Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 13 (6723)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Biserica, factorul esenţial care ţine neamul unit

Dintotdeauna Biserica a reprezentat pentru poporul nostru factorul esenţial care a ţinut laolaltă neamul, indiferent de cauzele care i-au zădăr­nicit în timp unitatea istorică. În Transilvania mai ales, Orto­doxia era percepută ca fun­dament spiritual naţional şi liant religios cu fraţii din Moldova şi Ţara Româ­neas­că. Marile mişcări sociale de aici au avut la origini uneori nu numai cauze sociale şi naţio­nale, ci şi fundamente pro­fund religioase. În opinia unor cercetători, de pildă, Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan de la 1784 s-a mani­festat şi ca o veritabilă „re­su­recţie a Ortodoxiei” în Ardeal.

O lungă perioadă de timp, din motive ideologice şi nu numai, analiza marii Răscoale de la 1784 a ignorat cauzele de ordin religios, izvoarele bisericeşti referitoare la eveniment fiind considerate, cum spune cercetătorul Ionuţ Ţene, într-un articol publicat în 2015 pe site-ul „www.napocanews.ro”, „vetuste şi în diso­nanţă cu ideile Occidentului”. În opinia sa, răscoala „nu poate fi înţeleasă fără mişcările populare de reînviere a dreptei credinţe în Ardeal, din anii 1740-1766”, unde românii, în majoritatea lor, refuzaseră subordonarea Bisericii strămo­şeşti faţă de Roma. Această „unire” religioasă nu a atins în profunzime credinţa maselor de români din Transilvania.

În arhiva celebrului cotidian londonez „The Times”, un articol din 31 ianuarie 1785, relata „la cald” despre răscoala lui Horea, cu vădită simpatie faţă de români, că „aceşti oameni sunt valahi (Wallachians), coborâtori la origine din coloniştii romani care au fost aşezaţi în Dacia. Cei mai mulţi ţin de Biserica grecească (ortodoxă)... Depo­sedaţi şi oprimaţi de sălbaticii lor stăpâni, ei erau obligaţi să îşi pună până şi soţiile la munca câmpului, să cultive pământul, ca să poată fi capabili să satisfacă birurile absurde puse de stăpânii lor...”

Cotidianul recunoştea, aşa­dar, o realitate istorică şi religioasă existentă în Ardeal, precum şi faptul că românii orto­docşi erau persecutaţi.

Nu este de mirare, prin urmare, că unirea religioasă forţată cu Roma, de la 1700, a generat o rezistenţă, uneori martirică, din partea românilor ortodocşi din această parte de ţară. Prin acţiunile Sfinţilor Sofronie, Visarion şi Oprea, la 1750/1760, s-a declanşat în fapt renaşterea ortodoxă în Ardeal. Astfel, din această perspectivă.

(Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica, factorul esenţial care ţine neamul unit.
 Vizualizări articol: 1060 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Biserica, factorul esenţial care ţine neamul unit5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei