Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 feb 2008 - Anul XIII, nr. 38 (3719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu controversat

Fumatul în timpul primelor patru luni de sarcină "nu afectează sănătatea fătului"

Fumatul în timpul primelor patru luni de sarcină "nu afectează sănătatea fătului", potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici publicat de Centrul pentru performanţe economice din cadrul Şcolii de studii economice din Londra, informează dailymail.co.uk.

Dacă femeile renunţă la fumat începând cu a cincea lună de sarcină, impactul asupra sănătăţii fătului este neglijabil şi chiar dacă viitoarele mame nu renunţă la viciu, acesta are un efect surprinzător de mic asupra greutăţii copilului la naştere, potrivit acestui studiu.

Asociaţiile împotriva fumatului vor vedea acest studiu ca o piedică în campaniile lor de convingere a tinerelor mame că acest viciu afectează sănătatea fătului.

Studiul contrazice părerea tradiţională că în prima etapă a sarcinii, fătul este extrem de vulnerabil. Autoarea studiului, Emma Tominey, spune că, dimpotrivă, al treilea semestru al sarcinii este cel mai important, pentru că atunci ia cel mai mult în greutate fătul.

 

Stilul de viaţă contează.

Tot o idee controversată a lui Tominey este şi aceea că bebeluşii mamelor provenind din cele mai sărace medii sau care au cea mai proastă educaţie sunt cei mai vulnerabili, pentru că aceste femei combină fumatul cu alimentaţia proastă, consumul de alcool şi activităţile nesănătoase. Cu fiecare ţigară fumată, se dublează riscul ca sănătatea unui copil născut de o mamă care a renunţat la studii la vârsta de 16 ani să se înrăutăţească.

În schimb, femeile de clasă medie care continuă să fumeze pe perioada sarcinii vor influenţa într-o proporţie neglijabilă sănătatea copilului.

Tominey, cercetător la Şcoala de studii economice, acceptă ideea că fumatul dăunează sănătăţii, însă spune că, chiar şi în condiţiile în care toate viitoarele mame ar renunţa la fumat, numărul bebeluşilor cu greutate mică la naştere ar scădea doar cu 8%.

Pentru această analiză autorul a compilat datele puse la dispoziţie de Studiul naţional asupra dezvoltării copiilor în Marea Britanie (UK National Child Development Study). La studiu au participat 3.368 de femei, care au oferit informaţii despre obiceiul de a fuma, despre familie, greutatea la naştere a copiilor şi perioada sarcinii. Participantele la studiu au născut în total 6.860 de copii, în perioada 1973 - 2000.

 

Campanie diferită.

Tominey spune că fumatul în timpul sarcinii scurtează perioada de gestaţie doar cu puţin mai mult de 24 de ore şi reduce greutatea copilului la naştere cu 5,6%.

Există însă alţi factori care contează. În cazul femeilor cu un stil de viaţă mai sănătos din punct de vedere al dietei şi al consumului de alcool, efectele negative ale fumatului asupra greutăţii copilului la naştere au scăzut la 1,8%.

Tominey cere autorităţilor să pună la punct o politică mai eficientă, în care mamelor nu trebuie pur şi simplu să li se spună să renunţe la fumat, ci să li se explice importanţa altor factori ce ţin de stilul de viaţă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fumatul în timpul primelor patru luni de sarcină "nu afectează sănătatea fătului".
 Vizualizări articol: 802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Fumatul în timpul primelor patru luni de sarcină "nu afectează sănătatea fătului"5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Castroane verzi 4 porţii - 65 minute 4 dovlecei50g paste scurte 1 lingură ulei de măsline1 ceapă2 căţei de usturoi2 linguri boabe de porumb fiert2 linguri mazăre verde fiartă100g spanac4 linguri caşcaval ras1 ou200g roşii 1 leg. mărarsare, piper ... Citeşte