Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 apr 2008 - Anul XIII, nr. 81 (3762)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Femeile victime ale violenţelor conjugale au o stare a sănătăţii mai proastă

Un studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a scos la iveală faptul că femeile abuzate de soţii lor au o stare a sănătăţii fizice şi psihice mai proastă decât media populaţiei, iar efectele actelor de violenţă sunt pe termen lung, informează AFP.

Potrivit revistei britanice The Lancet, care a publicat, vineri, acest studiu, OMS a colectat, în perioada 2000 - 2003, date din zece ţări despre starea de sănătate a femeilor cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani, care au fost victime ale violenţelor conjugale cel puţin o dată în viaţa lor. Specialiştii au comparat datele respective cu cele despre femei din aceeaşi tranşă de vârstă care nu au fost abuzate de partenerii de viaţă. La studiu au participat peste 24.000 de femei.

Cele zece ţări avute în vedere au fost Bangladesh, Brazilia, Thailanda, Tanzania, Etiopia, Japonia, Namibia, Insulele Samoa, Serbia şi Muntenegru. Cel puţin o treime din femeile victime ale violenţelor conjugale - cu excepţia celor din Etiopia - nu fuseseră abuzate în anul care precedase colectarea de date.

Cercetătorii au descoperit "asociaţii semnificative" - cu excepţia studiului din Insulele Samoa - între violenţa partenerului şi o stare proastă a sănătăţii generale a femeilor sau probleme de sănătate recente: dificultatea de a se deplasa sau a efectua treburile cotidiene, suferinţe psihice, tulburări de memorie, probleme vaginale etc.

 

Tulburări emoţionale.

Femeile supuse violenţelor conjugale cel puţin o dată în viaţă au recunoscut că suferă de tulburări emoţionale. Specialiştii au descoperit că dorinţa de sinucidere este de trei ori mai frecventă în rândul acestor femei. De asemenea, au fost înregistrate de patru ori mai multe tentative de sinucidere în rândul femeilor abuzate de parteneri.

Comentând studiul, Riyadh Lafta, de la Şcoala de medicină din Bagdad, a subliniat faptul că cel mai adesea actele de violenţă nu sunt raportate, de exemplu dacă victimelor "le este prea frică de partener" sau dacă violenţa este considerată "normală în anumite comunităţi".

Specialistul este de părere că studii ulterioare ar trebui să măsoare rata de mortalitate şi speranţa de viaţă în rândul victimelor violenţei conjugale.

Pentru OMS, violenţa conjugală este o reală problemă de sănătate publică, ce trebuie să facă obiectul unor politici de sănătate naţionale şi globale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Femeile victime ale violenţelor conjugale au o stare a sănătăţii mai proastă.
 Vizualizări articol: 890 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Femeile victime ale violenţelor conjugale au o stare a sănătăţii mai proastă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei