Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 nov 2016 - Anul XXI, nr. 273 (6386)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Să ne aducem aminte… după 670 de ani

Praznic luminat!

Pentru toți drept-credincioșii creștini este sărbătoarea “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Această sărbătoare amintește tuturor despre un fapt minunat, săvârșit când Fecioara Maria avea numai trei ani, unde se arată că intrarea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în Biserica Legii Vechi este premergătoare marii și înfricoșatei taine a întrupării Cuvântului lui Dumnezeu care avea a se face. Deși este zi de toamnă târzie totuși, duhovnicește, ziua de 21 Noiembrie este începutul unei primăveri de bucurie, luminând sufletele noastre. Cerul și pământul şi cetele îngerilor se veselesc căci în Biserica Domnului se aduce bucuria fiind primul semn al rânduirii bunăvoinței lui Dumnezeu de a mântui neamul omenesc.

Totodată aceasta zi de prăznuire amintește tuturor românilor creștini despre cea mai veche ,,bisericuță de lemn” din Europa, ctitorită de Dragoș Voda. Anul acesta se împlinesc 670 de ani (1346-2016) de când a fost zidită cea dintâi ,,bisericuță de stejar”.

Istoria Bisericii de lemn din Putna reprezintă certificatul de naștere al moldovenilor, strâns legată de înființarea Moldovei ca stat, fiind prima biserică din Moldova și sigura mărturie, vie încă, a domniei lui Dragoș Descălecătorul. Legenda spune ca Dragoș Voda coborându-se din Cuha, Maramureș, în părțile Bucovinei  de astăzi a înființat Principatul Moldovei, unde  cu dragoste față de cele sfinte a ridicat în anul 1346 în Volovăț (Obovatul de atunci) o simplă bisericuță de stejar în care după moartea lui să fie şi înmormântat. După 122 de ani, acest scump odor este mutat de Voievodul Ștefan Cel Mare şi Sfânt, în anul 1468, la Putna, unde marele voievod începuse să zidească o măreață  biserică, care avea să fie loc provizoriu de rugăciune și închinare  pentru  călugării locului. Despre locul unde se află acest sfânt locaș ne dovedește tabloul care se află la Mânăstirea Putna în care se reprezintă cum Mitropolitul Teoctist, înconjurat de clerul său, l-a întâmpinat pe ctitorul Mănăstirii Putna, care venise să asiste la solemnul act al sfințirii acesteia. În acest tablou este reprezentată şi Bisericuța de Lemn a lui Dragoș Voda, numită și ,,Mica Mănăstire a Putnei“.

Astăzi din Bisericuța lui Dragoș Vodă se păstrează în original doar pereții din altar şi o parte din naos. Biserica are forma unei cruci simple, formată din pronaos, naos şi altar. Pronaosul a fost adăugat în anul 1778, din lemn de brad, de arhimandritul Vartolomeu Măzăreanu, cu ajutorul credincioșilor şi a egumenului Ioasaf. Mai târziu a fost reparată şi mărită pentru a putea încăpea toți credincioșii ce veneau la sfintele slujbe. Din anul 1786, Bisericuța de lemn a fost declarată Biserică parohială în care până în prezent au slujit peste 20 de păstori sufletești.                                 

În tradiția locală se spunea  despre această bisericuță că ,,n-ar fi bine să o lepădăm ca pe o haină veche, că ea este bună”. În prezent această bisericuță este întreținută cu mult efort. N-am voi să se spună acele cuvinte de demult că ,,este hârbuită”, deși cu regret în suflet trebuie să mărturisim că această bisericuță care are o valoare  atât de mare este amenințată de o posibilă prăbușire, dar mare este puterea lui Dumnezeu şi Măicuța Domnului o va ocroti de orice primejdie.

Anul acesta pentru parohia Putna această prăznuire este cu totul deosebită, fiind o zi de aleasă bucurie, de unitate în credință și sfințenie. Această zi de sărbătoare ne amintește de două fapte minunate de aducere aminte – în primul rând că bucuria noastră este să fim împreună cu Dumnezeu şi toți cei din vremurile noastre să pășească cu credință şi cu dragoste pe urmele moșilor și strămoșilor noștri.

Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem cu sănătate  la acest ospăț duhovnicesc atât de minunat pentru noi cât şi pentru întreaga creștinătate.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți şi Maica Domnului să ocrotească şi să păzească pe mai departe această ,,Bisericuță de lemn” ca şi fiii, nepoții şi strănepoții noștri să ajungă cu sănătate să se închine şi să se roage așa cum au făcut-o şi ne-au învățat moșii şi strămoșii noștri.

Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!

Pr. paroh icon. stavrofor Constantin Croitoru

PUTNA, noiembrie 2016

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Să ne aducem aminte… după 670 de ani.
 Vizualizări articol: 1168 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Să ne aducem aminte… după 670 de ani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei