Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 2 (8531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Evanghelia zilei

,,În anul al cincisprezecelea al domniei Cezarului Tiberiu, în vremea când Ponţiu Pilat era dregător în Iudeea, Irod, stăpânind a patra parte – Galileea; Filip, fratele lui, stăpânind a patra parte - Ituria şi ţinutul Trahoniei; iar Lisanie, stăpânind a patra parte – Abilenia; în zilele arhiereilor Ana şi Caiafa, a fost cuvântul lui Dumnezeu către Ioan, fiul lui Zaharia în pustie. Atunci el a venit în împrejurimile Iordanului, propovăduind botezul pocăinţei, spre iertarea păcatelor, precum este scris în cartea cuvintelor lui Isaia proorocul, care zice: un glas strigă în pustie: pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Sale. Orice vale se va umple şi orice munte şi deal se va pleca; căile cele strâmbe se vor face drepte şi cele colţuroase drumuri netede; şi toată făptura va vedea mântuirea lui Dumnezeu. Deci zicea Ioan mulţimilor, care veneau să se boteze de el […]Acela vă va boteza cu Duhul Sfânt şi cu foc; El ţine lopata în mâinile Sale şi va curăţi aria Sa şi se va aduna grâul Său în hambarul Său, iar pleava o va arde cu foc nestins. Acestea şi alte multe îndemnuri dând poporului, Ioan propovăduia vestea cea bună.’’

Pasajul descrie lucrarea de propovăduire a Sfântului Ioan Botezătorul, numit și Înaintemergătorul pentru foarte importanta sa misiune de a pregăti venirea lui Iisus Hristos ca Mesia.

Evanghelia acestei zile este amplă și cuprinde trei planuri sau contexte.

Contextul istoriccu care pericopa începe situează lucrarea Sfântului Ioan în anul al cincisprezecelea al domniei lui Tiberiu, Cezarul Romei. Sfântul Evanghelist menționează nu doar Împăratul roman și regele Iudeii din acea vreme, ci și pe marii preoți și arhiereul de atunci, deoarece Sf. Ioan Botezătorul îl vestea pe Cel ce era și Împărat și Arhiereu.

Acești lideri politici și religioși ai vremii, ce aveau o puternică influență asupra poporului (Ponțiu Pilat, guvernatorul roman al Iudeii, Irod Antipa, tetrarhul Galileii, Filip, tetrarhul Ituriei și Trahonitidei, Lisanie, tetrarhul Abilenei, arhiereii Ana și Caiafa) reprezintă puterea lumească, o putere ce se va opune vehement planului divin. Într-un contrast izbitor cu aceștia, Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul profet al Vechiului Legământ, trăiește în locurile pustii din vecinătatea Iordanului, fugind (precum aveau să facă mai târziu  monahii) de corupția și luxul orașelor, pentru a se purifica mai ușor spiritual - condiție indispensabilă pentru primirea revelației cuvântului lui Dumnezeu.                                                                                                                                       

Contextul spiritualal pericopei este dat de botez, ritual ce presupunea o parte văzută (cufundarea în apă a unei persoane) și una nevăzută, spirituală (conștientizarea păcatelor personale, părerea de rău și dorința de a intra într-o nouă relație cu Dumnezeu). Sf. Ioan boteza pe cei care veneau la el cerându-le să facă roade vrednice de pocăință, adică să-și schimbe viața și să trăiască respectând voia lui Dumnezeu. Trebuie remarcată diferența dintre botezul lui Ioan și botezul în Hristos: primul avea scopul ca cel botezat să se pocăiască (adică să își schimbe mintea, modul în care își percepe propria viață) și să dorească o relație cât mai apropiată, personală, cu Dumnezeu, iar al doilea oferea renașterea la o viață nouă în Hristos și iertarea păcatelor. Sf. Ambrozie al Mediolanului vede în Sf. Ioan Botezătorul ,,imaginea Legii, care denunță păcatul, dar nu poate aduce iertarea” (Comentariu la Evanghelia după Luca). Rolul principal al Sf. Ioan Botezătorul a fost de a pregăti calea mesajului hristic spre inimile oamenilor (,,pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Sale’’).

Contextul teological evangheliei constă în aspectul revelat al celor întâmplate. Pericopa amintește o referință din Vechiul Testament, perioadă în care vremurile mesianice au fost profețite în detalii de o precizie frapantă. Sf. Ioan este identificat cu ,,glasul care strigă în pustie’’, după cum profetul Isaia îl descrie în cartea lui (Is. 40,3).

Pasajul este încheiat de mărturia Sfântului Ioan despre Iisus. Deși era un profet caracterizat de autoritate și cu curaj, care era urmat de numeroși ucenici, Sf. Ioan își cunoaște rolul de umil slujitor, fapt pe care îl arată exprimându-se foarte plastic: ,,nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor’’. Purtarea sau (dez)legarea încălțărilor cuiva era o sarcină proprie sclavilor. Așadar, Sf. Ioan se așează pe o treaptă clar  inferioară lui Hristos, ca răspuns la curiozitatea oamenilor dacă nu cumva chiar el (Ioan) este Mesia cel mult așteptat.

Referindu-se la diferența dintre cei doi, Sf. Grigorie Palama, teologul energiilor divine necreate, scria: ,,botează și Ioan al lui Zaharia. Dar numai în apă. Botează și Iisus, Fiul lui Dumnezeu, dar în apă și în Duh. Care e adaosul? Numai numele ? Nicidecum. Ci e însuși harul și puterea îndumnezeitoare, Însuși Duhul Sfânt, vărsat în cel botezat, nu după ființă, ci după harul care pornește din EL, prin harul sfințeniei, aflat prin fire în El’’ (Despre împărtășire dumnezeiască).

Pr. Prof. Dr. Adrian DUȚUC

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evanghelia zilei.
 Vizualizări articol: 282 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evanghelia zilei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei