Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 aug 2017 - Anul XXII, nr. 175 (6591)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Regrete

Preotul Gheorghe Brădățanu a trecut la cele veșnice

Unul dintre cei mai respectați și mai cunoscuți preoți suceveni, Gheorghe Brădățanu, a trecut la cele veșnice, la vârsta de doar 67 de ani. Gheorghe Brădățanu a fost preot paroh la parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Pâraie, comuna Mălini, și a fost consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Născut în satul Pâraie, pe care l-a păstorit în ultimii 35 de ani, preotul Gheorghe Brădățanu rămâne în inima oamenilor care l-au cunoscut atât ca un vrednic slujitor al Bisericii, dar și ca un adevărat iubitor de cultură. Toți cei care l-au cunoscut îi pot aduce un ultim omagiu sâmbătă, 5 august, înmormântarea urmând să aibă loc începând cu ora 13:00, la cimitirul parohiei Sfinții Mihail și Gavriil. Slujba de înmormântare va fi oficiată de un sobor de preoți condus de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen.

Născut la 19 mai 1950, în satul Pâraie, Gheorghe Brădățanu a urmat școala elementară în satul natal, apoi a absolvit cursurile Liceului “Nicu Gane” din Fălticeni, primele studii de teologie urmându-le la Seminarul Teologic Ortodox din Caransebeș.

A absolvit apoi Institutul Teologic Universitar Sibiu, fiind hirotonit diacon la Catedrala din Oradea, unde a fost și muzeograf și secretar.

În anul 1982 a fost transferat paroh la Biserica „Sfinții Voievozi” din Pâraie, unde a fost hirotonit preot de mitropolitul Moldovei, Teoctist Arăpașu. În perioada 1987-1989 a fost preot misionar al Protoieriei Fălticeni, iar în anul 1989 este ales protopop. Din anul 1991 a ocupat funcția de consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În anii ‘90 a inițiazat construcția Catedralei “Învierea Domnului” din Fălticeni, el fiind, de asemenea, printre ctitorii Mănăstirii “Sfântul Gheorghe Buciumeni” și ai schitului “Sf. Gheorghe” Broșteni, din Drăgușeni.

Între 2000-2004, sub îndrumarea sa, sătenii din Pâraie au clădit Biserica “Nașterea Maicii Domnului”. Începând cu anul 2005, în Parohia “Sf. Voievozi”, a întemeiat căminul de bătrâni “Cuvioasa Parascheva”, dar și un muzeu cu tematică religioasă. Din 2006 a fost prepreședinte al Unităților de Cult Proprietare de Păduri din Protopopiatul Fălticeni, iar din 2008 a fost transferat la Centrul Eparhial Suceava.

Preotul Gheorghe Brădățanu a fost și editor al foii religioase “Biserica străbună”, al programului de televiziune locală “Pâine pentru suflet”, iar împreună cu profesorul Gheorghe Dăscălescu a reînființat Societatea “Liga culturală”. În decursul vieții, preotul Gheorghe Brădățanu a fost colaborator la “Candela”, “Revista Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților”, “Mitropolia Ardealului”, “In memoriam”, “Candela Moldovei”, “Telegraful român” Sibiu, “Crai Nou” Suceava, “Opinia fălticeneană”. În decursul vieții a publicat lucrările “Ștefan cel Mare și Sfânt în poezia română. Antologie” (2005) - Sursa: “Dicționar al personalităților fălticenene” (Eugen Dimitriu – 2015).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul Gheorghe Brădățanu a trecut la cele veșnice.
 Vizualizări articol: 6553 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preotul Gheorghe Brădățanu a trecut la cele veșnice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei