Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 feb 2008 - Anul XIII, nr. 38 (3719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un regim de tip fast food afectează ficatul, dar creşte nivelul de colesterol "bun"

O lună de regim cu alimente de tip fast food, după modelul celui prezentat de regizorul Morgan Spurlock în documentarul său "Super Size Me", poate avea efecte devastatoare asupra ficatului, dar contribuie, în acelaşi timp, la creşterea nivelului de colesterol "bun", informează AFP.

Studiul realizat de o echipă de cercetători suedezi, publicat în jurnalul Asociaţiei medicale britanice Gut, a scos la iveală, în mod cu totul neaşteptat, faptul că un regim format din hamburgeri-cartofi prăjiţi-cola poate creşte nivelul de "colesterol bun" (colesterol HDL).

Cercetătorii, de la Universitatea din Linkoping, Suedia, au rugat 12 bărbaţi şi şase femei, cu vârsta medie de 30 de ani, cu greutate corporală normală, sănătoşi, să ia câte două mese pe zi într-un restaurant fast food (de tip McDonald's, Burger King etc.), timp de patru săptămâni. În acelaşi timp, subiecţii au fost rugaţi să-şi limiteze activităţile fizice.

Obiectivul a fost ca greutatea subiecţilor să crească brusc cu 10 - 15%, pentru a măsura efectele unei creşteri bruşte a numărului de calorii.

Analizele de sânge efectuate înainte, în timpul şi după încheierea experimentului au avut ca scop măsurarea nivelului unei enzime, alanin aminotransferază (ALAT), utilizată pentru diagnosticarea unor maladii ale ficatului, precum hepatita de tip C şi ciroza.

Studii anterioare au demonstrat că un nivel ridicat de ALAT este asociat cu un risc de a dezvolta diabet de tipul II.

Frederik Nystrom, coordonatorul studiului, a declarat: "Rezultatele m-au înspăimântat. Nivelul de ALAT a crescut brusc, fiind de patru ori mai mare în decurs de o lună. A trebuit să excludem unul dintre subiecţi pentru că nivelul său de ALAT era de 10 ori mai mare".

La 11 din cei 18 subiecţi, chiar şi la cei care nu au consumat alcool, nivelul de ALAT indica distrugeri ale ficatului.

Potrivit lui Nystrom, carbohidraţii (glucidele) din băuturile de tip cola sunt mai periculoşi decât grăsimile din hamburgeri.

Surprinzător a fost că acest regim a avut şi un rezultat benefic. "Nivelul de colesterol HDL a crescut semnificativ în decurs de patru săptămâni", a spus Nystrom. "Studiul a indicat o asociere între creşterea cantităţii de grăsimi saturate şi creşterea nivelului de colesterol bun", a adăugat acesta.

Nystrom crede că aceste rezultate sunt similare celui numit "paradoxul francez", o aparentă contradicţie între un regim alimentar bogat în grăsimi saturate (unt, smântână, brânză, mezeluri) şi sănătate (rată mică de maladii cardiovasculare).

Studiul suedez a fost inspirat de documentarul "Super Size Me", realizat de americanul Morgan Spurlock, un mesaj împotriva localurilor fast food.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un regim de tip fast food afectează ficatul, dar creşte nivelul de colesterol "bun".
 Vizualizări articol: 881 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un regim de tip fast food afectează ficatul, dar creşte nivelul de colesterol "bun"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Varza trimis de
(16 feb 2008, 17:10:25
ptr iepuri

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Castroane verzi 4 porţii - 65 minute 4 dovlecei50g paste scurte 1 lingură ulei de măsline1 ceapă2 căţei de usturoi2 linguri boabe de porumb fiert2 linguri mazăre verde fiartă100g spanac4 linguri caşcaval ras1 ou200g roşii 1 leg. mărarsare, piper ... Citeşte