Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 mai 2015 - Anul XX, nr. 107 (5919)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Sărbătoarea Sfântului Amfilohie de la Poceaev

În fiecare an în ziua de 12 mai este prăznuit Sfântul Amfilohie(1897-1971), care împreună cu Sfântul Iov sunt cei doi mari sfinţi ai Lavrei Poceaevului, cea mai mare mănăstire de călugări din Ucraina. Moaştele lor întregi stau mărturie în racle, în peştera situată sub Catedrala Adormirea Maicii Domnului, acolo unde se află şi o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului din sec. al XVI-lea, numită „Icoana care face să răsară soarele”.

Mai multe sute (sau poate mii) de credincioşi din toate colţurile lumii vin zilnic în pelerinaj pentru a se închina Sfintelor moaşte, Icoanei şi Urmei Maicii Domnului, la Poceaev. Pentru că am fost acolo de nenumărate ori dar şi pentru că parohia noastră a primit în dar câte o părticică din aceste Sfinte moaşte, mă simt dator să scriu câteva rânduri despre Sfântul Amfilohie.

Sfântul Amfilohie este în primul rând un sfânt tămăduitor, care în viaţa sa a vindecat trupeşte dar şi sufleteşte foarte mulţi oameni prin minuni, fără a avea vreo şcoală medicală, ci doar cu puterea credinţei şi rugăciunii. A primit de la Dumnezeu mai multe daruri: darul profeţiei şi al discernământului, darul facerii de minuni şi al vindecării de boli, darul izgonirii demonilor, darul smereniei şi al dragostei.

Sfântul Amfilohie cunoştea gândurile oamenilor, îi ştia pe cei ce vin la el, fie cu gânduri bune dar şi cu gânduri viclene, însă îi primea pe toţi cu aceeaşi dragoste. În mod deosebit Sfântul a vindecat bolnavii psihic, considerând că acestea sunt bolile secolului, cauzate de duhul ateismului, izgonitor al harului Duhului Sfânt. Celor depresivi le recomanda metanii, purtarea cruciuliţei la gât, evitarea fumatului şi alcoolului, participarea la slujbe, postul şi Sfânta Împărtăşanie.

S-a născut pe 27 noiembrie 1897, în satul Iloviţa Mică, regiunea Sumscina, unde alături de cei 9 fraţi ai săi a primit o educaţie creştină aleasă, având multă râvnă multă pentru rugăciune şi dragoste de Biserică. De la tatăl său a învăţat tratarea luxaţiilor şi îndreptarea oaselor. În anul 1912, la vârsta de 15 ani, a fost înrolat în armata Ţarului, participând la Primul Război Mondial, fiind trimis apoi ca infirmier în Siberia. În 1919 se întoarce în satul său natal, unde ajută mulţi bolnavi. În 1925 alege calea mântuirii prin monahism, intrând la Lavra Poceaev, în 1932 fiind tuns în monahism cu numele Iosif. După un an va fi hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah. A absolvit cursurile Şcolii Teologice din Lavra Poceaev. Mai târziu, după primirea Schimei celei Mari, noul său nume va fi Amfilohie.

În anii următori a îndeplinit mai multe ascultări: iconom, pomicultor, ajutor la pangar, cântăreţ la strană, duhovnic al pelerinilor. Pe lângă toate acestea, Părintele îi vindeca pe cei bolnavi, chiar dacă era ziua sau noaptea, aproape sau departe, această veste a minunilor sale răspândindu-se pretudindeni în zonă. Tămăduitorul Amfilohie îşi găsea de fiecare dată timp pentru fiecare. Închinându-şi viaţa lui Dumnezeu şi aproapelui, Părintele Amfilohie a primit de la Dumnezeu darul cunoaşterii cu duhul, darul vindecării bolnavilor. Părintele izgonea pe demoni, celor surzi le reda auzul, celor orbi vederea, celor suferinzi le oferea mângâiere. Petrcându-şi ziua cu oamenii şi în ascultări, Părintele se ruga mai mult noaptea spunând: „Ziua este pentru ascultare, noaptea este pentru rugăciune”.                        

Părintele iubea foarte mult natura. O simţea. Încerca să înfrumuseţeze pământul cu flori şi diferiţi copaci. Primăvara era pentru el un anotimp al raiului, iar pădurea din timpul primăverii un paradis. Având inimă bună, Părintele se întrista foarte mult pentru sufletele oamenilor răi, pentru că răul nu stă în firea omenească. Dragostea sa faţă de oameni stareţul o arăta prin faptă şi de aceea oamenii veneau la el cu credinţă, umplându-şi sufletul de harul divin. De multe ori repeta:” Cum vei fi tu pentru oameni, aşa vor fi şi oamenii pentru tine”.

Sfântul Amfilohie nu a scăpat nici de regimul comunist-ateu, în 1962 fiind arestat şi trimis într-un spital de psihiatrie. Fiind apoi eliberat, s-a mutat în satul natal, dar oamenii au continuat să-l caute pentru a dobândi vindecarea bolilor. A construit un mic paraclis unde săvârşea slujbe şi sfinţea apa. Lângă acesta a pus o masă lungă pentru pelerini, căci pe toţi îi chema la binecuvântata sa masă.

Sfântul Amfilohie a trăit pe pământ 77 de ani. După ce comuniştii au încercat să-l omoare de mai multe ori, l-au otrăvit cu mâncare şi a trecut la cele veşnice pe 1 ianuarie 1971. Întreaga viaţă a Sfântului a fost o jertfire de sine adusă lui Dumnezeu şi aproapelui în numele dragostei, pentru că dragostea este principalul rod al vieţii creştinului, este legea vieţii cereşti,fiind nemuritoare.

La 23 aprilie 2002, la 30 de ani de la moartea sa, cu aprobarea Sfântului Sinod, Părintele a fost dezhumat şi a fost găsit trupul său intact. Analizându-se viaţa, faptele şi minunile Părintelui Amfilohie de la Poceaev, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina a hotărât ca acesta să fie adăugat la numărul  tuturor sfinţilor, trupul său să fie cinstit ca sfinte moaşte, s-a stabilit icoana acestuia, iar ziua lui de prăznuire să fie pe 12 mai,ziua canonizării sale.

Şi în zilele noastre se petrec la moaştele Sfântului multe minuni ştiute sau neştiute, pentru că sunt “templu al Duhului Sfânt”, după cum ne spune Sfânta Scriptură. Cei credincioşi simt în sufletul lor lucrarea dumnezeiască şi puterea  nevăzută a Sfântului atunci când îl cheamă în rugăciune şi se ating de Sfintele sale moaşte şi se închină icoanei sale.

Pentru rugăciunile Sfântului Amfilohie şi ale tuturor sfinţilor, Doamne Iisuse Hristoase miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!

 

Rugăciune către Sfântul Amfilohie

O, Preacuvioase Părinte Amfilohie, Tu, fiind luminat de cunoștința slavei Dumnezeiești, în faptele credinței întărit prin puterea lui Dumnezeu, iar nu prin înțelepciunea cea omenească, având nădejde în singurul Dumnezeu, nu în zadar te-ai trudit în lumea aceasta vicleană și desfrânată, și ai dobândit aici roada duhului: dragoste, bucurie, pace, viață îndelungată, înfrânare și prin aceasta ai dobândit aici adevăratul har al lui Dumnezeu, dar și harul credinței, al dragostei celei jertfelnice, care poate toate, toate le rabdă, toate le crede, nu caută ale sale, ci caută folosul celuilalt și nu se sfârșește niciodată, trece mai presus de ceruri și se sălășluiește în locașurile Dătătorului de dragoste, ale Însuși Preaînaltului Dumnezeu.

Pe Acela, tu, asemenea apostolilor L-ai proslăvit și L-ai mărturisit fără frică prin minunile tămăduirilor și ale dragostei față de străini, și te-ai arătat păstor bun, punându-ți sufletul pentru oi, fiind lumină turmei tale, mântuind oile cuvântătoare cele rătăcite, care s-au aruncat în robia stricăciunii, arătându-le locaș al harului, i-ai înnoit duhovnicește, întărindu-i în neputințele lor, slobozindu-i de păcatele de moarte și aducându-i la cunoștința Adevărului, Care este Însuși Dumnezeul nostru Iisus Hristos, Cel Care s-a răstignit cu trupul pentru păcatele oamenilor, deschizând prin aceasta intrarea în Împărăția Cerurilor, unde petreci cu toți drepții și mucenicii acum cântând preacinstitul nume al Preasfintei Treimi și Îi aduci laudă și mulțumire Preacuratei Fecioare Maria împreună cu Arhanghelii și cu Îngerii și cu toți sfinții.

Te rugăm pe tine, Măritule Ales al Domnului, fii nouă mijlocitor și rugător tare înaintea Domnului pentru mântuirea noastră, a păcătoșilor, de văzuții și nevăzuții vrăjmași, de năvălirea altor neamuri asupra noastră și de războiul cel dintre noi, ca întăriți fiind prin rugăciunile tale cele atotputernice înaintea lui Dumnezeu, să putem cu tărie să luptăm împotriva dușmanilor mântuirii noastre și așa urmându-te pe tine să ne arătăm biruitori asupra vrăjmașilor, care luptă pentru a dărâma puterea credinței celei adevărate a Sfintei Ortodoxii, pe care tu ai înălțat-o și ai mărturisit-o cu glas tare toată viața ta, și pentru aceasta te-ai arătat încununat de Dumnezeu cu cunună negrăită, strălucind acum în Împărăția Cerurilor înaintea Tronului Împăratului Celui Atotțiitor, Căruia I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, împreună cu Tatăl și cu Duhul în vecii vecilor. Amin!

(Preot Costel Lucian Chimiuc, Parohia Ulma - Suceava)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoarea Sfântului Amfilohie de la Poceaev.
 Vizualizări articol: 3852 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Sărbătoarea Sfântului Amfilohie de la Poceaev3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei