Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 110 (7111)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

14 - 15 mai

Programul sărbătoririi Sfântului Mitropolit Iacob Putneanul și pelerinajul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului la Mănăstirea Putna

Pe 15 mai, la pomenirea Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, la Mănăstirea Putna va avea loc un pelerinaj organizat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
Vor participa Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, stareți, starețe, consilieri, protopopi, circa 40 de preoți și 900 de credincioși. Între pelerini vor fi și 150 de tineri, unii dintre ei membri ai asociațiilor ATOR și PATMOS. Marți, 14 mai, la ora 9.00, Sfintele Moaște ale Sfântului Iacob Putneanul vor fi aduse din Paraclisul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și puse spre închinare în baldachinul amenajat în incinta mănăstirii. Între orele 18.00 și 22.00 se va săvârși slujba Privegherii în cinstea Sfântului Iacob Putneanul, cu participarea arhiereilor prezenți.

 

Programul de miercuri, 15 mai

Miercuri, 15 mai, la ora 8.30, pelerinii din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului vor sosi la mănăstire, iar la ora 9.30 va începe Sfânta Liturghie arhierească. La strană vor cânta Corala „Ierotheos” a preoților din Protopopiatul Onești și corul „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna. 

La Ectenia pentru adormiți vor fi pomeniți Patriarhul Nicodim Munteanu și Patriarhul Iustin Moisescu (întrucât anul 2019 este dedicat acestor doi mari patriarhi ai României), familia Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, părinții Sfântului Iacob Putneanul, eroii neamului (căci în zona Onești au murit circa 100.000 de soldați în Primul Război Mondial și acolo sunt 14 cimitire militare), mărturisitorii credinței din temnițele comuniste. 
La chinonic va cânta Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus. 
Delegația Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului va aduce la Mănăstirea Putna un hrisov care să rămână ca mărturie a acestui pelerinaj de la Betleemul Sfântului Ștefan cel Mare, Borzești, la Ierusalimul acestui Părinte al neamului românesc, Mănăstirea Putna. 
La sfârșitul slujbei se va lansa DVD-ul „Destin bucovinean. Masacrul românilor de la Fântâna Albă”, realizat de Grupul „Ai lui Ștefan, noi oșteni”. Miercuri, la ora 21.00, Sfintele Moaște ale Sfântului Iacob Putneanul vor fi duse în Paraclisul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” al mănăstirii. Slujbele vor fi transmise în direct pe paginile de Facebook și YouTube ale mănăstirii. 

 

Sfântul Iacob Putneanul a fost Mitropolit al Moldovei în perioada 1750 – 1760

În Anul Centenar 2018, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a organizat un mare pelerinaj la Alba Iulia. În acest an, 2019, pelerinajul se face la Mănăstirea Putna, întrucât cei doi mari ctitori ai mănăstirii, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul, au avut o mare purtare de grijă pentru oamenii satului, iar anul 2019 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „An omagial al satului românesc”. Sfântul Iacob Putneanul a fost Mitropolit al Moldovei în perioada 1750–1760. El a înnoit Mănăstirea Putna, locul unde a viețuit ca monah, începând cu anul 1755.

Sfântul Iacob a tipărit primul abecedar din Moldova, Bucvarul, în 1755, și a înființat prima școală de la sat din Moldova, lângă Mănăstirea Putna, în 1759. În 1760, el s-a retras din scaunul mitropolitan pentru că a apărat oamenii simpli de un impozit, văcăritul, care le aducea o mare sărăcie și care dusese și la o scădere a natalității.
Sfântul Iacob și ucenicii săi, Cuvioșii Sila, Paisie și Natan, au fost canonizați în anul 2016, iar Proclamarea canonizării a fost făcută de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu ierarhii Sfântului Sinod în 14 mai 2017, la Mănăstirea Putna. (www.putna.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Programul sărbătoririi Sfântului Mitropolit Iacob Putneanul și pelerinajul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului la Mănăstirea Putna.
 Vizualizări articol: 836 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Programul sărbătoririi Sfântului Mitropolit Iacob Putneanul și pelerinajul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului la Mănăstirea Putna0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei