Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 mai 2008 - Anul XIII, nr. 114 (3795)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Carenţa de vitamina D poate creşte riscul de deces din cauza cancerului mamar

Femeile care au un deficit de vitamina D în organism în momentul diagnosticării cu cancer mamar prezintă un risc mai ridicat de deces sau de generalizare a tumorii faţă de cele care au un nivel suficient din acest element, informează AFP.

Cercetătorii au estimat că pacientele care au un deficit de vitamina D prezintă cu 94% mai multe riscuri ca tumoarea să producă metastaze şi cu 73% mai multe probabilităţi de a deceda din cauza cancerului decât femeile al căror nivel de vitamina D este normal.

Specialiştii au mai descoperit că 37,5% dintre femeile atinse de cancer mamar care au participat la studiu au fost considerate ca suferind de un "deficit" de vitamina D, în timp ce 38,5% dintre participante aveau un nivel "insuficient" de vitamina D în sânge.

Autorii au mai declarat că sunt necesare mai multe studii clinice suplimentare pentru a se decide dacă medicii trebuie să prescrie vitamina D pacientelor cu cancer mamar ce prezintă în sânge un nivel insuficient din acest element.

"Datele indică o legătură semnificativă între deficitul de vitamina D şi evoluţia cancerului mamar, însă nu putem spune încă dacă este vorba de o relaţie cauză-efect", a spus profesorul Pamela Goodwin, de la Universitatea din Toronto, principalul autor al lucrării.

 

Studiu şi monitorizare.

La studiu au participat 512 femei, cu vârsta medie de 50 de ani, care fuseseră diagnosticate cu cancer mamar şi care au fost tratate în trei spitale ale Universităţii din Toronto în perioada 1989 - 1995. Femeile au fost monitorizate până în 2006, adică o perioadă medie de 11,6 ani.

Doar 24% dintre paciente prezentau în sânge un nivel "suficient" de vitamina D în momentul diagnosticului.

Nivelul normal de vitamina D variază de la 80 la 120 de nanomoli pe litru (nml/L) de sânge, în timp ce 50 nmoL este considerat a fi carenţă.

În grupul studiat, 83% dintre paciente care au avut un nivel bun de vitamina D în sânge nu prezentau metastaze sau recidive ale cancerului la zece ani de la diagnostic, faţă de 69% în rândul pacientelor cu carenţă de vitamina D. De asemenea, rata de supravieţuire a fost de 85% în rândul pacientelor cu nivel normal de vitamina D, faţă de 74% în rândul femeilor cu deficit.

Femeile cu deficit de vitamina D aveau şi un indice de masă corporală mai ridicat (exces de greutate), un nivel al insulinei mai mare, iar tumoarea canceroasă de care sufereau era mai agresivă.

Relaţia vitaminei D cu alte tipuri de cancer, mai ales la prostată şi colon, dar şi cu maladiile cardiovasculare, a fost pusă deja în evidenţă de studii anterioare, a spus Goodwin.

Cea mai mare sursă de vitamina D provine din expunerea pielii la soare. Vitamina se mai găseşte în anumite alimente şi suplimente alimentare. Vitamina D este necesară sănătăţii oaselor.

Studiul a fost publicat de Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Carenţa de vitamina D poate creşte riscul de deces din cauza cancerului mamar.
 Vizualizări articol: 883 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Carenţa de vitamina D poate creşte riscul de deces din cauza cancerului mamar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei