unui studiu publicat în Annals of Internal Medicine şi preluat de Reuters.

Studiile anterioare au sugerat o gamă diversă de efecte asupra sănătăţii ale consumului de cafea, de la beneficii la influenţe negative.

La noul studiu, coordonat de profesorul Esther Lopez-Garcia, de la Universidad Autonoma din Madrid, Spania, au participat 84.214 femei (perioada 1980 - 2004) şi 41.736 de bărbaţi (perioada 1986 - 2004) care lucrau în sistemul sanitar din Statele Unite.

Voluntarii au oferit informaţii despre consumul de cafea, alte obiceiuri alimentare, fumat şi bolile de care sufereau. Nici un participant nu suferea, la începutul studiului, de vreo maladie cardiacă sau de cancer. Cercetătorii au studiat riscul de mortalitate ţinând cont de obiceiurile de a bea cafea, normală sau decofeinizată, ale participanţilor la studiu.

Cercetătorii au descoperit că un consum regulat de cafea - până la şase ceşti pe zi - nu este asociat cu un risc crescut de deces în rândul participanţilor la studiu de vârstă medie. De fapt, voluntarii, în special femeile, au manifestat o reducere a riscului de deces din cauze cardiovasculare.

Studiul nu a descoperit o asociere între consumul de cafea şi decesele provocate de cancer.

"Studiul nostru indică faptul că un consum regulat de cafea nu are efecte malefice", a spus Lopez-Garcia, care adaugă că banala băutură ar putea fi chiar benefică.

 

Controverse ştiinţifice.

Consumul de cafea, ce conţine o substanţă stimulatoare, cofeina, şi alţi compuşi importanţi, a constituit o sursă de controverse în lumea ştiinţifică.

Studiul sugerează că femeile care consumă zilnic 2 - 3 ceşti de cafea decofeinizată prezintă cu 25% mai puţine riscuri de a deceda din cauza unei maladii cardiace faţă de femeile care nu beau deloc cafea. Un risc mai scăzut, dar nesemnificativ statistic, a fost înregistrat şi în rândul bărbaţilor.

Consumul de cafea decofeinizată a fost asociat cu o reducere a riscurilor generale de mortalitate, spun cercetătorii.

Unele studii au indicat faptul că băutura este o sursă foarte bună de antioxidanţi, substanţe care protejează organismul împotriva moleculelor numite radicali liberi, ce distrug celulele şi joacă un rol cheie în maladiile cardiace, cancer şi alte boli grave.

Însă un studiu publicat în ianuarie a indicat faptul că femeile însărcinate care consumă zilnic mai mult de două ceşti de cafea prezintă riscuri duble de a suferi un avort spontan faţă de cele care nu beau deloc.

Un alt studiu, apărut în ianuarie, a scos la iveală faptul că femeile care consumă cafea decofeinizată prezintă un risc mai scăzut de cancer ovarian.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consumul de cafea pe termen lung nu are efecte malefice.
 Vizualizări articol: 1385 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Consumul de cafea pe termen lung nu are efecte malefice5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Leonard trimis de
(20 iun 2008, 05:40:10
Ba oameni buni nu punetzi botu la prostia asta ,cercetarile s-au facut in SUA unde oameni nu beau trotile ca in Roamania shi majoritatea consuma cafea decofenizata!O cafea in sua este egal cu o cana de cacao cu lapte din Romania!Cafeaua deregleaza tensiunea !PE TIMP DE VARA DACA NU VRETZI SA MURITZI IN ZAPUSHEALA DE AFARA CONSUMATZI CEAIURI FIERBINTZI CARE VOR ADUCE CORPUL LA O TEMPERATURA APROPIATA CU CEA DE AFARA SHI CEL CARE CONSUMA CEAIU VA SIMTZI O BRIZA RECE CATEVA ORE!,,BAGATZI RECLAME LA TZIGARI SHI LA CAFEA``

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei