Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 mar 2008 - Anul XIII, nr. 64 (3745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Oportunitate

Creşterea caprelor, o afacere cu orizonturi largi la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Crescători de capre din judeţ au fost convocaţi, la finele săptămânii trecute, la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, la o întâlnire de lucru cu reprezentanţii societăţii Capra SRL, cei care vor deschide, în acest an, în comuna Zvorâştea, o fermă şi o fabrică de procesare a laptelui de oaie şi capră.

Printr-o investiţie de 4 milioane de euro, realizată cu sprijinul programului SAPARD, un investitor din ţară va deschide în comuna Zvorâştea o fabrică de procesare a laptelui de capră şi oaie. Deşi va avea, în aceeaşi comună, şi propria fermă de capre, cu o capacitate de 5.000 de capete, investitorul va avea nevoie şi de lapte de capră din afara fermei, astfel că ceilalţi crescători din judeţ vor avea asigurată piaţa de desfacere, greu de găsit în momentul de faţă.

 

Primele ferme de capre

La întâlnirea moderată de şeful Direcţiei Agricole Suceava, Dumitru Parasca, au participat şase crescători de capre din judeţ.

Dintre sucevenii care au investit în afacerile cu capre, Octavian Cuzencu este cel mai bine dezvoltat. După ce o perioadă a crescut oi ţurcane, din care nu a scos un profit foarte bun, omul s-a reprofilat pe crescut capre. La ferma sa de la Grămeşti are 396 de capre. Dacă anul trecut procesatorul cu care acesta lucrează i-a dat 0,80 de lei pe litrul de lapte de capră, din acest an omul a reuşit să obţină un leu la litrul de lapte, preţ pe care îl consideră acceptabil, dar nu mulţumitor.

Ilie Tipa a achiziţionat, anul trecut, 270 de capre de la Constanţa. Şi-a ridicat o fermă la Siminicea, iar laptele pe care îl produce îl foloseşte pentru a produce telemea de capră, pe care o livrează însă cu greutate.

Un alt fermier, Grigore Popovici, a ajuns la afaceri cu capre după ce şi-a încercat norocul mai întâi cu porcine şi taurine. În ferma de la Gura Humorului, pe care a amenajat-o încă din 2003, creşte 60 de capre, dar speră să se dezvolte cât de curând.

 

Dispute pe seama preţului pe litrul de lapte

Foarte curioşi, crescătorii de capre prezenţi la şedinţă au vrut să ştie cât le va oferi pe litrul de lapte fabrica de la Zvorâştea. Mirela Alice Stan, administratorul SC Capra SRL, a vorbit de un preţ estimativ de 1,2 lei la litrul de lapte de capră. De cealaltă parte, crescătorii au spus că ar fi foarte motivaţi să investească şi să-şi dezvolte fermele dacă ar avea garanţia că vor primi 1,5 lei pe litrul de lapte.

Specialiştii Direcţiei Agricole Suceava prezenţi la şedinţă i-au sfătuit pe crescători să se asocieze într-un grup de producători, aceasta fiind cea mai uşoară cale pentru obţinerea fondurilor europene.

Având în vedere că fabrica de la Zvorâştea va intra pe piaţă în toamna acestui an, este de aşteptat ca numărul crescătorilor de capre din judeţ să crească.

„Până acum oamenii erau reţinuţi din cauza problemelor de la desfacere, creşterea şi exploatarea caprelor fiind foarte facilă în această zonă. După apariţia acestei fabrici şi acest impediment va fi depăşit” este concluzia la care au ajuns specialiştii Direcţiei Agricole prezenţi la şedinţă.

Conform estimărilor, în momentul de faţă în judeţ sunt crescute în jur de 20.000 de capre, dintre care însă numai 8.000 sunt identificate şi introduse într-o bază de date, aşa cum cer nomele europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creşterea caprelor, o afacere cu orizonturi largi la Suceava.
 Vizualizări articol: 2172 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 5 voturi
Creşterea caprelor, o afacere cu orizonturi largi la Suceava3.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bun trimis de
(17 mar 2008, 18:15:21
la asta va pricepeti asta faceti.......doa nu ati avea pretentii sa va boieriti si sa faceti bani cu mintea.....
2.   DATI VACILE PE CAPRE? trimis de
(17 mar 2008, 21:25:31
DUPA CAPRE NE VETI PUNE SA CRESTEM GASTE. A MAI EXPERIMENTAT SI DANILA PREPELEAC ASTA CEVA VREME IN URMA. DOAR CA EL A VUT NOROC PANA LA URMA.
3.   LA STANA LU BACIU PARASCA trimis de
(18 mar 2008, 19:37:24
Catre DADRS - doua capre si trei iezi fac 5000 de cacarezi dar o capra si un tap cate cacareze fac ? dacma suni iti raspund

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu sirop de cătină 200 g piept de pui 15 g de unt 75 g smântână dulce75 g smântână 15% grăsime1 linguriţă sirop de cătină1 linguriţă miere1 linguriţă suc de lămâie± sare, piper Pieptul de pui se căleşte în... Citeşte