Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 aug 2017 - Anul XXII, nr. 175 (6591)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

O excursie de neuitat - spectacolul naturii pentru şapte copii cu rezultate frumoase la învăţătură

Şapte copii cu rezultate excepţionale la învăţătură, mulţi dintre ei cu premii la olimpiadele şi concursurile şcolare, au mers în perioada 24-31 iulie într-o excursie de neuitat. „Splendid, fantastic, superb, spectaculos”, au spus copiii la sfârşitul excursiei.

Copiii fac parte din grupa de cateheză de la Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava. Ei l-au avut în mijlocul lor pe părintele Justinian Cojocar, alături de care au învăţat atât de multe lucruri folositoare şi cu care au călătorit până acum în locuri minunate din ţară şi străinătate.

Circuitul european a fost de 8 zile. S-au vizitat Budapesta, Viena, Berlin, Copenhaga, Malmo, Oslo şi Bergen.

Una dintre cel mai frumoase locaţii din lume, Viena, i-a impresionat pe copii. Biserica „Sfântul Ştefan” şi Piaţa centrală au fost vizitate. De asemenea, o impresie frumoasă au lăsat şi Palatul Schonnbrunn şi grădinile pline de flori şi fântâni arteziene. Centrul vechi al Vienei inundă de frumuseţe şi eleganţă, de artă frumoasă şi stil fin, desfătând privirea şi cultivând mintea.

Berlinul s-a bifat cu Poarta Brandemburg şi zidul. Domul din Berlin copleşeşte vizitatorul cu maiestuozitatea construcţiei.

Călătoria din Germania în Danemarca s-a făcut cu feribotul. A fost o experienţă nemaipomenită.

Copenhaga, oraşul plin de canale navigabile, asemeni Veneţiei şi Rotterdamului, a însemnat pentru copii o altă lume, mai tare ca aceea din poveşti. Palatul regal din Copenhaga, aflat în apropierea Operei şi a Muzeului tradiţional danez, a fost vizitat. S-a văzut schimbarea impresionantă a gărzii de la palat. Timp de un ceas s-a făcut un tur cu vaporaşul pe canalele minunatului oraş Copenhaga.

Drumul a continuat spre nordul Europei, până la Oslo. Centrul oraşului este dominat de noua construcţie a Operei din Oslo, care duce spre port. Muzeele din Olso sunt magnifice. Corăbiile vikinge au fost admirate şi cu toţii au văzut măiestria navigatorilor vikingi care stăpâneau mările la început de mileniu al doilea. Muzeul „Fram” a fost cireaşa de pe tort din Oslo. Copiii au putut să afle despre istoria expediţiilor polare, navele vechi folosite la aventurile polare, animalele polare care erau expuse împăiate, la loc de cinste Ursul Fram, toate în încăperi moderne cu explicaţii simple şi clare, cu grafică şi tehnologie de ultimă generaţie.

Punctul culminant al excursiei a fost oraşul Bergen, numit şi poarta de intrare în fiorduri. Două zile minunate s-au petrecut în Bergen. Portul este o adevărată civilizaţie maritimă, cu nave, vaporaşe, feriboturi, bărcuţe. Dimineaţa pescarii îşi etalau prăzile: somon, creveţi, crabi, peşti de toate felurile, culorile şi mărimile. O panoramă frumoasă a oraşului Bergen şi a fiordurilor s-a văzut de pe Muntele Floyen. Copiii au urcat cu funicularul, un tren care urcă pe calea ferată pe stâncă, în plan înclinat abrupt. Au făcut caiac pe lacul de pe munte, distrându-se.

Fiordurile, cunoscute de copii doar din cărţi şi imagini, au fost de-a dreptul excepţionale. Dumnezeu a binecuvântat Norvegia cu frumuseţi ale naturii unice. O croazieră de trei ore a însemnat pentru copii momente unice, în care au stat pe punte, în bătaia vântului şi a soarelui cam zgârcit cu căldura, admirând fiordurile. Munţii abrupţi se prăvăleau în apa curată ca lacrima. Copacii creşteau în cele mai neobişnuite locuri, umezeala fiind din abundenţă. Apa ţâşnea din munte formând adevărate cascade, minuni ale naturii. Şi totuşi oamenii trăiau în aceste locuri izolate. Cu bărcuţa ori pe drumurile înguste, dar asfaltate şi foarte bune, fără gropi, oamenii aveau legături cu Bergen, cu oraşul - poartă a fiordurilor.

Toate frumuseţile acestea vorbesc de existenţa unui Creator, care a făcut totul frumos. Omul e dator să fie gingaş şi protector cu natura, să o admire, să se bucure de ea şi să se simtă bine, mulţumind permanent lui Dumnezeu că s-a învrednicit să guste şi să se desfete cu aceste mărgăritare.

Această excursie face parte din strategia Asociaţiei Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei” de culturalizare şi de descoperire a locurilor frumoase din Europa noastră creştină. Copiii merituoşi, în decursul anilor, au vizitat mănăstirile din Bucovina şi Neamţ, Rarăul, Ceahlăul, Ucraina în aprilie cu Poceav şi Kiev.

Această excursie nu se putea face doar cu finanţarea Asociaţiei Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, prin reprezentantul ei, părintele Justinian Cojocar. Maşina pusă la dispoziţie de Asociaţie a parcurs cu bine 7000 de km, iar şoferul-ghid (părintele Justinian Cojocar) a dus la bun sfârşit aventura. Pentru ca excursia să fie accesibilă ca preţ, părinţii au contribuit cu o parte din cheltuieli. Un rol important l-au avut comunităţile româneşti din Scandinavia (Parohia Ortodoxă Română din Copenhaga şi Parohia Ortodoxă Română din Bergen) şi Mănăstirea „Sfinţilor Martiri Brâncoveni” din Nurnberg, din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, care au ajutat enorm ca visul copiilor să fie îndeplinit. Pentru aceasta le mulţumim şi rugăm pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească jertfa!

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, aventura va continua...

Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O excursie de neuitat - spectacolul naturii pentru şapte copii cu rezultate frumoase la învăţătură.
 Vizualizări articol: 1756 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O excursie de neuitat - spectacolul naturii pentru şapte copii cu rezultate frumoase la învăţătură5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei