Persoanele abstinente au acum un motiv pentru a începe să consume alcool, oferit de un studiu recent care spune că oamenii care încep să bea ocazional la vârsta a doua prezintă cu 38% mai puţine riscuri de maladii cardiace faţă de cei care nu fac acest lucru.
Riscul de maladii serioase cardiace scade chiar şi în cazul persoanelor supraponderale, suferind de diabet sau hipertensiune arterială sau alţi factori de risc, potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea de medicină din Carolina de Sud, Charleston.
Cheia succesului: moderaţia.
Mai multe studii au demonstrat că persoanele care consumă moderat alcool sunt mai sănătoase decât cele abstinente, însă, de fiecare dată, specialiştii au concluzionat că nu există motive pentru ca cei care nu beau să se apuce de băut. Noul studiu înclină balanţa puţin în favoarea consumului de alcool.
La studiu, care a durat 10 ani, au participat 7.697 de persoane, cu vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani, care la debutul experimentului nu consumau alcool. Pe parcursul studiului, 6% dintre participanţi au început să bea alcool, din motive necunoscute, spun cercetătorii, care nu au influenţat în niciun fel participanţii la studiu.
Persoanele care au început să bea alcool au fost monitorizate timp de patru ani. Studiul a scos la iveală că acestea prezentau cu 38% mai puţine riscuri de maladii cardiace faţă de persoanele abstinente.
Rezultatele au rămas valabile şi după ce s-au luat în calcul factorii de risc cardiac, precum fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea, nivelul de educaţie, sedentarismul şi nivelul de colesterol. Unii dintre voluntari prezentau mai mulţi factori de risc şi totuşi beneficiile consumului moderat de alcool s-au făcut simţite.
Băutorii de vin au beneficii mai mari.
Mai puţin de 1% au consumat alcool în exces, au indicat cercetătorii. Cantitatea de alcool recomandată pentru zilele în care se consuma alcool nu trebuia să depăşească un pahar-două.
"Jumătate dintre ei au băut doar vin. Beneficiul a fost mai mare în cazul lor”, se indică în studiu.
Cercetătorii au început un nou studiu, în care voluntarii, persoane abstinente, vor fi rugaţi să consume pentru o perioadă doar vin sau suc de grapefruit normal sau îmbunătăţit cu antioxidanţi, compuşi care protejează inima.
Cercetătorii spun că oamenii nu ar trebui să înţeleagă din acest studiu că pot consuma alcool în voie.
Consumul rar dar în exces, periculos.
Un alt studiu, realizat de National Institutes of Health, la care au participat 44.000 de persoane, a scos la iveală faptul că persoanele care au consumat peste patru pahare de băutură în zilele în care au ales să bea au prezentat cu 30% mai multe riscuri de a deceda prematur din cauza unui infarct faţă de cei care s-au limitat la doar o băutură.
Potrivit studiului, publicat în Alcoholism: Clinical and Experimental Research, persoanele care consumă moderat alcool sunt mai sănătoase decât cele care consumă alcool rar, dar în exces (de exemplu, de trei ori pe lună), prezentând cu 20% mai puţine riscuri de a deceda din cauza unei maladii cardiace.
(17 mar 2008, 11:30:16
Alcoolul ingrasa, contine foarte multe Kcal, duce la cresterea trigliceridelor ceea ce reprezinta factor cardiovascular! In plus toate vinurile din comert contin sulfiti si benzoat de sodiu ceea ce reprezinta un plus in accentuarea bolilor vasculare.
Oricum nu o sa vedeti nici un bolnav care sa zica ca era pe patul de moarte dar de cand s-a apucat de baut s-a vindecat!