Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 iun 2008 - Anul XIII, nr. 142 (3823)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Monica TATARU

Monica TĂTARU


Primul job, primul pas în carieră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ţi-ai terminat studiile, fie ele medii sau superioare, eşti fericit, entuziasmat, dar realizezi că nu ştii încotro s-o apuci, care e direcţia pe care ar trebui să te canalizezi. Intri în panică încet, începi să devii conştient că viaţa ta nu va mai fi fără griji ca până acum.

Întrebarea “ce fac de acum înainte?” îţi apare în minte din ce în ce mai presant. E posibil să alegi să-ţi continui studiile, în domeniul universitar(prima sau poate chiar o a doua facultate) sau postuniversitar (master, doctorat) şi să intri pe piaţa muncii după finalizarea lor.

E la fel de posibil să accesezi piaţa muncii acum. Cum o faci? După ce criteriu te ghidezi atunci când alegi primul tău job? Oferta financiară e mai importantă decât studiile în care ai investit ani de zile? Pentru că de puţine ori ţi se oferă şansa să lucrezi în domeniul în care te-ai specializat prin studiu, va trebui să faci o alegere - banii sau profesia. Dacă le poţi avea pe amândouă de la început, te poţi considera norocos.

E greu să alegi drumul în carieră de la început, în timp, poate după ani de experienţă, îţi poţi schimba opţiunile şi îţi poţi da seama de ce vrei cu adevărat. E important să te cunoşti, să te autoevaluezi, să-ţi analizezi motivaţiile şi potenţialul cât mai obiectiv cu putinţă.

 

Profesia ar trebui să fie ţelul

În cazul în care alegi profesia, eşti dispus să lucrezi pentru o remuneraţie mai mică la început? Profesia ar trebui să fie ţelul tău, pentru că pentru asta ai studiat ani de zile, în asta ai investit resurse materiale. În străinătate, tinerii lucrează şi voluntar la o firmă, ca să înveţe cât mai multe lucruri în domeniul în care au studiat, voluntariatul prelungindu-se uneori chiar şi ani de zile. Pe de altă parte, făcând voluntariat sau lucrând in timpul facultăţii, proaspeţii absolvenţi pot beneficia de referinţe foarte bune, acest lucru contând uneori în faţa angajatorului la fel de mult ca şi experienţa. Student fiind, interesează-te despre firmele din domeniul specializării tale, aplică la ele pentru un job part-time, acceptă şi voluntariatul, acest lucru este echivalentul experienţei. Cu mici sacrificii pentru o perioadă scurtă, poţi deveni un bun specialist în domeniul care te-a pasionat la început, iar recunoaşterea profesională atrage după sine şi recunoaştere financiară.

Din anumite considerente, suntem nevoiţi să ne abatem uneori de la profesia noastră. Mergem pe altă cale, începem să câştigăm foarte bine, dar ceva ne nemulţumeşte, parcă nu mai avem aceeaşi motivaţie, acelaşi spor, parcă am vrea să mai încercăm şi altceva. Ne amintim că avem nişte studii, am vrea să ne întoarcem la profesia noastră de bază, dar ne dăm seama că e destul de dificil, că am cam pierdut contactul cu ea, că între timp au apărut noutăţi cu care nu mai suntem la curent, că angajatorii cer experienţă, etc.

Oricare ar fi decizia ta, încearcă să ţii cont, atunci când o iei, de lucrurile care îţi plac, de motivaţia ta, de aptitudinile tale. Numai aşa poţi avea succes pe plan profesional!

Aşteptăm întrebări şi sugestii la telefon 0230 520317 sau pe email office@agentierecrutare.ro.

Consultant- psiholog, Monica Tataru
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul job, primul pas în carieră.
 Vizualizări articol: 1168 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 7 voturi
Primul job, primul pas în carieră2.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Monica TĂTARU
Monica TĂTARU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei