Google
 
luni, 28 dec 2015 - Anul XX, nr. 299 (6111)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,5841 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta3,9032 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   1 imagine |   ø fişiere video

Lichior digestiv, după ospeţe îmbelşugate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unii dintre turiştii care, de Crăciun, s-au dedat la ospeţe complicate pe la pensiunile de la munte îşi amintesc, desigur, că au fost aproape miraculos scutiţi de consecinţele exceselor alimentare când gazdele i-au îmbiat şi cu o sorbitură de lichior ciudat, cu gust accentuat de plante. Reţeta băuturii de culoare maronie ori verde, ridicată uneori la rangul de ”bitter bucovinean”,  este prezentată drept un mare secret. În realitate este vorba, de cele mai multe ori, de frunze de plante aromatice din grădină, ”plămădite” cu rachiu ori palincă tare – un secret pe care, la ţară, îl ştiu, îl povestesc şi îl folosesc de generaţii fără greş, pentru prevenirea indigestiei şi tratarea mahmurelii, mai toate gospodinele pricepute.

Avem nevoie de:

50 g salvie uscată, vrac, de la orice magazin naturist (sau o mână de frunze proaspete din grădină), 750 ml de vodcă de calitate sau palincă, 250 g miere de albine, facultativ o lingură de cimbru uscat, una de gălbenele uscate şi una de mentă.

Preparare:

Pregătim lichiorul cu minim 2-3 zile înainte de momentul folosirii. Peste plantele uscate turnăm două căni de apă clocotită, acoperim şi lăsăm infuzia să se răcească complet. Strecurăm, punem resturile de plante într-un borcan încăpător, amestecăm lichidul cu băutura alcoolică şi turnăm totul înapoi peste plantele din borcan. Închidem şi lăsăm cel puţin 24 de ore la temperatura camerei. Ulterior strecurăm din nou, presăm uşor plantele pentru a extrage toată zeama, amestecăm lichidul cu mierea şi îl punem în sticle. După un interval de macerare de cel puţin 48 de ore putem consuma elixirul digestiv cu gust puternic, în cantităţi mici, chiar după mesele îmbelşugate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lichior digestiv, după ospeţe îmbelşugate.
 Vizualizări articol: 2072 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lichior digestiv, după ospeţe îmbelşugate5.051

Iulius Mall Suceava
Denis Shoes
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Lichior digestiv, după ospeţe îmbelşugate Unii dintre turiştii care, de Crăciun, s-au dedat la ospeţe complicate pe la pensiunile de la munte îşi amintesc, desigur, că au fost aproape miraculos scutiţi de consecinţele exceselor alimentare când gazdele i-au îmbiat şi cu o... Citeşte