Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 13 (6723)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie

Înjurat şi insultat pe internet de fostul partener de afaceri, primarul din Moara şi-a găsit dreptatea în sala de judecată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Eduard Dziminschi, primarul comunei Moara, şi-a găsit dreptatea în instanţă după ce un fost partener de afaceri l-a insultat şi înjurat ca la uşa cortului atât pe adresa sa de Facebook, cât şi în mai multe comentarii postate pe site-ul cotidianului „Monitorul de Suceava”.

Procesul care s-a derulat la Judecătoria Suceava s-a încheiat în decembrie 2017, iar potrivit sentinţei pronunţate, Liviu Iulian Bălineanu a fost obligat la plata sumei de 10.000 de lei cu titlu de daune morale. În plus, instanţa i-a impus lui Bălineanu să şteargă de pe adresa sa de Facebook toate comentariile injurioase la adresa primarului din Moara. Sentinţa nu este definitivă, ci cu drept de apel la instanţa superioară.

„Prin prisma probatoriului administrat, instanţa identifică în sarcina pârâtului Bălineanu Liviu Iulian existenţa unei fapte ilicite, constând în mai multe acte materiale unite de contextul factual şi finalitatea urmărită. Astfel, prin extrasele comentariilor postate şi reluate se evidenţiază caracterul absolut jignitor şi ofensator al injuriilor proliferate de pârât la adresa reclamantului. Acestea au vizat persoana reclamantului Dziminschi Eduard atât în calitatea sa de candidat la primărie în scopul decredibilizării acestuia, cât şi ulterior alegerii în funcţia publică, comentariile fiind postate atât anterior lunii iunie 2016, cât şi ulterior desfăşurării scrutinului”, se arată în motivarea Judecătoriei Suceava.

 

„S-au adus la cunoştinţa publicului aspecte nereale, negative şi profund ofensatoare”

Magistratul care a emis sentinţa consideră că ideea de pamflet pe care a încercat să o aducă Liviu Iulian Bălineanu în apărarea sa nu are o bază reală, expresiile folosite de acesta fiind „departe de a putea fi catalogate ca aparţinând unei specii literare”.

„Instanţa remarcă faptul că pârâtul Bălineanu Liviu Iulian, în scopul diseminării rapide a jignirilor, a utilizat două tipuri de canale de comunicaţie, unul general prin apelarea la mass-media (comentarii pe pagina on-line a cotidianului Monitorul de Suceava) şi altul mai restrâns, reţeaua de socializare Facebook, pagina pârâtului. Astfel, s-au adus la cunoştinţa publicului aspecte nereale, negative şi profund ofensatoare, care au drept scop decredibilizarea atât a persoanei private Dziminschi Eduard, cât şi a persoanei publice învestite cu autoritate, primarul”, se arată în motivarea sentinţei de la Judecătoria Suceava.

În opinia judecătorului, comentariile postate de Liviu Iulian Bălineanu au fost de natură să creeze o anumită influenţă vizavi de rezultatul alegerilor de la scrutinul din iunie 2016 pentru funcţia de primar în Moara.

„În condiţiile în care pârâtul a formulat acuze şi jigniri insistând în mod repetat asupra acestora, instanţa constată că susţinerile sale au putut crea o apartenenţă de credibilitate în faţa unora dintre alegătorii din comuna Moara. Rezultatul strâns cu care reclamantul a câştigat alegerile poate fi considerat în mod rezonabil şi o consecinţă a acţiunilor pârâtului”, se mai arată în motivarea Judecătoriei Suceava.

Mai trebuie spus că primarul Eduard Dziminschi a solicitat despăgubiri de 200.000 de lei, însă instanţa a apreciat că repararea prejudiciului adus imaginii acestuia impune obligarea lui Liviu Iulian Bălineanu la plata sumei de 10.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înjurat şi insultat pe internet de fostul partener de afaceri, primarul din Moara şi-a găsit dreptatea în sala de judecată.
 Vizualizări articol: 3746 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 5 voturi
Înjurat şi insultat pe internet de fostul partener de afaceri, primarul din Moara şi-a găsit dreptatea în sala de judecată3.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei