Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 170 (6880)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mâine, 1 august, începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sfintei Marii începe pe 1 august, iar ultima zi de postire este 14 august, ajunul praznicului. Această perioadă specială de pregătire a fost rânduită pentru cinstirea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului şi a praznicului Schimbării la Faţă, care este sărbătorit pe 6 august.

Postul Sfintei Marii ne aduce aminte de virtuţile şi darurile Maicii Domnului, dar şi de postul pe care Născătoarea de Dumnezeu l-a ţinut cu puţin timp înainte de mutarea ei din această viaţă. În mod normal acest post începe din seara zilei de 31 iulie, când se lasă sec, şi se încheie pe 15 august. Când lăsatul secului cade într-o zi de miercuri sau vineri, acesta se mută cu o zi înainte. O altă modificare mai apare în anii când sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită miercu­rea sau vinerea. Atunci, în ziua praznicului, se face dezlegare la peşte, vin şi ulei. Postul Sfintei Marii este un post mai aspru, care se ţine după rânduielile Postului Mare. Tipicul Mare bisericesc arată că în zilele de luni, miercuri şi vineri se ajunează complet, adică nu se mănâncă nimic până la slujba Ceasului 9, care se săvârşeşte la orele după-amiezii. După Ceasul 9 se consumă mâncare uscată. Marţea şi joia se mănâncă legume fierte fără ulei, iar sâmbăta şi duminica se face dezlegare la ulei şi vin. 

De sărbătoarea Schimbării la Faţă (6 august) se face dezlegare la peşte, vin şi ulei în orice zi ar fi prăznuită. În Pravila Mare, pentru a se face o diferenţă faţă de perioada mai ascetică a Postului Mare, se arată că şi în zilele de marţi şi joi ale Postului Adormirii Maicii Domnului se face totuşi dezlegare la vin şi ulei. Această rânduială este adoptată şi în viaţa mănăstirilor din ţara noastră. În timpul acestui post, la unele biserici şi în mănăstiri se citeşte în fiecare zi, alternativ, unul dintre cele două Paraclise ale Maicii Domnului din Ceaslov. 

Originea Postului Sfintei Marii are legătură cu Sinodul 3 Ecumenic din 431, ţinut la Efes, care a restabilit titlul Maicii Domnului de Theotokos, adică „Născătoare de Dumnezeu”. La început, durata acestui post era diferită în comunităţile creştine. În Antiohia, creştinii posteau o zi, pe 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului. În Ierusalim, Postul Sfintei Marii ţinea 8 zile, iar în alte zone creştinii posteau întreaga lună august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie, pentru că pe 8 septembrie este prăznuită Naşterea Maicii Domnului. Uniformizarea datei sărbătorii Adormirii Maicii Domnului pe 15 august şi a duratei postului de două săptămâni a avut loc în secolul al XII-lea la Sinodul local din Constantinopol (1166), condus de Patriarhul Ecumenic Luca Crysovergis. Atunci s-a stabilit ca acest post să fie ţinut în mod obişnuit începând cu 1 august şi să se termine pe 15 august. (Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mâine, 1 august, începe Postul Adormirii Maicii Domnului.
 Vizualizări articol: 934 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mâine, 1 august, începe Postul Adormirii Maicii Domnului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei